AM4 – Plattformen för bland annat den kommande A-serien APU-processorer kallade Bristol Ridge samt kommande Zen-familjen har dykt upp på bild.

Moderkort med AMD:s AM4-sockel har nu börjat skeppas ut till datortillverkare som bygger färdigbyggda system och nu har någon öppnat upp ett av dessa system och gett oss bilder på hur AMD:s nya sockel ser ut.

AM4 har 1 331 pins jämfört med 941 pins på gamla AM3+, en väsentlig ökning även jämfört med Intel:s nuvarande 1151-socket med sina 1151 pins. Ökningen av antalet pins på processorerna är förmodligen till för att hjälpa med stödet för DDR4 RAM med dubbla minneskanaler i hastigheter upp till 3 200 megahertz, stöd för upp till 24 stycken PCIe-kanaler samt den integrerade nordbryggan i de kommande processorerna.

0ae102513389a38f06bff29a0c33c3cf_XL

De AM4-moderkort som skeppas just nu är alltså endast för tillverkare som säljer färdigbyggda system. Själva moderkorten förväntas dock att bli tillgängliga för konsumenter under hösten. Den kommande Zen-familjen med processorer som går under namnet Summit Ridge som även den är baserad på AM4 förväntas att lanseras i Februari 2017. Strax därpå så ryktas ännu en familj APU-processorer kallade Raven Ridge lanseras under sommaren.

0f469caa-2004-49b6-b6e9-62d4362b8f6b

Hexus rapporterar även att de kommande processorerna har samma fysiska storlek som tidigare generationer. Vilket har lett till en del förvirring om huruvida processorkylare som passar till nuvarande AM3+ även kommer att passa AM4 eller ej. Noctua har dock redan visat upp ny monteringshårdvara för deras processorkylare som då ska göra dem kompatibla med AM4.

Mer information om passformen för nuvarande processorkylare bör dyka upp framåt slutet av året då de första OEM-datorerna med AM4 dyker upp hos återförsäljare.

 

Svenska CPU-guiden

Lägsta pris på Prisjakt.nu

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Marquzz Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Marquzz
Medlem
Marquzz

Var länge sen jag var så taggad inför ett släpp som inför Zen 🙂