Nvidia skakar gamingvärlden genom tillkännagivandet av kraftfulla grafikkorten Geforce GTX 1080/1070 men det kan vara smart att behålla pengarna i plånboken.

Tappade hakor, dreglande mungipor och fler ”shut up and take my money”-memes än du kunnat tänka dig. Nvidias tillkännagivande av nya Geforce Pascal-familjen och deras två nya grafikkort Geforce GTX 1080 och GTX 1070 var lyckat och hett efterlängtat hos spelare och datorentusiaster världen över.

När nu den makalösa PR-maskinen stängt ner för helgen och sommarsolen börjat ge utrymme för reflektioner är det samtidigt dags att se Nvidias Orderof10-event för vad det var – ett mästerligt komponerat PR-event som startade med en meningslös (?) t-shirtjakt och som avslutades med hagalna gamers i datorstolar världen över.

Även en luttrad grafikkortstestare som mig själv blir lite smått lyrisk över att se Nvidias presentationer av nya Geforce GTX 1000-serien. Luftkylda GPU:er som skrattar sig över 2 GHz, närmast fördubblad prestanda från föregående generations grafikkort och smått fantastisk prestanda per watt och nästan lika imponerande prestanda per krona.

Nvidia visste vad vi ville höra och levererade med bravur. Geforce GTX 1080 är det snabbaste grafikkortet, med en ensam GPU, Nvidia tillverkat och lillebror GTX 1070 levererar bättre prestanda än monsterkortet Geforce GTX Titan X – till en bråkdel av kostnaden.

Game. Set. Match.

Varken motståndare eller domare inom synhåll

Problemet med den här matchen är att Nvidia själva deltar, arrangerar och står för poängsättningen. Företaget står på båda sidorna av nätet och medan motståndaren jobbar på en dubbelknut i omklädningsrummet har Nvidia valt att inte ens bjuda in några domare.

motståndaren jobbar på en dubbelknut i omklädningsrummet

Ser vi mellan raderna på Nvidias tillkännagivande av nya GTX 1000-serien finns det nämligen många luckor som behöver fyllas i. Jag var rädd att Nvidia skulle mjölka konsumenter på våra surt förvärvade kronor och skrev nyligen om detta i en separat krönika. Direkt efter Nvidias pressevent i fredagsnatt kändes det som att jag skulle få äta upp mina ord med hull och hår, ibland känns det dock helt ok att ha fel, men samtidigt är det lite tidigt att krypa till korset på alla fyra.

Nvidias prestandajämförelser av Geforce GTX 1080 är inte bara utförda av tillverkaren själv, de är extremt få till antalet och man avslöjar inga som helst detaljer kring inställningar eller testernas omständigheter. Enligt Dsogaming handlar det om 1440p-upplösning men det är inget vi kunnat bekräfta från Nvidia eller som de velat gå ut med publikt. Vad vi kan lita på är att det är tester och inställningar som gynnar Nvidias nya kort.Nvidia-GTX-1080-Benchmarks

Oklart hur GTX 1080 står sig mot nuvarande flaggskeppet

Medan vi i teorin kan räkna baklänges för hur GTX 1080 står sig mot GTX 980 Ti är det mest en lek med siffror som gör det svårt att få en bra känsla för hur korten står sig mot varandra.

Att Nvidia valt att hålla objektiv media utanför sitt första tillkännagivande kommer inte som en chock och är inte helt ovanligt. För att vara rättvis är AMD en ”kung” på papperslanseringar så detta är inget som endast Nvidia ska få ris för. Men det är samtidigt ett tecken på att man vill kontrollera den första vågen av information som når konsumenter och hur den etsar sig fast i våra sinnen. Det är också en illavarslande trend där Nvidia, som i min personliga åsikt, varit bättre på ”riktiga” lanseringar än AMD nu ser ut att byta taktik.

Utan objektiva tester och opartiska domare kan vi helt enkelt inte säga hur GTX 1080 verkligen står sig mot konkurrensen i olika spel och tester.

”Founders Edition” är fortfarande en dyr gåta

Vad som också är lite oroväckande är att Nvidia kommer att börja sälja en specialversion av Geforce GTX 1080 med namnet ”Founders Edition”. Det enda vi vet om dessa kort är att de verkar använda sig av Nvidias nya referenskylare samt att prislappen ligger runt 7 000 kronor istället för de 6 000 kronor som partnertillverkarnas grafikkort landar på. Grafikkort som vi tenderar att rekommendera före Nvidias referensmodeller i nästan alla lägen.

Det är ett högre pris än på dagens flaggskepp GTX 980 Ti – ni vet det kortet som man inte visat några jämförande tester mot ännu. 699 dollar är också betydligt högre än lanseringspriset för Geforce GTX 980 som hade en prislapp på 549 dollar när det lanserades på hösten 2014.Gefore GTX 1080 specsEtt kort som ersätter en föregångare förväntas prestera betydligt bättre men kostnaden bör för den delen inte skena, om nu Nvidia inte rör runt i GPU-hirarkin med Pascal. Jag hoppas att ”Founders Edition”-modellerna har något ess i skjortärmen som Nvidia ännu inte avslöjat, annars känns detta som en riktigt typisk mjölkning av törstande konsumenter.

Köp inte grisen i säcken

Joel, vår chefredaktör på Surfa.se, skrev häromdagen en lysande text om varför man inte ska förhandsboka en smartphone innan den börjar säljas. Även varför Surfa.se inte publicerar sina tester förrän den dag telefonerna verkligen finns på butikshyllan. Samma sak gäller nu på grafikkortsmarknaden. Försök att håll kylan och låt den initiala exalteringen lägga sig, tro oss det är en verklig kamp även hos redaktionen.

Invänta som minst opartiska prestandaanalyser från medier som NordicHardware och andra erfarna testsajter innan ni trycker på förbokningsknappen. Än hellre, avvakta och se hur GPU-kriget utvecklar sig i sommar.

Invänta opartiska prestandaanalyser

Papperslanseringar är generellt tråkiga och frustrerande historier och som jag nämnt tidigare är nästan rivalen AMD mer ökänd för detta tillvägagångssätt. Nvidias initiala lansering av nya Geforce GTX 1000-serien är dock extra känslig då konsumenter verkligen är utsvultna efter stora genombrott på GPU-marknaden och när ett företag så tydligt styr det informationsflöde som släpps ut bör man åtminstone tänka till en extra gång. Särskilt när AMD kommer att presentera sin Radeon R9 400-serie (om ryktena stämmer) som med på pappret ännu effektivare 14-nanometerteknik sägs leverera riktigt imponerande prestanda per krona.

AMD Polaris arkitektur
Polaris ska ge 2,5x högre prestanda per watt än nuvarande Radeon-kort

Med detta sagt, eller snarare raljerat, är jag precis som de flesta genuint uppspelt av introduktionen av nya Geforce GTX 1000-serien. Nvidias nya grafikkort får mitt grafik-hjärta att slå handvolter och kommer garanterat glädja många fps-törstiga gamers i sommar.

Men återigen, innan du lockas att putta in dina surt förvärvade slantar i förtid, kom ihåg att vi fortfarande har en motståndare som snart går ut på plan och som enligt våra källor har lyckats väl med formtoppningen.

Jag är en usel oddsare men jag vet bättre än att sätta några pengar på en matchdeltagare utan att veta vem som är motståndare.

Förhandsboka eller ej
Väntar du helst in AMD:s Polaris-lansering eller är du redan redo att hoppa på Nvidia-tåget?
Topp 6 grafikkort på Prisjakt.se

Rubrik

Annons

19
Leave a Reply

Please Login to comment
8 Comment threads
11 Thread replies
5 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
11 Comment authors
brokenJacozzAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Markus
Gäst
Markus

Bra krönika! Jag sitter själv på ett GTX 760, i övrigt har jag uppgraderat resten av datorn. Sitter nu och rullar tummarna tills de nya alternativen presenterats ordentligt.

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

Själv tar jag det lugnt tills oberoende tester kommer. AMD lär inte vara sämre, om de är sämre så lär det inte vara med mycket.

Medlem

Jag hoppas verkligen inte att majoriteten är så dumma och tror på allt nVidia har att säga om sina nya grafikkort. Som alltid innan pressen har fått säga sitt, tar man dessa jämförelse med en nypa salt. Men jag har en tyvärr en svag känsla av att AMD förblir kvar i omklädningsrummet och skickar ut en motståndare som inte riktigt kan jämföras med nVidias kombatanter. Ihärdiga rykten gör gällande att Polaris 10 är i klass med 390x. Även om detta bara är rykten så förbättras inte läget av att AMD inte har hånat tillbaks, för det är något AMD är… Läs hela »

Medlem
Clarence Hogland

Tyvärr så är nog folk så dumma. Tyvärr. Menar detta är det simplaste man kan göra. Sitta ner och vänta men nej. Kom inte ihåg vem det var på GDC som myntade detta uttryck men det kallas ”F.O.M.A” – Fear of missing out, vilket det går ut på att skapa en marknad där konsumenten(idioten, tyvärr inte Dostoyevskys Idiot) är i en påhittad miljö där om hen inte köper något på en gång, utan underlägg, blir utan. Det hemskaste är att det går hem bland spelare och detta…det är ju för fasiken digitala varor dom lyckades få folk att köpa. ”Limited… Läs hela »

pippen1001
Medlem
pippen1001

aldrig ägt ett grönt kort, jag sitter just nu på ett 290x och jag väntar gärna ett tag på nästa prisvärda kort från amd

ElyziuM
Medlem
ElyziuM

Har MSI 970 4G och har ingen panik med uppgradera mitt grafikkort men kommer nog göra det med ett GTX 1070/1080, men jag kommer vänta tills 2017 innan jag gör det för se vad AMD har och vill se alla 3:e partskort, HBM2-minnen vore ju inte fel då 🙂

Medlem
Clarence Hogland

Verkligen bra skrivna krönikor.
Och ja, i vanlig ordning så väntar jag. Men jag tror jag väntar längre än så. Sitter med ett Titan kort nu och ser ingen orsak till varför jag skulle behöva något snabbare än. Får se vad AMD har att visa först o främst och då snackar jag nog nästa år.

Jacozz
Gäst
Jacozz

Det är bara att gratulera Nvidia för sin fantastiska PR-maskin! Nu lyckas man med konststycket att döpa om referensdesignkortet till ”Founders Edition” och passar på att ta 100 dollar mer! Det finns inget speciellt som skiljer dessa mot de ”gamla vanliga” referenskorten som skulle motivera ett så pass mycket högre pris. Det man däremot lyckas göra är att dra in betydligt mer pengar av Nvidia-entusiaster som bara måste ha det nya först. Otroligt smart av Nvidia. Hursom, Nvidias nya ser riktigt bra ut, men vi väntar på oberoende tester och då helst dx12/Vulkan, då det bättre representerar hur spelen kommer… Läs hela »

Medlem
Olle P

De stora skillnaderna mellan ”Founders Edition” och tidigare referensmodeller är: 1. Nu lovar man att modellen inte ska ändras under tillverkningsperioden. (Detta är ett stort plus för de som bygger datorer professionellt. Tidigare kunde det vara stor skillnad mellan första och sista batch.) 2. Modellen ska finnas tillgänglig ända tills man lägger ner GPU-modellen. (Också en fördel för datorbyggare.) 3. Det högre priset gör att korten säljs med vinst i stället för att som tidigare inte generera någon vinst. (Tillverkas, liksom tidigare referenskort, med samma högkvalitativa komponenter och dyra metoder som nVidias proffsmodeller.) Man får inte en GPU som garanterat… Läs hela »

Medlem

Får en känsla av att AMD besällt denna krönika 😉
Liksom VÄNTA på att vi ska hinna släppa vårat nya kort innan ni köper Nvidias nya.
Visst det är nog smart att vänta tills båda lägren visar sina ess.