Kina har redan hårda internetlagar som blir ännu hårdare med ny lagstiftning. Nu gäller hårdare åtgärder mot VPN-tjänster som inte följer statliga riktlinjer.

De VPN-tjänster som vuxit allt mer i popularitet i Kina kommer framöver att regleras mer aggressivt. Tjänsterna lockar konsumenter och företag av flera anledningar, däribland ökad möjlighet att hålla sig anonym och att kringgå de nätblockader som finns mot många internationella hemsidor och tjänster, samt lokala hemsidor som har censurerats.

Hårdare åtgärder i 18 månader

Kina har sett ner på VPN-tjänster sedan tidigare, men den nya lagstiftningen innebär strängare åtgärder mot de som bryter mot lagen och mer regelbundna kontroller av VPN-leverantörer. Alla företag som erbjuder VPN-tjänster behöver godkännande från staten och följa nationella riktlinjer för vem som får använda tjänsten och vad som får erbjudas. En sammanfattning av åtgärderna – och vilka företag som eventuellt brutit mot riktlinjerna – kommer publiceras kvartalsvis.

Beskedet kommer från ett pressmeddelande som det kinesiska ministeriet för industri och IT har lagt upp på sin hemsida under helgen. I budskapet citeras ”oordnad utveckling” i VPN-industrin som orsaken till de nya åtgärderna.

De godkända VPN-tjänsterna riktas i regel mot storföretag snarare än privatpersoner. Lagstiftningen har redan trätt i kraft och kommer gälla tills den ses över nästa gång, vilket sker under våren 2018.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Kina sägs “spelifiera” sin befolkning – ges minuspoäng för kritik mot regeringen

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid