AMD lanserade under måndagen Radeon RX Vega med buller och brak men efter lanseringen råder smått kaos med både bristfällig tillgänglighet och osäkra priser.

Radeon RX Vega har nu officiellt landat på konsumentmarknaden när AMD under gårdagen släppte sitt embargo för nya prestandakorten Radeon RX Vega 64 samt RX Vega 56. Som NordicHardware påpekade i vår detaljerade test av de båda grafikkorten var det dock flera frågetecken som kvarstod vid lanseringen. Endast ett trettiotal återförsäljare över hela världen fick grafikkort från AMD:s partners för att sälja under lanseringsveckan. I norden är butikskedjan Komplett.se exklusiv återförsäljare av RX Vega där antalet modeller och priser ändrats kontinuerligt under det senaste dygnet.

Både partnertillverkare och anställda på andra svenska återförsäljare har i samtal med NordicHardware uppvisat frustration och uppgivenhet inför situationen som kallas ”kaosartad”. Förutom Komplett finns det inga Svenska återförsäljare som inför lanseringen av Radeon RX Vega fått några nya prisuppgifter eller för den delen konkret information om tillgänglighet.

Medan NordicHardware avstod att dela ut några direkta köprekommendationer för Radeon RX Vega 64 vid publiceringstillfället konstaterades att grafikkortet bjöd på rekordhög prestanda per krona i prestandasegmentet. Detta baserades på AMD och Kompletts pris på 5 090 kronor för standardversion av Radeon RX Vega 64. Ett kort och en prislapp som hos bland annat brittiska återförsäljaren OCUK presenterades som ”lanseringserbjudande”. Kortets prislapp på 449 brittiska pund sålde snabbt slut och ökade kort därefter till 549 pund vilket fått många att ifrågasätta priserna på kortet i Sverige.

”Now the good and bad news, the good news is AMD are rebating early launch sales to allow us to hit £449.99 on the stand alone black card which has no games. This is a launch only price which AMD at present are saying will be withdrawn in the near future, when if it happens is unknown, but remember do not be shocked if the price jumps nearly £100 in a few days., skrev OCUK i sitt forum kort innan priserna mycket riktigt höjdes med 100 pund.

”Priserna på RX Vega 64 känns för låga”

Under NordicHardwares videoförhandstitt och recension av Radeon RX Vega konstaterade vi att AMD bör få svårt att kapitalisera på deras extremt stora och påkostade Vega 10 GPU. Att AMD på lång sikt skulle kunna sälja grafikkort med en 484mm2 stor GPU för lägre priser än vad Nvidia säljer sin GP104 GPU på 314mm2 är ekonomiskt smärtsamt om inte omöjligt. En känsla som bekräftas av källor hos AMD:s partnertillverkare.

”Om du frågade mig skulle jag gissa att AMD förlorar pengar på varje kort [RX Vega 64] sålt.” säger en källa till NordicHardware angående den nuvarande prislappen på RX Vega 64.

AMD sägs även irriterat vissa av sina partners genom att pressa dem till att hålla nere sina egna marginaler för att kunna nå de priser man introducerade RX Vega 64 vid. Enligt obekräftade uppgifter ska en av AMD:s partners helt sonika vägrat sälja referenskortet av just denna anledning.

Tillgängligheten sägs vara ett skämt

Samma källa påpekar även att tillgängligheten av AMD:s referenskort mest är ett skämt och att man själva inte vet när deras egenutvecklade RX Vega-modeller kan vara tillgängliga. Det bekräftas av ytterligare källor hos andra partnertillverkare som inte fått några leveransuppgifter bekräftade av AMD. Man indikerar att testexemplar kan dyka upp i slutet av augusti men att tillgänglighet i butiker ska väntas först i mitten eller slutet av september. Prissättning på partnertillverkarnas egna kort är också oklara i dagsläget.

NordicHardware har sökt AMD för kommentar kring uppgifterna om företagets utmålade ”lanseringspris” av Radeon RX Vega 64 och väntar i skrivande stund på återkoppling. Redaktionen kommer att uppdatera både denna artikel och vår recension när vi nåtts av mer konkreta besked från AMD och återförsäljare. Tills dess är Radeon RX Vega 64 mycket riktigt det prestandagrafikkort på marknaden som ger mest fps för pengarna, så länge prislappen ligger kvar på 5 090 kronor.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

13
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
9 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Marcus LindAnton KarmehedMorkulJBGambit_2K Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

Stämmer detta är det ju katastrofalt. AMD har inte råd med detta, de behöver alla pengar de kan få för utveckling av nästa generation.

Jackbob
Medlem
Jackbob

Frågan är ju hur det går för Frontier Edition och sedan enterprise versionerna. Det är ju uppenbart att dom lagt exakt allt krut på rå beräkningkraft och inte mycket kärlek till traditionell 2D-grafikrendering.

Gambit_2K
Medlem
Gambit_2K

Tråkigt att AMD inte får till det med lanseringen, man tänker ju att de borde kunna lanseringar vid det här laget och har erfarenhet av dåliga sådana.

Väldigt glad att jag fick tag i 2 kort från komplett. Skickades tidigare under dagen, nu inväntar jag vattenblock från EK.

JB
Medlem
JB

”…vattenblock från EK.” – kan man få en recension/test av dessa på NHW kanske – Anton? /Jb

JB
Medlem
JB

Se där, då gäller det i än högre grad att skynda sig om man vill ha kortet för 5090.

Min ordet är lagd (var kanske först?), tror inte jag kommer bli besviken;) /jb

Morkul
Medlem
Morkul

Hoppas verkligen att du får ett kort snart för priset som står på diverse hemsidor är ingenting som är garanterat att man väl får. Har själv förbeställt flera gånger och så har butiken meddelat att de höjt priset och vår valet om de ska skicka produkten ändå.

Håller tummarna för de som får sina Vega 64 för 5090 får ett bra kort till ett bra pris.

JB
Medlem
JB

Jo tack, allt kan väl hända, men att det ändras priser på liggande order, det har jag inte varit med om – fall för anmälan till KV. Skulle jag bli utan tilldelning så gråter jag inte floder för det, köpet är mest för utvärdering. Vi har mer än nog; 2xGTX1080(SLI), 3xRX480(CF) samt lite lättare bestyckade, för ett prestandakliv skulle jag behövt köpa 2st – så kanske det blir? /jb

Morkul
Medlem
Morkul

Personligen har jag varit med om det flera gånger. Sist var det faktiskt förbeställning av ett vattenkylt Radonkort från komplett. Gången innan var det från webhallen.

Har faktiskt kvar mailet från Komplett, de hänvisar till Försäljningsvillkor §5:2

Marcus Lind
Medlem
Marcus Lind

Nu har amd skrivit på facebook:
”Demand for RX Vega has been incredible and has resulted in out-of-stock situations in a number of outlets. We’re working hard to have stock replenished in the next few days”.

Så, med lite tur kanske de får in nu på fredag.