Seagate Technology presenterade på torsdag sina forskningsresultat på American Physical Society (APS) och resultaten var häpnadsväckande. Med teknologin som Seagate håller på att utveckla siktar man på att kunna skapa hårddiskar med ett utrymme på över 100 Terabyte.
På en kvadrat tum skulle det rymmas 50 Terabits (6,25 Terabyte) vilket skulle betyda att 3,5 miljoner stycken hög kvalitets bilder, 2800 stycken musik skivor eller 1600 timmar television skulle rymmas på area av ett mynt (30,61mm). Detta skulle ge oss 49TB på en sida av skivan och 98TB på båda sidorna. Hårddiskar använder idag oftast 1-5 skivor vilket skulle betyda att vi skulle få en hårddisk på 490TB!
Denna nya teknologi kallas för Heat Assisted Magnetic Recording (HAMR) och med den kan man uppnå högre densiteten genom att värma upp den magnetiska skivan med en laserstråle eller med någon annan energi källa samtidigt som data är sparas. Dagens skivor har en densitet på max 70 gigabyte per kvadrat tum och världens, i dagsläget, största hårddisk kan lagra 400GB data.
Det som också gör denna nya teknologi värt att satsa på är att tillverkningskostnaderna ligger ungefär på samma nivå med dagens hårddiskar. HAMR teknologin kommer i början att användas på hårddiskar med 1 Terabits densitet per kvadrat tum, men man tror inte att dessa hårddiskar kommer ut på marknaderna förrän omkring 2010.
Detta låter dock väldigt lovande och vi håller tummarna att Seagates forskarteam lyckas att färdigutveckla denna teknologi inom så snar framtid som möjligt. Och gärna att de skickar oss ett provexemplar några år i förväg…


Källa: Xbit-Labs

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid