Ny site, ny blogg, nytt projekt!
Först lite bakgrund..
Jag har tidigare skrivit en hel del för Nordichardware, bland annat artiklar och recensioner, och tyckte att det kunde vara kul att börja lite smått igen. Nu blir det dock på en något lägre ambitionsnivå i och med att jag har gått från gymnasiet, passerat nästan fem år på chalmers och jobbat i något år vilket gör att tiden inte direkt finns i överskott numer.
Hursomhelst tänkte jag försöka skriva lite elektronikrelaterade blogginlägg, och det första blir starten på en serie om ett projekt jag håller på med just nu: En krocketklocka.
Varje år samlas släkt och vänner för en trevlig krocketturnering på 30-40 personer på landsbygden i Värmland. Varje år försöker vi också att förbättra oss på något sätt för att komma med nyheter. För två år sedan införde vi en matchklocka bestående av ett gammalt väggur med lite klotter på. Tyvärr tålde den inte väder och vind och behöver därför en efterföljare. Detta projekt kommer att handla om ersättaren – som skall bli betydligt mer sofistikerad.
DSCF1896_copy
Den gamla klockan…
Vad ska då resultatet bli?
Målet med projektet är att bygga en timer som räknar ner tid. En större äggklocka helt enkelt. Det låter kanske inte så spännande, men det finns en och annan twist som kanske gör projektet mer intressant.
Det hade varit enkelt att bygga logiken till klockan som ett program som ligger och snurrar i en mikrokontroller (förslagsvis en AVR och ett C-program) men vart ligger utmaningen i det? Ett delmål med projektet är att fräscha upp kunskaperna i VHDL och implementera det hela i en FPGA. Jag kommer att förklara mer vad det innebär i ett senare blogginlägg.
För att kunna se klockan från lite håll behövs det någon slags stora displayer – det lär bli mekaniska sju-segmentsdisplayer, en charmig detalj. Slutligen tänker jag använda mig av en GPS-mottagare för att förbättra noggranheten i klockan.
Men varför?
Varför krångla till det så förbaskat? FPGA-spåret kommer att ta en massa tid och GPS-synkroniseringen är helt fullständigt onödig. Svaret kunde inte vara enklare: Det är kul!
I slutet av bloggserien kommer ni alltså att få se en GPS-synkroniserad krocketklocka som styrs av någon form av FPGA-platta. Förhoppningsvis dyker det upp någon mer onödig detalj i takt med att projektet snurrar på. Jag hoppas att ni tycker att konceptet låter intressant och att ni vill följa mitt projektäventyr!
Systembeskrivning
Vi avslutar det första blogginlägget med en liten systembeskrivning som förklarar hur jag har tänkt det
Krocketklockan kommer att bestå av fyra huvuddelar:
  • Display – huvuddelen i gränssnittet mot användaren. Visar hur många minuter det är kvar på den nuvarande matchen.
  • Knappar/Rattar – Andra delen av gränssnittet. Någon form av knapp/ratt-gränssnitt som gör det enkelt och intuitivt att ställa klockan på t.ex. 45 minuter och få den att börja räkna ner.
  • Centrallogik – intelligensen i hela systemet. Kommer att bestå av någon slags FPGA-utvecklingsplatta. Samordnar indata från övriga block.
  • GPS-mottagare – bara för skojs skull. Ger en väldigt noggrann tidsreferens till centrallogiken för att möjliggöra högre tidsprecision.
Varje del kommer såklart att beskrivas i närmare detalj i kommande blogginlägg!
Dags att avrunda detta första blogginlägg. Lämna gärna kommentarer på innehållet – vilken teknisk nivå vill ni läsa om? Tycker ni att det är en korkad eller rolig idé? Ni har all chans i världen att påverka hur projektet kommer att presenteras – och kanske implementeras!
Jag hoppas att ni tycker att konceptet låter intressant och att ni vill följa mitt projektäventyr!

9
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
3 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Martin LBogusHenrik BerntssonAnton Karmehedctrl Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Martin L
Gäst
Martin L

Testkommentar, nu ska vi se om det fungerar att kommentera mina blogginlägg :up:.

Henrik Berntsson
Admin

Välkommen tillbaka Martin! (Noddan för de som läst hans alster förut) Detta är ett riktigt klockrent projekt ska bli skitkul att följa. Jag tror att de flesta inte riktigt får grepp om hur invecklat detta kan bli så jag skulle nog rösta på att hålla en ganska "snäll" ribba och förklara ganska utförligt vad som sker i projektet. Kul att se dig tillbaka i NHs redaktion och jag hoppas vi kommer ha många nördiga diskussioner 😀

ctrl
Gäst
ctrl

Asså, inte för jag förstår logiken med att tima en krocketmatch…. men klockprojektet ser jag däremot som en kul sak.

Jag menar vad fan är det för skoj med att göra det enkelt för sig. Om vi alla skulle göra det enkelt för oss skulle vi idag sitta med Apple produkter som styr våra liv.

Istället för linux, android andra dialekter som faktiskt kräver att användaren vet vad fan han sysslar med.

Anton Karmehed
Admin

Det ska bli riktigt roligt att se de olika bloggprojekten som kan komma att dyka upp här på NH. Jag har fortfarande inte en aning om vad man ska med en GPS-styrd krocketklocka, men vem bryr sig det ska bli riktigt roligt att se uppbyggnaden, kanske även få testa den sen! 🙂

Grattis till veckans "klockrenaste" ordvits Henrik.. 😛

Henrik Berntsson
Admin

tack tack jag klappar mig själv på axeln hela tiden för den 😀

Bogus
Gäst
Bogus

Coolt projekt. Kommer bli intressant även om jag precis som Ctrl inte fattar grejen med att ha klocka på krocketmatch 🙂