Apple har relativt nyligen bytt partnertillverkare för sina mobiltelefoner från Foxconn till Pegatron efter en rad rapporter om bristande arbetsplatsförhållanden. Efter att liknande fall uppkom hos Pegatron skickades en utredningsgrupp – som kan ha råkat avslöja en ny produkt.

Rykten om en mer budgetinriktad Iphone-modell har cirkulerat inte bara inför årets kommande produktuppdatering utan har hängt med under flera år. I år tycks dock ryktena få lite mer kött på benen än tidigare då uppgifter om en ny telefonmodell framkommer under en fabrikskontroll.

Foxconn är världens största partnertillverkare för elektronik, och tillverkar produkter för bland annat Sony, Nintendo, Microsoft, Nokia med flera. Tidigare var de även primär tillverkare av Apples mobiltelefoner, men efter att upprepade uppgifter om kraftigt bristande arbetsplatsförhållanden framkom valde Apple att byta partnertillverkare. För att hitta en ny partnertillverkare som klarar av liknande volymer sökte sig Apple till Pegatron, ett tidigare dotterbolag till Asustek och ägare av Asrock.

Pegatron i blåsväder

Trots avklarade inspektioner har det nu framkommit att även Pegatron tycks fingra en aning med arbetsplatsförhållanden i en utredning av China Labor Watch att Pegatron inte följt Apples riktlinjer och att många arbetare fått arbeta för mycket övertid. Men i samma rapport framkommer även en referens till en ännu inte lanserad mobiltelefon.

”Today’s work is to paste protective film on the iPhone’s plastic back cover to prevent it from being scratched on assembly lines. This iPhone model with a plastic cover will soon be released on the market by Apple.”

Rapporten beskriver arbetet på en Iphone-modell med plastskal. Det faller i linje med rapporterna och de påstådda läckta bilderna av en mer budgetinriktad variant av Iphone 5 kallad Iphone 5C, där C enligt uppgifter ska stå för ”color” och modellen ska erbjudas i flera färger.

Stadig grund men ont om detaljer

Det här är bland de mest välgrundade indikationerna på en sådan telefon hittills, men inga övriga detaljer om modellen framgår i rapporten utöver viss tillverkningsprocedur. Så medan dess existens nu är välgrundad så kommer vi behöva avvakta med detaljer. Men med tanke på namnet kommer det antaligen röra sig om samma interna komponenter som Iphone 5, men med ett billigare skal och kanske en billigare skärm i stil med de billigare skärmar som huserar i Ipod Touch-serien.

Det kommer även bli intressant att se hur Apple kommer hantera Pegatrons arbetsplatsproblem, då det är få andra partnertillverkare som klarar av samma volymer. Dock har Apple börjat flytta viss av sin tillverkning av Mac-datorer till amerikansk mark, även om det lär dröja innan Iphone-tillverkningen eventuellt kan följa med. Apple har skickat en utredningsgrupp till Pegatron efter rapporten.

Källa: China Labor Watch via Phonearena

Bild: Weiphone

Relaterade nyheter:


6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Andreas GtippsarnGhost^[Homie]UT_lol Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
UT_lol
Medlem
UT_lol

Glömde ni ta med ”Rykte: …” i titeln igen…usch va slarvigt…

Andreas G
Medlem

Jag tycker det ser ut som en copyright-symbol?

Ghost^[Homie]
Medlem
Ghost^[Homie]

[quote name=”Andreas G”]Jag tycker det ser ut som en copyright-symbol?[/quote]
Då ska det vara en RUND ring villket det inte är…

Andreas G
Medlem

[quote name=”Ghost^[Homie]”][quote name=”Andreas G”]Jag tycker det ser ut som en copyright-symbol?[/quote]
Då ska det vara en RUND ring villket det inte är…[/quote]

Är det en fyrkant runt ”s” på tidigare modeller?

tippsarn
Gäst
tippsarn

[quote name=”Andreas G”][quote name=”Ghost^[Homie]”][quote name=”Andreas G”]Jag tycker det ser ut som en copyright-symbol?[/quote]
Då ska det vara en RUND ring villket det inte är…[/quote]

Är det en fyrkant runt ”s” på tidigare modeller?[/quote]
Typ men ta o sök på ” iphone 4s box ” så får du se själv.

Andreas G
Medlem

[quote name=”tippsarn”][quote name=”Andreas G”][quote name=”Ghost^[Homie]”][quote name=”Andreas G”]…[/quote]
…[/quote]
…[/quote]
Typ men ta o sök på ” iphone 4s box ” så får du se själv.[/quote]

Hmm, ja, vet inte vad jag ska tro riktigt.