När konkurrenterna på Android-marknaden precis börjat komma ikapp Ipad prestandamässigt höjer Apple ny ribban återigen. Deras fjärde generations surfplatta kommer med en ny Apple A6X systemprocessor som får även Samsung Exynos 5250 att skämmas i tunga grafiktester.

Apple fortsätter att bygga kring grafikkretsar från Imagine Technologies och i sin nya A6X processor som tillverkaren presenterade som ”dubbelt så kraftfull” som sin tidigare A5X processor hittar vi en ny bekantskap. Apple har som väntat byggt processorkretsen kring sin egenutvecklade CPU-arkitektur Swift där två processorkärnor vid 1,4 gigahertz sköter de traditionella processorberäkningarna. Grafikdelen PowerVR SGX 554MP4 stoltserar med fyra grafikkärnor och en maximal beräkningskraft på 76,8 gigaflops, att jämföra med 38,4 gigaflops i föregångaren SGX 543MP4.

Även om Samsung presenterat sin nya Cortex-A15 baserade processorkrets Exynos 5250 med den nya generationens ARM-grafikkrets Mali-604T är det Apple som dominerar i grafikprestanda. När nu de första prestandauppgifterna från Ipad 4 dyker upp på nätet visar resultaten i glbenchmark 2.5 att Apple återigen sitter på mobilmarknadens klart kraftfullaste grafikdel.

51314

När surfplattan får rendera testsekvenserna i 1080p-upplösning ser man hur Apple A6X-processorn ger upp till hela 57 procent högre bildfrekvens än den purfärska ARM-grafikkretsen Mali-604T. Samt just två gånger högre prestanda än Ipad 3, precis som utlovat.

Den stora skillnaden är också att Ipad 4 numera verkar ge fullgod prestanda även i sin ursprungsupplösning på 2 048 x 1 536 pixlars upplösning. Något som bör kunna mynna ut i ännu trevligare spelgrafik framöver. Qualcomm och ARM har nyligen lanserat sina senaste grafikdelar på den mobila marknaden och även om Adreno 320 respektive Mali-604T är kraftfulla kretsar i sig själva har man inte mycket att säga till om i jämförelse med PowerVR SGX 554MP4 som hittas i Apple A6X.

51313

Källa: Anandtech


Relaterade artiklar:

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
9 Comment authors
MorkulDennis TOwnerXzappjsjsjs Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Laglord3n
Gäst
Laglord3n

Känns inte som man jämför ”Äpplen mot Äpplen” när man kör nåt såpass beroende av underliggande programvara som OpenGL. Vet inte alls hur den är ”tunad” på Android resp iOS.

Om man skulle kunna installera Android på iPaden på nåt sätt kanske man skulle få mer riktiga värden om man nu vill jämföra rena hårdvaran.

Helenw
Gäst
Helenw

Om ni jämför med Asus Transformer då?

Anders Nilsson
Medlem

[quote name=”Helenw”]Om ni jämför med Asus Transformer då?[/quote]Transformer använder ju Tegra 3, så den lär ju inte ligga så högt på denna listan.

flopper
Medlem
flopper

beror på om man märker skillnad i praktiken också.

jsjsjs
Gäst
jsjsjs

IDG vibbar på rubriken, sen NHW samarbetade med IDG så verkar alla apple nyheter ta mycket plats samt lite vinklade. Det börjar bli mer och mer subjektiva bedömningar nu jämfört med förr när NHW jämföre PC hårdvara.

Zapp
Medlem
Zapp

[quote name=”Laglord3n”]Känns inte som man jämför ”Äpplen mot Äpplen” när man kör nåt såpass beroende av underliggande programvara som OpenGL. Vet inte alls hur den är ”tunad” på Android resp iOS…[/quote]

Alltid postivt med teknikutveckling! 😀 Men vem VET, kanske Apple sponsrat EGYPT HD, precis som Nvidia brukar sponsra vissa titlar på PC. DET skulle ju i så fall vara LOGISKT och FÖRKLARA en hel del.

OwnerX
Gäst
OwnerX

Intressant att se vad merparten av dagens mobila enheter på marknaden verkligen presterar. Det är fascinerande att bästa prestandan inte behöver komma ur flest kärnor utan från samverkan mellan enheter som arbetar effektivt för att tillsammans ge dess topprestanda. Det kan förmodligen bara uppnås med god ingenjörskonst med ett totalgrepp om den teknik som används.

Dennis Tabula
Medlem
Dennis Tabula

”en maximal beräkningskraft på 76,8 gigaflops per sekund”.
Det sista där (per sekund) kan ni plocka bort. Gigaflops räcker som benämning i och med att FLOPS är just beräkningar per sekund. Det blir lite kaka på kaka där. ”76.8 miljarder beräkningar per sekund per sekund.” om man nu ska vara petimeter. 😉

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”jsjsjs”]IDG vibbar på rubriken, sen NHW samarbetade med IDG så verkar alla apple nyheter ta mycket plats samt lite vinklade. Det börjar bli mer och mer subjektiva bedömningar nu jämfört med förr när NHW jämföre PC hårdvara.[/quote]

När jag först läste din kommentar så började jag tänka efter lite…

Efter lite funderande och läst igenom nyhetsarkivet så kan jag inte annat än att hålla med om att senaste Apple artiklarna är lite vinklade, även om just denna kanske inte är det. Har dock ingen aning om det har med IDG att göra eller inte.