I höst är det dags för Intels entusiastplattform att åter få lite kärlek, i år i form av Ivy Bridge-E. Det är Intels mest påkostade konsumentplattform som sällan blir en billig historia, men i år tycks Intel ha valt att följa en något mildare prisplan än tidigare.

Intels entusiastplattform är i praktiken en konsumentpaketering av företagets mer server- och arbetsstationsinriktade Xeon-processorer, vilket medför att uppdateringstakten följer efterfrågan hos den målgruppen snarare än hos konsumenter. Det är anledningen att plattformen dröjer längre än den ordinarie konsumentplattformen, och även en anledning till den högre prissättningen.

Flera entusiaster eller konsumenter med tyngre behov finner sig därför i något av en knipa när det kommer till processorval. Den ordinarie konsumentplattformen, vars nuvarande inkarnation är Haswell, riktas mer och mer bort från entusiaster, extrema överklockare och liknande målgrupper och mer mot vardagsanvändare, arbetsstationer och dylikt. Det understrykt exempelvis av ökat fokus på BGA-paketering med fastlödda processorer direkt på moderkortet som ryktas bli allt vanligare längre fram.

Annons

Entusiastplattformen, i dagsläget definierad av Sandy Bridge-E och styrkretsen X79, erbjuder betydligt mer spelrum för överklockare, moddare och andra entusiaster och finns med både fler processorkärnor och fler PCI Express-kanaler för högpresterande grafikkort. Prislappen har däremot varit avskräckande, men enligt en läcka från VR-zone kan Intel ge kommande Ivy Bridge-E en något lägre sådan.

ivy-bridge-e-pricing

Kikar vi på den billigaste av de sexkärniga modellerna, i7-4930K, så får den enligt läckan en rekommenderad prislapp på 555 dollar, en sänkning på 39 dollar från riktpriset på föregångaren i7-3930K. Storebror i7-3970X får riktpriset 990 dollar, 69 dollar mindre än föregångaren i7-3960X.

Den fyrkärniga modellen i7-4820K får däremot prislappen 310 dollar, en ökning på 5 dollar från den närmaste motsvarigheten från förra generationen, i7-3820. Då följer dock också skillnaden att Ivy Bridge-E-processorn kommer med upplåst multiplikator.

Annons

Som alltid med sådana här läckor gäller en nypa salt, och då Intel inte heller kommenterar på sådana rykten och läckor (framför allt inte så pass nära en lansering) kommer vi helt enkelt behöva invänta lanseringen eller fler fristående uppgifter för att veta med säkerhet.

Det vore dock inte alls otänkbart att Intel medvetet sänker priserna för att hålla kvar sina entusiastanvändare som riskerar att vända sig åt annat håll när konsumentplattformen ger allt mindre spelrum. Lanseringen av Ivy Bridge-E bör ske i september månad, då i samband med uppdaterade moderkort från flera tillverkare.

Källa: VR-zone via Anandtech


Relaterade nyheter:

Annons

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Henrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

på rätt väg i alla fall även om det inte är några jättestora skillnader