Intel är med all rätt stolta över sina fabriker som är världsledande inom tillverkning av halvledare. Företaget har på senare tid börjat dela med sig av detta till strategiska partners och nu ska flera nya namn vara på gång. Men konkurrenter är inte välkomna.

Att ligga i framkant kommer till ett högt pris. Intel spenderar flera miljarder dollar årligen inom forskning, ny utrustning och byggnation av nya fabriker. Kostnaderna fortsätter att stiga exponentiellt och inte ens Intel kommer ha råd att att låta sina fabriker gå på tomgång. Därför har företaget på senare tid börjat bedriva foundryverksamhet på liten skala och på Intels egna villkor.

Tabula är en av två officiella kunder inom Intels foundryverksamhet

FPGA-tillverkarna (Field-Programmable Gate Array) Achronix och Tabula är idag Intels enda officiella kunder som nyttjar deras 22 nanometerteknik. Intel påstår att det finns fler, men nämner dessa aldrig vid namn. En sak som står klart är att Intel inte låter vem som helst använda deras fabriker. Är man konkurrent, direkt eller indirekt, är man inte välkommen.

”Vi skulle vara en foundry för strategiska partners och inte för att gynna våra konkurrenter.[…]Vi bedriver en mindre foundryverksamhet och bygger upp vår förmåga inom detta, men vill inte konkurrera med TSMC. Det är inte vår affärsmodell. För rätt typ av produkter och inte för att gynna våra konkurrenter, skulle jag absolut överväga att bygga kretsar åt andra. Det finns en massa saker på gång,” sa Paul Otellini, Intels vd på Sanford Bernstein Technology Conference under förra veckan.

Vi vet sedan tidigare att Intel framförallt tar in samarbetspartners som indirekt kan gynna deras egna produkter. Bland annat kretstillverkare som tar fram lösningar som används i Intels egna serverportfölj, så som Tabulas nätverkskretsar. Paul Otellini fortsatte med att flera nya kunder arbetar med Intel för att flytta över sina designer till deras fabriker. Men då det här är en tidsödande process är det ingenting deras kunder vill gå ut med officiellt förrän de fått allt att fungera, då det kan skada dem och deras distributörer.

Det är alltså inte omöjligt att bli kund och ta del av Intels världsledande fabriker inom halvledarindustrin, under förutsättning att man inte utgör ett hot mot Intels verksamhet. Ryktena talar ofta om att ARM-tillverkare och framförallt Nvidia skulle kunna vara potentiella kunder hos Intel. Någonting som är mycket osannolikt med tanke på att Intel med näbbar och klor försöker få en betydande roll på den ultramobila marknaden.

Källa: Xbitlabs


Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid