Apple har nu börjar sälja sin efterlängtade smartphone Iphone X och på Ifixit har man kikat närmare under huven på den rekorddyra telefonen.

Iphone X är inte bara rekordomtalad utan även rekorddyr. Telefonen har med sin heltäckande OLED-skärm och nya face ID-teknik en prislapp som börjar på hissnande 11 495 kronor för basmodellen med 64 gigabyte lagring. Prislappen för toppmodellen med 256 gigabyte lagring landar i sin tur på 13 195 kronor, en minst sagt svettig prislapp för en telefon.

Nu har så även telefonerna börjat dyka upp i händerna på konsumenter men även reparationsfirmor. Ifixit är sin vana trogen snabba på att plocka isär nya produkter och Iphone X är ett hett villebråd.

Gott om trevlig hårdvara men dyr att reparera

När man dissekerade telefonen kunde man konstatera två saker, det finns gott om trevlig hårdvara under huven. Samtidigt som det kommer bli kostsamt ifall man skadar sin telefon.

Sett till hårdvara är det intressant att Apple använt sig av två separata batterier för att maximera batterikapaciteten i telefonen. Samt att kretskortet bara är 70 procent av den storlek som motsvarande kretskort i Iphone 8 Plus.

Medan face ID kräver både specifika sensorer och kameralinser på framsidan av telefonen så är skärmen inte det svåraste att byta ut vid en skada. Enligt Apples reparationslistor kostar ett skärmbyte drygt 3 000 kronor medan ”andra skador” kostar närmare 6 000 kronor att fixa. Detta kan jämföras med 1 700 kronor för en skärm eller 3 800 kronor för andra skador på en vanlig Iphone 8.

De goda nyheterna är i alla fall att telefonen inte är helt horribel att reparera. Ifixit ger iphone X en reparationspoäng på 6 av 10 möjliga. Åtminstone klart bättre än Galaxy Note 8 med sina 4 av 10 poäng.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid