Lagom till starten av de Olympiska spelen i Rio har Japan nu börjat sända TV i 8K-upplösning. Det saknas dock fortfarande komersiella TV-apparater som stödjer sändningarna.

Japanska public service bolaget NHK började i måndags att sända TV i en makalös upplösning om 7 680 x 4 320 pixlar – mer känt som 8K. En video i 8K-upplösning innhåller hela 16 gånger fler pixlar än en traditionell 1080p-video och fyra gånger fler pixlar än en video i 4K.

Datahastigheter på upp till 100 Gbps

Formatet som NHK själva kallar ”Super Hi-Vision” stödjer även 22.2-kanals surroundljud och är extremt krävande att producera. Okomprimerad 8K-video kan ha datahastigheter på 100 gigabit per sekund – att jämföra med Netflixs 4K-sändningar som knappt når upp till 20 megabit per sekund. Det krävs påkostad och avancerad utrustning för att både spela in och bearbeta 8K-video. Även om NHK löst de flesta problemen under de två decennium som företaget jobbat med sitt 8K-projekt finns det fortfarande ett stort problem – konsumentprodukter med 8K-kapacitet.8K UHD

8K-TV för konsumenter som tidigast nästa år

Det finns idag inga TV-apparater på konsumentmarknaden som stödjer 8K-upplösning. Även om det uppskattas att de första 8K-apparaterna dyker upp på marknaden under nästa år väntas det skeppas högst några hundra tusen exemplar över hela världen. Japanska NHK har löst detta genom att bygga upp publika 8K-TV-anläggningar som allmänheten kan besöka för att uppleva 8K-sändningar redan idag.

I redaktionen har vi vid flera tillfällen fått uppleva riktiga 8K-sändningar och har kunnat konstatera att den extrema upplösningen närmast ger en 3D-känsla utan att faktiskt visa 3D.

I dagsläget blandar NHK 4K samt 8K material i sin dedikerade TV-kanal och mycket av utbudet är tidigare producerat material som koncerter och stora sporthändelser. Under 2018 hoppas man kunna leverera sin 8K-kanal till vanliga användare och lagom till OS 2020 ska NHK:s 8K-sändningar vara i full fart.

I Sverige sänder man idag HD-kanaler i som mest 720p/1080i-upplösning och det är oklart när man går över till högre upplösningar.

LG förtrollar oss med 98 tums 8K-TV – På marknaden inom några år?

Upplösning på din TV
Vad har din egen TV för upplösning?
TV-apparater på Prisjakt.se

Rubrik

4
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
2 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Daniel LundqvistAnton KarmehedEverest159 Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Coolt. Men vi lär nog aldrig se över 1080i i sverige. Utvecklingen verkar helt ha stannat av här i traditionell tv. Streaming är det som gäller nu

Everest159
Medlem
Everest159

Det finns 2st testkanaler i UHD/4K som går just nu. Men ni behöver nog inte vänta så länge iaf.
https://www.viasat.se/kundservice/nyheter/2016-05-12/viasat-lanserar-nordens-forsta-ultra-hd-kanal
(OBS, jobbar inte på Viasat, men om ni tycker det känns som reklam så får ni ta bort den,
hade gärna länkat till flera bolag om jag kände till någon annan).