Intel kommer att lansera sin första familj av Sandy Bridge-processorer i början på nästa år. Men då är det mellanklassmarknaden som står i fokus och inte förrän med Sandy Bridge E och Intel X68-styrkretsen kommer vi att få se den nya arkitekturen i entusiast och högprestandasemgentet.

Intel X68-styrkretsen har nu enligt källor till NordicHardware åtminstone börjat sin resa mot butikshyllorna, detta när moderkort baserade på styrkretsen påbörjar sin R&D-fas (research and development) under nästa vecka. Intel har sedan tidigare varit färdiga med sina Sandy Bridge E-processorer, men styrkretsen och moderkort med demsamma har precis börjat hitta ut i testfärdig form.

Intel X68 och Sandy Bridge E har ett planerat lanseringsdatum under det fjärde kvartalet 2011, vilket betyder att dagens entusiastplattform, LGA 1366 och X58-styrkretsen har mer än ett år kvar på marknaden. Något längre fram i tiden än vad vi tidigare trott.

Vi har fått information om att flera stora moderkortstillverkare faktiskt kommer att lansera en ny våg av Intel X58-moderkort inom denna perioden och vi kan konstatera att även om Intel lanserar nya socklar och processorplattformar på löpande band är faktiskt LGA 1366-användare de få som kunnat sitta lugna i båten. Plattformen lanserades redan i slutet på 2008 och kommer alltså få en livslängd på mer eller mindre 3 år. Inget annat än imponerande om vi ser till Intels mellanklassplattform som bytts ut närmast varje år på senare tid.

Intel X68 ingår i Intels nya Patsburg-plattform där man förutom sin LGA 2011 sockel även kommer att presentera sina Sandy Bridge E-processorer som förutom en fyrkanalig DDR3-minneskontroller även tillverkas utan integrerad grafikdel. Processorerna ska även komma med stöd för 40 st. PCIe 3.0 kanaler och är alltså riktad mot entusiaster och arbetsstationer där man kräver maximal prestanda.

lga1366
Intel LGA 1366 sockeln har ytterligare minst ett år på marknaden

Tills lanseringen av Sandy Bridge E kommer Intel att fortsätta uppdatera utbudet av processorer på LGA 1366-plattformen. Nästa modell i listan är Intel Core i7 990X som baseras på Gulftown-kretsen kommer med sex processorkärnor klockade till 3,4 GHz. Lanseringen väntas ske i början på nästa år.

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
flopperAnton KarmehedElyziuMKvicken Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
flopper
Medlem

3 år med samma dator, snart nytt rekord 😉
i7 plattformen har varit bra med god prestanda.

om K modellen gör 5ghz, undrar jag om x68 behövs.

Kvicken
Medlem
Kvicken

tror inte ens att min i5-750 behöver bytas ut dom närmaste åren…
dock om vi kollar på prestandakrävande spel så kanske grafikkortet behöver bytas upp.
(kör min 750 i 3.9 Ghz)

ElyziuM
Medlem
ElyziuM

[quote name=”Kvicken”]tror inte ens att min i5-750 behöver bytas ut dom närmaste åren…
dock om vi kollar på prestandakrävande spel så kanske grafikkortet behöver bytas upp.
(kör min 750 i 3.9 Ghz)[/quote]

Min Q6600 som körs i 3.6GHz håller nog ett tag till också, är som sagt grafikortet som måste uppdateras bara :/

flopper
Medlem

5ghz på luft då byter man 😆

flopper
Medlem

pris/prestanda äger.
om 5ghz är nåbart med sb, så finner jag att även om entusiast ger oss mer så lär det kosta betydligt mer än det är värt.