Ett försenat blogginlägg här då.. Som med alla andra projekt man har blev det grymt tight med tiden mot slutet men det blev någon slags fungerande pryl som uppfyllde tillräckligt med krav för att fungera. Planer för version 2 smids givetvis, det kommer att bli en liten hög med förbättringar.

 

Några dagar innan turneringen drog igång var det dags att slänga ihop en låda. Vi hittade en MDF-spånskiva och lite lister tillsammans med en burk svart målarfärg. Lådan är byggd med lister där grejerna är monterade. Segmenten är fastskruvade på listerna och längst fram är det ett utfräst spår för en plexiglasskiva. Sidostycken och baksida är fastskruvade i listerna också, MDF-skivorna är så gott som obelastade.

DSC_00594

Jag hade inte lyckats beställa något kretskort eller så så det fick bli ett hopplock av experimentplattor och strömadaptrar som knöddes in bakom displayerna. Det blev en 21V-strömadapter för drivström till segmenten och 5V till logiken. Dessa måste kopplas in i rätt ordning (vilket en morgonpigg person missade och brände alla drivkretsar). Lyckligtvis hade jag förutsett detta och beställt extrakretsar.

Utsidan av lådan målades vit och sen var det bara att montera ihop det. Den fick stå på två gamla kabeltrummor så den syntes överallt. Användargränssnittet blev en liten rotary encoder på baksidan – vrida för att ställa in tiden, klicka för att få den att börja räkna ner därifrån.

DSC_02663

Den blev inte perfekt, men med tanke på hur lite tid vi hade på att bygga lådan är jag ändå väldigt nöjd. Tyvärr blev plexiskivan ett par millimeter för hög vilket syns väldigt tydligt på bilden ovan. Klockan fungerade iallafall perfekt. Tyvärr hann jag inte med GPS-synkroniseringen, så det tar vi till nästa år!

DSC_00844

DSC_00595

Avslutar med en bild som visar krocketplanen och mig själv som fotograf i spegligen 🙂

DSC_00744

Det var det, förhoppningsvis dyker det upp fler blogginlägg när prylarna till uppgraderingen börjar trilla in.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
Martin LHenrik BerntssonAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Som jag väntat på sista delen i sagan om krocketklockan! Trist på GPS-synkroniseringen, men det blev ju en mäktig pjäs i alla fall. Då är det vara en inbjudan till nästa krocketturnering som fattas då!!

Henrik Berntsson
Admin

den blev ju riktigt snygg ju! 🙂 är den regnsäker?

Henrik Berntsson
Admin

det coolaste tycker jag är att kunna göra såna här saker på egen hand, undertecknad är tyvärr inte lika bevandrad i denna typen av hårdvarukunskap även om jag önskar jag vore. riktigt coolt att se att iden går till verklighet och att man kan göra egna projekt av den här typen. vi borde ha tävlingar i att göra såna här projekt det är hur fränt som helst. vem vet vad för roliga prylar vi hade fått se 🙂

Martin L
Gäst
Martin L

Ja det här är sista delen i första sagan, eller nåt 🙂 Försöker få tag på någon form av mikrokontrollerbaserad utvecklingsplatta som man kan bygga fjärrstyrningen av, det känns som en viktig detalj. Plus att man bara ska ha en strömkontakt.

Regnsäker är den verkligen inte, nästa version kommer att ha elektroniken plastinkapslad så att den delen tål måttligt med fukt, men den här är grymt oregnsäker.