Det har rådit stora frågetecken kring Intels 14-nanometersteknik under många månader, och lanseringen har spekulerats till allt från augusti till nästa vår. Men Intels VD Brian Krzanich står fast vid att Broadwell och 14-nanometerstekniken kommer lanseras i god tid innan jul.

Broadwell blir Intels nästa ”tick” i företagets tick-tock-strategi, då förra årets Haswell-arkitektur kommer krympas till den purfärska 14-nanometerstekniken, med lägre strömförbrukning och värmeutveckling som följd. Det tillåter även fler transistorer att få plats på samma yta, vilket i sin tur kan låta Intel skala tekniken längre för mer prestanda.

Men det är inte lätt att tillverka transistorer som bara är ett fåtal atomer stora, och 14-nanometerstekniken har plågats av flera förseningar, så till den grad att många har betvivlat att Broadwell kommer hitta ut på marknaden innan 2015. Men företagets VD, Brian Krzanich, står fast vid att den nya tillverkningstekniken gör entré i år.

”I can guarantee for holiday, and not at the last second of holiday. Back to school – that’s a tight one. Back to school you have to really have it on-shelf in July, August. That’s going to be tough.”
– Brian Krzanich, VD Intel

På Maker Faire i San Meteo talade Krzanich med Reuters om just Broadwell, och Intel-VD:n garanterade att Broadwell ska finnas i handeln i god tid innan jul. Däremot säger han också att tidig höst blir betydligt svårare, så vi kan nog inte räkna med några 14-nanometersprocessorer under tredje kvartalet.

Det ser alltså ut som en oktober-november-lansering av Broadwell, men frågan är i vilken utsträckning de nya processorerna kommer finnas tillgängliga. Efter uppgifter om en papperslansering av Devil’s Canyon-delarna i sommar får vi verkligen hoppas att det inte blir en liknande historia för Broadwell, och att vi får se faktisk hårdvara i år. Även i det fallet är det dock absolut inga garantier för att de stationära processorerna hittar ut på marknaden innan 2015, då Intel onekligen tycks ha prioriterat de mobila kretsarna den här generationen.

Källa: Reuters


Relaterade artiklar

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid