Apple ska enligt anrika Wall Street Journal beslutat sig för att utrusta sin iPhone-familj med en större 4-tums skärm, vilket skulle bli första gången företaget ändrar skärmstorleken på sin omåttligt populära smartphonefamilj. Vilket närmast är en naturlig utveckling med tanke på konkurrenterna.

Apple har sedan introduceringen av sin iPhone-familj 2007 hållt fast vid en skärmstorlek på 3,5 tum medan övriga smartphonemarknaden med Android i spetsen vuxit till sig rejält. Inte minst ärkerivalen Samsung som nyligen lanserade sin supertelefon Galaxy S III med en enorm skärm på 4,8 tum.

Nu säger källor till amerikanska Wall Street Journal att Apple börjat lägga stora beställningar på skärmar för nästa generations iPhone och flera asiatiska tillverkare där bland annat LG Display, Sharp och Japan Display Inc nämns redan som förmodade leverantörer. De nya skärmarna ska till skillnad mot dagens iPhone-paneler mäta 4 tum i diameter och sägs bekräfta det många väntat sig – även Apples iPhone kommer att växa till sig i år.

Smartphonemarknaden har förändrats radikalt de senaste åren och medan det finns många fördelar med större skärmar när vi konsumerar mer multimedia och använder våra telefoner med mer produktiva applikationer har iPhones smidiga format setts som en fördel hos många. Men samtidigt som många konsumenter börjar bli tveksamma till de nya supertelefonernas nästan svårhanterligt stora skärmar har Apples begränsade formfaktor börjat falla lite väl mycket ur tiden.

Appel_iPhone_vs_One_XHTC One X kommer med 4,7 tum stor skärm medan iPhone 4S får nöja sig med 3,5 tum.

Samtidigt som Apple nu sägs göra den kanske största designförändringen i iPhones historia säger analytiker att det inte nödvändigtvis ska ses som ett tecken på att man följer utvecklingen hos sina konkurrenter. Nobuo Kurahashi, analytiker på Mizuho Investors Securities, menar att det snarare är Apple som fortfarande styr på smartphonemarknaden även om Samsung säljer betydligt fler telefoner totalt sett. Om uppgifterna kring en större 4-tums skärm stämmer skulle det indikera att Apple helt enkelt ser tillräckligt mycket fördelar för sina kunder i att uppdatera sin telefonserie med en större skärm.

Vilken upplösning vid 4 tum?

Om iPhone 5 kommer att levereras med en 4 tum stor skärm tillkommer dock en ny fråga – vilken upplösning får panelen? Apple har satsat hårt på sitt Retina-koncept med imponerande pixeltäthet. Inte minst i iPhone 4 och 4S men även i senaste generationen av surfplattan iPad. Om Apple ökar skärmstorleken till 4 tum frn 3,5 tum kommer det troligtvis även krävas en ökning i upplösning för att bibehålla den pixeldensitet man eftersträvar, även om runt 300 ppi även det är inom räckhåll för vad Apple vill kalla ”Retina-klass” i en smartphone.

Troligast är att man höjer upplösningen på skärmpanelen och om man håller fast vid sitt 4:3 förhållande som fortfarande används i både iPhone och iPad finns det ganska få bra alternativ. Det som kanske ligger närmast till hand är 1024 x 768 pixlar, samma upplösning som i iPad 2 vilket skulle ge god app-kompabilitet och hålla pixeldensiteten på höga 320 ppi. Den annars välbekanta skärmupplösningen 1 280 x 720 pixlar har ett annat bildförhållande och känns därför som ett mindre troligt val för Apple. Detta är fortfarande högst spekulativa siffror och Apple har som vanligt inte kommenterat uppgifterna kring en 4-tums skärm överhuvudtaget.

Apple väntas lansera iPhone 5 under hösten och vi skulle inte bli förvånade om det alltså blir med en något större skärmpanel, om än långt ifrån de monsterskärmar som exempelvis konkurrenterna Samsung och HTC satsar på. Men alla uppgifter ska fram tills lanseringsdagen tas med ett par nypor salt i vanlig ordning.


30
Leave a Reply

Please Login to comment
30 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
16 Comment authors
Jacob HugossonDanne980ddd 333cjbMartin J Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote]…medan det finns många fördelar med större skärmar när vi konsumerar mer multimedia och använder våra telefoner med mer produktiva applikationer har iPhones smidiga format setts som en fördel hos många.[/quote]Källa tack! [quote]Samtidigt som Apple nu sägs göra den kanske största designförändringen i iPhones historia säger analytiker att det inte nödvändigtvis ska ses som ett tecken på att man följer utvecklingen hos sina konkurrenter. Snarare är det Apple som fortfarande styr på smartphonemarknaden även om Samsung säljer betydligt fler telefoner totalt sett. Om uppgifterna kring en större 4-tums skärm stämmer skulle det indikera att Apple helt enkelt ser tillräckligt mycket… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Behövs en källa på att många individer föredrar en mindre telefon som utan problem kan användas med en ensam hand, oavsett hur stora eller små händer man har? Att Apple är ledande på smartphonemarknaden ser jag personligen som en självklarhet. De säljer utan tvivel störst antal telefoner av samma modell men det är ju självklart upp för personlig tolkning om det är positivt, eller om Samsung som säljer fler telefoner totalt tack vare en fullskalig armada Galaxy-modeller man knappt kan urskilja är det som får anses vara ”bättre”. Så vill jag även vara noga med att pointera att vi inte… Läs hela »

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”Jacob Hugosson”]Behövs en källa på att många individer föredrar en mindre telefon som utan problem kan användas med en ensam hand, oavsett hur stora eller små händer man har? Att Apple är ledande på smartphonemarknaden ser jag personligen som en självklarhet. De säljer utan tvivel störst antal telefoner av samma modell men det är ju självklart upp för personlig tolkning om det är positivt, eller om Samsung som säljer fler telefoner totalt tack vare en fullskalig armada Galaxy-modeller man knappt kan urskilja är det som får anses vara ”bättre”. Så vill jag även vara noga med att pointera att… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Då har du säkert missat att smartphoneförsäljningen överstigit gamla ”dumbphones” i USA och innehar alltså över 50% av marknaden. Jag skulle bli väldigt förvånad om siffran inte ser någorlunda likadan ut i Europa och andra ”utvecklade” länder.

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”Jacob Hugosson”]Då har du säkert missat att smartphoneförsäljningen överstigit gamla ”dumbphones” i USA och innehar alltså över 50% av marknaden. Jag skulle bli väldigt förvånad om siffran inte ser någorlunda likadan ut i Europa och andra ”utvecklade” länder.[/quote]

Såg att du ändrade snabbt till från ”global” till ”USA”. Som sagt, det blir oftast fel när man pratar om fakta men går på ”magkänsla”. Här är en källa som visar den globala marknaden för smartphones vs ”dumbphones” för Q1 2012: http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS23455612

Nu tycker jag vi återgår till min poäng igen. Anser du/ni att jag har fel i sak?

sul
Gäst
sul

[quote name=”UT_lol”][quote name=”Jacob Hugosson”]Då har du säkert missat att smartphoneförsäljningen överstigit gamla ”dumbphones” i USA och innehar alltså över 50% av marknaden. Jag skulle bli väldigt förvånad om siffran inte ser någorlunda likadan ut i Europa och andra ”utvecklade” länder.[/quote] Såg att du ändrade snabbt till från ”global” till ”USA”. Som sagt, det blir oftast fel när man pratar om fakta men går på ”magkänsla”. Här är en källa som visar den globala marknaden för smartphones vs ”dumbphones” för Q1 2012: http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS23455612 Nu tycker jag vi återgår till min poäng igen. Anser du/ni att jag har fel i sak?[/quote] Hur… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”UT_lol”]Såg att du ändrade snabbt till från ”global” till ”USA”. Som sagt, det blir oftast fel när man pratar om fakta men går på ”magkänsla”. Här är en källa som visar den globala marknaden för smartphones vs ”dumbphones” för Q1 2012: http://www.idc.com/getdoc.jsp?containerId=prUS23455612 Nu tycker jag vi återgår till min poäng igen. Anser du/ni att jag har fel i sak?[/quote]Jag skrev aldrig global, jag definierade aldrig någonting från början, men det är trevligt att du har sådan koll på mina inlägg 🙂 Det blir fel att kolla på den globala marknaden, i utvecklingsländer är det fortfarande så kallade dumbphones som… Läs hela »

Tempel
Medlem
Tempel

Vilka DEM? Vad menar du?

n0pax
Medlem
n0pax

Väntar bara på den dagen när det finns telefoner som ser ut som ett dragspel och man får ut en 50″ skärm ^^

Tråkigt att skärmarna blir större på telefonerna. Men med en äldre befolkning kanske det är en fördel 🙂

Kommer fortfarande ihåg ericsson telefonen som var pytteliten. Minns inte modellen. Var grymt smidig dock hamnade den sist gällande strålings halt.

NikLas dyrö
Gäst
NikLas dyrö

En ide vore kanske att dom skulle behålla
iphone med 3.5 tum, och istället göra en Iphone Pro också med större skärm, säg 4.5 tum.

Tempel
Medlem
Tempel

[quote name=”n0pax”]Väntar bara på den dagen när det finns telefoner som ser ut som ett dragspel och man får ut en 50″ skärm ^^

Tråkigt att skärmarna blir större på telefonerna. Men med en äldre befolkning kanske det är en fördel 🙂

Kommer fortfarande ihåg ericsson telefonen som var pytteliten. Minns inte modellen. Var grymt smidig dock hamnade den sist gällande strålings halt.[/quote]

T66

[urlcomment image[/url]

Medlem
WIRN

[quote name=”Tempel”][quote name=”n0pax”]Väntar bara på den dagen när det finns telefoner som ser ut som ett dragspel och man får ut en 50″ skärm ^^

Tråkigt att skärmarna blir större på telefonerna. Men med en äldre befolkning kanske det är en fördel 🙂

Kommer fortfarande ihåg ericsson telefonen som var pytteliten. Minns inte modellen. Var grymt smidig dock hamnade den sist gällande strålings halt.[/quote]

T66

[urlcomment image[/url][/quote]

Där ser den stor ut, den här är mer talande:
[url]http://old-handphone.blogspot.se/2011/06/ericsson-t66-slender-and-compact.html[/url]

ctrl
Gäst
ctrl

[quote name=”UT_lol”][quote]…medan det finns många fördelar med större skärmar när vi konsumerar mer multimedia och använder våra telefoner med mer produktiva applikationer har iPhones smidiga format setts som en fördel hos många.[/quote]Källa tack![/quote] Jag kan nämna hur det ser ut för medelsvensson på jobbet iaf. Vi har folk från 20-60år och alla säger ungefär samma sak. Alla som sett och testat min telefon Samsung Galaxy Nexus tycker den är för stor och klumpig. Samma gäller lite bland alla tjejkompisar. Själv har jag inga problem och tycker den är lagom. Kanske för att mina händer är varainten dasslock, som det så… Läs hela »

Danne980
Medlem
Danne980

Det är som vanligt med dessa storleks hysterier. Man uppfattar det man har för tillfället som norm och drar sina slutsatser utifrån att det är det bästa. ”Vadå 40″ tums tv det finns väl ingen som beöver så stor tv?” ”Vadå 18″ fälgar, det finns väl ingen som vill ha så stora däck?”Osv.Jag har nyligen bytt från en Iphone till en galaxy Note. Jag tycker att skärmen på iphone nu är ganska rejält för liten. Skärmen på noten är mycket trevlig men har dock ett stort minus. Och det är inte att den är klumpig i fickorna (det är iaf… Läs hela »

rwhewrhewra
Gäst
rwhewrhewra

[quote name=”Danne980″]Det är som vanligt med dessa storleks hysterier. Man uppfattar det man har för tillfället som norm och drar sina slutsatser utifrån att det är det bästa. ”Vadå 40″ tums tv det finns väl ingen som beöver så stor tv?” ”Vadå 18″ fälgar, det finns väl ingen som vill ha så stora däck?”Osv.Jag har nyligen bytt från en Iphone till en galaxy Note. Jag tycker att skärmen på iphone nu är ganska rejält för liten. Skärmen på noten är mycket trevlig men har dock ett stort minus. Och det är inte att den är klumpig i fickorna (det är… Läs hela »

Andreas G
Medlem

Jag bävar själv inför min nästa uppgradering för jag måste ta en större skärm hur jag än gör, men frågan är hur stor man vågar ta?! 🙁

UT_lol
Medlem
UT_lol

[quote name=”Anton Karmehed”][quote name=”UT_lol”][quote]…medan det finns många fördelar med större skärmar när vi konsumerar mer multimedia och använder våra telefoner med mer produktiva applikationer har iPhones smidiga format setts som en fördel hos många.[/quote]Källa tack! [quote]Samtidigt som Apple nu sägs göra den kanske största designförändringen i iPhones historia säger analytiker att det inte nödvändigtvis ska ses som ett tecken på att man följer utvecklingen hos sina konkurrenter. Snarare är det Apple som fortfarande styr på smartphonemarknaden även om Samsung säljer betydligt fler telefoner totalt sett. Om uppgifterna kring en större 4-tums skärm stämmer skulle det indikera att Apple helt enkelt… Läs hela »

Johan
Medlem
Johan

[quote name=”Jacob Hugosson”]Att Apple är ledande på smartphonemarknaden ser jag personligen som en självklarhet. De säljer utan tvivel störst antal telefoner av samma modell men det är ju självklart upp för personlig tolkning om det är positivt, eller om Samsung som säljer fler telefoner totalt tack vare en fullskalig armada Galaxy-modeller man knappt kan urskilja är det som får anses vara ”bättre”. Så vill jag även vara noga med att pointera att vi inte tar någons parti, och den lilla text UT_lol handplockade baseras på vad marknadsanalytiker tror om saken. Ibland är hela det här anti-Apple korståget uppåt väggarna underhållande,… Läs hela »

Marquzz
Medlem
Marquzz

Jag tycker som någon sa att Apple (och Samsung m.fl.) borde släppa modeller med olika storlekar på skärm. Jag gillar enkelheten med en iphone och det faktum att man mer eller mindre nu slipper itunes gör den ju bara mer attraktiv. Men 3.5″ är för litet, känns lite 2010 liksom, så jag valde en S3 istället. Vi får se efter några månader vad jag tycker, men över 4″ ska det vara.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”cjb”][quote name=”Jacob Hugosson”]Att Apple är ledande på smartphonemarknaden ser jag personligen som en självklarhet. De säljer utan tvivel störst antal telefoner av samma modell men det är ju självklart upp för personlig tolkning om det är positivt, eller om Samsung som säljer fler telefoner totalt tack vare en fullskalig armada Galaxy-modeller man knappt kan urskilja är det som får anses vara ”bättre”. Så vill jag även vara noga med att pointera att vi inte tar någons parti, och den lilla text UT_lol handplockade baseras på vad marknadsanalytiker tror om saken. Ibland är hela det här anti-Apple korståget uppåt väggarna… Läs hela »

Martin J
Gäst
Martin J

[quote name=”Tempel”]Vilka DEM? Vad menar du?[/quote]
Jag förstod faktiskt inte heller. Kan han månne mena DE?

Martin J
Gäst
Martin J

Jag tror de hade gynnats bäst på längre sikt genom att strunta i 4:3 och helt enkelt bara göra skärmen stötte på höjden. Bredden på iPhoen tycker jag är lagom för en mobil.
Visst det blir lite meck med att skriva om appar men ju snarare desto bättre. Så länge gamla appar funkar med svarta fält uppe och nere, so what?

Martin J
Gäst
Martin J

stötte ska vara större ofc.

Johan
Medlem
Johan

[quote name=”Jacob Hugosson”]Kunde inte citera din text pga utrymmes skäl[/quote]Tror inte du kommer få uppleva att någon annan ger sig in på den affärsstrategin och endast ha en modell eftersom det normalt brukar ge dåliga förutsättningar.Att Apple gör något rätt då de lyckas med just detta stämmer ju också, frågan är bara hur länge det håller. Personligen tror jag inte det kommer att hålla i längden då det dom gör rätt är att påverka människor och få dom att tro dom är speciella med deras lösningar. Anledningen att dom lyckas med detta är att dom har många i sin fan… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Apple gör i min mening bra väldigt hårdvara i alla fall om man tittar på deras bärbara datorer. De är väl rädda att vi skulle, eller rättare sagt kommer hitta brister i deras ”perfektion”. Då är det bättre att skicka ut provexemplar till partiska bloggare, eller mindre ingående publikationer. Självklart nämnde jag Apple då det är vad ämnet handlar om? 🙂 Jag förstod vad du menade, och du har helt rätt i att skärmen spelar en sekundär roll. Men tittar vi på HTC One X och Samsung Galaxy S III så har de gjort ett någorlunda bra jobb med att… Läs hela »

ddd 333
Gäst
ddd 333

[quote name=”Danne980″]Det är som vanligt med dessa storleks hysterier. Man uppfattar det man har för tillfället som norm och drar sina slutsatser utifrån att det är det bästa. ”Vadå 40″ tums tv det finns väl ingen som beöver så stor tv?” ”Vadå 18″ fälgar, det finns väl ingen som vill ha så stora däck?”Osv.Jag har nyligen bytt från en Iphone till en galaxy Note. Jag tycker att skärmen på iphone nu är ganska rejält för liten. Skärmen på noten är mycket trevlig men har dock ett stort minus. Och det är inte att den är klumpig i fickorna (det är… Läs hela »

Danne980
Medlem
Danne980

[quote name=”Jacob Hugosson”]Att folk är emot Android märker jag i alla fall inte av här på NordicHardware, när någon väl är det är de ofta konstruktiva och framstår som intelligenta. Tyvärr kan inte det samma sägas så fort det gäller Apple. Det går inte att fly ifrån att alla har företag de favoriserar till viss mån, i mitt fall kan jag säga att Apple inte står med på den listan även om jag tycker de gör mycket intressant produkter.[/quote] Det var en hyffsad förenkling…. Det är inte bara så att man prioriterar olika saker. Jag har iaf uppfattat apple fanboys… Läs hela »

Jacob Hugosson
Medlem

Trevligt, jag har då aldrig ägt en Apple-pryl i hela mitt liv och är faktiskt rätt förälskad i Android 🙂 Jag blundar dock inte för fördelarna hos andra alternativ och tror inte att just det jag har och är nöjd med måste passa alla andra, vilket är den mentalitet man ofta ser hos många som kommenterar.