Apple har nu avtäckt den åttonde generationens iPad, den nya upplagan av iPad Air och processorn A14 som ska erbjuda 40 procent ökad CPU-prestanda och 30 procent ökad GPU-prestanda jämfört med sin föregångare.

Under kvällen har Apple hållit sitt senaste onlinebaserade event. Här avtäcktes bland annat den åttonde generationens iPad som nu utrustats med processorn A12 Bionic. Företaget har även visat upp nästa iteration av den lätta surfplattan iPad Air. Ju denna enhet blir även först ut med den helt nya processorn A14 Bionic som ska komma med 40 procent ökad processorprestanda jämfört med sin föregångare.

Åttonde generationens iPad

Den nyligen avtäckta iPad-generationen erbjuder en uppgradering av den interna systemkretsen. Här handlar det nu om Apples krets A12 Bionic som hittat sin väg även till de vanliga iPad-modellerna. Jämfört med fjolårets iPad-generation utrustad med A10 Fusion-kretsar ska det här handla om en ökad CPU-kraft på upp till 40 procent och två gånger så hög grafikprestanda.

Apple gick ut och svingade hårt och kallade denna nya iPad-generation upp till två gångare snabbare än den bästsäljande Windows-baserade laptopen i samma prisklass. Detta tillsammans med att den även ska vara upp till tre gångare snabbare än den bästsäljande Android-surfplattan. Den ska även vara upp till sex gångare snabbade än den bästsäljande Chromebook-datorn.

Uppgraderingen till A12-kretsen introducerar även Apples Neural Engine till vanliga iPad. Vi ser även att denna generations surfplattor behåller stöd för Apples tillhörande tangentbord och även tangentbordsmodeller för iPad från Logitech.

Åttonde generationens iPad kommer att bli tillgänglig i Sverige från och med någon gång under oktober månad. Här har Apple satt riktpriset till 4 000 kronor.

iPad Air med A14 Bionic

Den stora prestandanyheten kommer från iPad Air. Den nya iterationen kommer med en ny design sett till exteriören och en helt ny systemkrets vid namn A14 Bionic. Denna krets bygger på 5 nanometers (nm) tillverkningsteknik och ska enligt Apple innehålla 11,8 miljarder transistorer. Detta är en ökning på 40 procent jämfört med föregående krets A12 Bionic på 7 nm.

Annat som kan jämföras med föregående krets är just prestandan hos kretsen processor och grafikenheter. Här hävdar Apple en ökad CPU-kraft på hela 40 procent och en ökad GPU-kraft på 30 procent jämfört med föregående generation.

A14 Bionic kommer med en sexkärnig design där fyra av kärnorna är energieffektiva kärnor designade för lättare uppgifter. De två resterande kärnorna är mer prestandafokuserade för tyngre beräkningar. Dess grafikdel kommer med fyra kärnor och fokus på energieffektivitet med tillräckligt hög peak performance för att kunna hantera tyngre arbeten.

Allt som allt ska denna iPad Air som kommer till Sverige i oktober med en prislapp på 7 000 kronor vara mer kraftfull än den senaste upplagan av iPad Pro.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid