Kaoset kring Radeon RX Vega 64 är fortfarande inte löst och i väntan på officiella uttalande från AMD bekräftar Komplett.se – det blir inga fler kort under 6000 kronor.

AMD lanserade i början av veckan Radeon RX Vega 64 och försåg medier världen över med klassiska riktpriser för sitt nya flaggskepp. Basmodellen skulle kosta 499 dollar eller 5 090 kronor i Svenska butiker. Ett lysande pris som med GTX 1080-liknande prestanda satte AMD på tronen när vi och andra medier räknade ut prestanda per krona i det övre grafikkortssegmentet. Det visade sig snabbt att priserna mycket riktigt lät lite för bra för att vara sanna och med endast 27 återförsäljare världen över fick tilldelning av AMD:s referenskort. I norden var Komplett.se den enda återförsäljaren som fick prisuppgifter och tilldelning av kort inför lanseringen. Företaget sålde en handfull olika referensmodeller för 5 090 kronor men korten sålde slut på 9 timmar (!). Det bekräftar nu anställda på Komplett som redaktionen varit i kontakt med under veckan.

Radeon RX Vega 64 säljs nu på Komplett för lägst 6 090 kronor med två medföljande spel.

Samma källa bekräftar också att det inte kommer att säljas några fler RX Vega 64-grafikkort för denna prislapp inom en närliggande framtid. 5 090 kronor var ett introduktionserbjudande och den nya prislappen är 6 090 kronor, men kanske ännu högre för andra svenska butiker. Övriga återförsäljare har nämligen listat Radeon RX Vega för 6 200 – 6 400 kronor utan några medföljande spel, vilket ytterligare förbryllar media och konsumenter.

AMD vägrar kommentera

AMD har fortfarande, trots stora påtryckningar från bland annat NordicHardware och våra kollegor i Norden, inte levererat något uttalande om den vilseledande prissättningen vid lanseringen. NordicHardware beslutade därför själva kort efter publicering av vår testartikel (36 timmar senare) att ändra både rubrik och slutledning, för att reflektera de prisuppgifter som då fanns i Svenska butiker.

Totalt 275 grafikkort för hela Norden.

AMD som fortsätter ducka frågor om prissättning har samtidigt uttalat sig om den dåliga tillgängligheten och skyllt på en ”otrolig efterfrågan”. Det faktum att Komplett.se fick totalt 275 grafikkort för hela Norden att sälja för introduktionspriset 5 090 kronor rimmar dock väldigt illa med detta uttalande.

Prissituationen för Radeon RX Vega är fortfarande ganska oklar i den form att få butiker ens har grafikkort inne att sälja och att vi även väntar på partnertillverkade modeller. Det vi åtminstone kan fastställa är att bara en helomvändning från AMD kring sin långsiktiga prissättning kan pressa priserna på RX Vega 64 nämnvärt under 6 000 kronor.

Rubrik

27
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
19 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
naraccasJBAnton Karmehedstorpoteten Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Personligen tycker jag det är synd att AMD gör så här, hade varit mycket bättre att vara ärliga ifrån början De skulle inte ha gått ut med att deras system skulle vara ca $300 billigare än motsvarande nVidia, även om skärmarna var inräknade så kommer de inte i närheten av det nu.

Jag tycker om AMD och de måste göra allt för fortsatt överlevnad och där med en bättre situation för oss konsumenter. Bete sig som AMD gör just nu gör att de tappar förtroende, dags för AMD att svara på de frågor som media ställer och göra så ärligt.

JB
Medlem
JB

”$300 billigare än motsvarande nVidia”, har Amd verkligen uttryckt detta nu i samband med Vega-lanseringen?

Morkul
Medlem
Morkul

Ja straxt innan lansering var det på ett event i Budapest där de hade två system ett med Vega ett med 1080. Då kom uttalandet om att Vega, inklusive skärm (freesync vs gsync) skulle vara $300 billigare. Vilket som sagt inte alls stämmer nu, om man ska köpa sync skärm blir det något dyrare med nVidia men långt ifrån $300.

JB
Medlem
JB

Aha, ok paketpris. Men utifrån vad jag uppfattat hittills, så får man en Freesyncskärm till ett ca 30-40% lägre pris än motsvarande Gsyncskärm. Men visst, det är svårt att jämföra, mest pga att det är svårt att finna direkta ”motsvarigheter”.

Jag anser nu, efter mycket övervägande, att Vega64 inte bör kosta mer än 5500, de bör sänka, särskilt nu eftersom det blivit ett sånt rabalder med lanseringen. /jb

Morkul
Medlem
Morkul

Nej inget paket! Missade du den nyheten totalt?
Fanns i flera media nen här är NHs version:
https://www.nordichardware.se/nyheter/amd-rx-vega-stalls-mot-gtx-1080-sin-varldsturne.html

JB
Medlem
JB

Jo nu minns jag den, minns dessutom att jag drog slutsatsen av meningen ”…oklart om AMD räknade in prislapparna för de datorskärmar som användes i ekvationen, …” att skärmarna självklart fanns med i den jämförelsen. Att Vega skulle ha ett $300 lägre pris än sin konkurrent är ju fullkomligt osannolikt. /jb

Morkul
Medlem
Morkul

Problemet är, med dagens priser, att för att komma i närheten av $300 i AMDs fördel får du räkna med betydligt bättre tre större sync skärmar.

Slutändan så blir summan att AMD extremt överdrev situationen och börjar där med hamna i samma grupp som Intel och nVidia precis som Anton par inlägg ovan är inne på.

JB
Medlem
JB

Självklart handlade det inte om skärmar för 4000 kronor, snarare minst det dubbla, detta för att göra korten rättvisa. Och det är ju klart att det säkert går att finna skärmar där differensen​ är väldigt stor, men jag vågar inte sia om några belopp, tycker enbart att uppgiften var lite dum och kanske till och med aningen vilseledande. Men det är tyvärr så marknadsföring fungerar, inte minst i USA. Alldeles oavsett så är ett spelkit (kort+skärm) med likartade specifikationer till Amd’s favör idag. Dock vidhåller jag vad jag skrev tidigare, att vill Amd komma upp i volymer till gamers i… Läs hela »

Morkul
Medlem
Morkul

Stora problemet som jag ser det är att AMD alltid spelat ”good guy” kortet men nu så har även de börjat spela smutsigt. Fortsätter AMd på denna väg så kommer de förlora. Intel och nVidia har vanan och folk förväntar sig ingenting bättre utav dem, AMDs stora fördel på marknaden är just deras ärlighet.

Sorgligt men så fungerar marknaden.

Husse Busse
Medlem

Detta börjar likna ett fiasko med stora mått….

Marcus Lind
Medlem
Marcus Lind

Tråkigt detta. Men som jag förstår det har många vega-kretsar gått åt till servrar och dylikt?

Medlem

Inte särskilt många Vega lär hamna i servrar med en strömförbrukning på 300W för cirkus motsvarande Geforce 1080-prestanda.

Medlem

Ni är alla fel på det tyvärr: ”Radeon RX Vega 64 demand continues to exceed expectations. AMD is working closely with its partners to address this demand. Our initial launch quantities included standalone Radeon RX Vega 64 at SEP of $499, Radeon RX Vega 64 Black Packs at SEP of $599, and Radeon RX Vega 64 Aqua Packs at SEP of $699. We are working with our partners to restock all SKUs of Radeon RX Vega 64 including the standalone cards and Gamer Packs over the next few weeks, and you should expect quantities of Vega to start arriving in… Läs hela »

Xenom
Gäst
Xenom

Problemet är att 1080 inte på något vis är en banbrytande gpu. Det är 1080ti som markerat avstampet i en ny 4K+ era.. Vad som mäter sig med 1080 är egentligen fullkomligt irrelevant. 1080p gaming finns det många gpu’er som klarar galant. T.O.M min gamla 780 rig som gått till sonen klarar av de flesta spel i högsta/höga(optimerade) grafik lull med fps över 100 MHz.

Dock är det kanske AMD man ska satsa på till krypto mining, men den stora marknaden är nog spelarna. I alla fall i det långa loppet.

JB
Medlem
JB

Hopp om en bra framtid för Amd, läs vad https://www.pcgamesn.com/amd/amd-navi-gpu-specifications, jag bidrar med det jag kan för att få uppleva Navi – har köpt ett Vega64 (vårt övriga innehav; 2xGTX1080(SLI), 3xRX480(CF), 1xRX460, 1xRX580,…). Hoppas nu att Amd säljer bra så inte konkurrensen upphör, för då skulle ALLA bli förlorare. Tips till Radeonanvändare: vid aktivering av Chill i Radeon Settings dämpas både temperatur och effektuttag, detta är (säker-/förmodligen?) inte gjort i NHW’s tester. Chill är en grym optimering för Amd’s Radeonkort, fungerar dock inte i Crossfire. Tycker överlag att det verkar vara lite för mycket (förutfattad) negativism riktat mot Amd (och… Läs hela »

daniel
Medlem

Du JB låter bara mer och mer som en Amd fanatiker.Varför ska man ”stödköpa” Vega för att hjälpa amd?Vill Amd sälja grafikkort så får de se till att släppa konkurrenskraftiga produkter vilket Vega inte är.För 5000 kanske ,för 6000+ absolut inte.Nu får vi vänta på Vega 56 och se om Amd gör en fuling till med ”rabatterade” priser för kort i första vågen för att få bra pris/prestanda i recensioner för att höja priset senare.Precis som dom verkat gjort med Vega 64

JB
Medlem
JB

Nej inte fanatiker, tycker både Nvidia och Amd gör bra GPU-produkter, men jag förstår att du tror så, uttryckte mig medvetet lite provocerande (vill kolla hur många nertummar det blir;). Jag har som sagt produkter från båda tillverkarna, är supernöjd med dessa. Men jag tycker debatten har fått lite för mycket slagsida i favör Nvidia. /jb

JB
Medlem
JB

Och självklart skall ingen köpa ett nytt grafikkort om man inte behöver det! Mitt köp var inget stödköp, jag ville ha det, fick det dessutom till introduktionspriset 5090 (vilket Amd tydligen även meddelat att det skulle komma att höjas). Det är ju ingen ovanlighet med introduktionspriser, många företag gör så vid lanseringar, det brukar inte anses vara ”fult”. Kanske skall man istället vara lite kritisk till att NHW m.fl angav det priset i bedömningen. Vad beträffar min syn för övrigt, på priset etc, så hänvisar jag dig till att läsa vad jag skrivit tidigare (ovan). /jb PS – du får… Läs hela »

Medlem

Är det värt at skaffa vega nu ens? Har läst så mkt om vega.

Om jag inte vill ha vega vad skulle ni reomendera då har ett R9 380 kort nu?

JB
Medlem
JB

Det avgörs inte minst av vad du har för hårdvara (CPU+RAM+SKÄRM) för övrigt, samt vad du vill kunna spela och i vilken kvalitet. Dessutom vad du har för resurser – monetärt. Har du taskigt av de 3 saker jag nämnde och vill komma upp i 4K, då får du nog starta från scratch med en pengapung innehållande minst 150000, men du är fri att välja fritt bland fabrikaten. Har du bara en taskig skärm, då är du i bättre läge, välj den kombination du tror på, Amd+Freesync eller Nvidia+Gsync. Har du en bra Freesyncskärm (som klarar den upplösning du vill… Läs hela »

JB
Medlem
JB

Sorry, det blev en nolla för mycket, 15000 skall det vara. /jb

Medlem

Blir nog ett ex vega 56 för mig mest för priset och att jag har en freesyncskärm. Spelar inte i 4k ens.

naraccas
Medlem
naraccas

Jag tycker att det är otroligt tråkigt att alla medier, samt en hel del kunder, dömt ut AMD på förhand och inte lyssnat på deras meddelanden. AMD har bekräftat att riktpriser stämmer och att de jobbar på leveranser. Nu finns ju även VEGA 64 att köpa för 5090kr då Komplett fått in fler kort. Dessa kort har legat osålda i flera veckor nu så det finns garanterat fler än vad efterfrågan är. Er ”källa” verkar ju inte haft någon koll alls.