Vi har idag fått tag på en riktig guldbit, en produktplan för Intels kommande mikroarkitekturer fram till slutet av 2017. Det ser ut som att företaget kommer att fortsätta med sin Tick-Tock-strategi någonting som var väntat men som vi har märkt av på senare tid har man inte riktigt klarat av att hålla sina två år, men det är ingenting man kan beskylla Intel för när de ändå är världsledande på marknaden.

Intel är idag världsledande på x86-marknaden och när vi tittar på tillverkningstekniker är de på väg med deras 22nm-teknik i början på nästa år, medan alla andra håller på att migrera över till 28/32nm idag. Det vi idag hittar är en produktplan för Intels serverprocessorer i Xeon-serien som traditionellt ligger ungefär ett år bakom processorerna på den stationära och mobila sidan.

536ef909a1c5dbe3159ede65b948a2181

Intel har tänkt att nu på slutet introducera Sandy Bridge till servermarknaden, som i slutet av 2012 ska följa upp med Ivy Bridge som i stora drag är samma arkitektur på 22nm och troligtvis fler kärnor.

Under första halvan av 2014 planerar man släppa Haswell som blir nästa stora arkitektur från Intel med nya instruktioner så som AVX2. Haswell var från början tänkt husera en integrerade grafikkrets baserad på det nu slopade projektet ”Larrabee” men Intel säger sig ska ha ett ess i rockärmen trots detta, då de i tidigare uttalande sagt att man inte längre ska behöva ett diskret grafikkort ihop med Haswell i bärbara datorer.

Efter Haswell har vi Rockwell på 14nm som i grova drag kommer bygga på samma arkitektur som Haswell men återigen troligtvis med fler kärnor/funktioner, och väntas dyka upp under andra halvan av 2015. Vi vet ännu lite om Haswell och än mindre om Rockwell, det enda vi kan säga är att vi kommer få se fler instruktioner, kraftfullare grafik och inte minst starkare processkärnor.

Sist men inte minst har vi två helt nya kodnamn. Skylake kommer under andra halvan av 2016 byggd på 14nm och en helt ny arkitektur från Intel. Skymont kommer i sann Tick-Tock-anda att baseras på Skylake-arkitekturen men vara byggd på 10nm och väntas släppas under andra halvan av 2017. Vad som kommer efter Skymont är någonting vi på NordicHardware vet, och med tanke på att det som kommer efter 2018 ligger så långt fram i tiden vet nog knappast Intel själva vad de har att vänta sig.

För de många läsare som inte är intresserade av servermarknaden så brukar Intel släppa sina serverplattformar ungefär ett år efter att de släppt en ny arkitektur/krympning av en arkitektur för konsumenter. Så med alla de datum ovan kan ni dra av ett år så borde ni på ett ungefär få fram lanseringen för stationära och bärbara.

Källa: ComputerBase

 

 

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid