Geforce RTX-seriens lanseringar och prestandatester

De funktioner hos RTX-korten som vi gått igenom i denna artikeln är inte det enda som är nytt med Turing. De tre första grafikkorten som lanseras bär alla namnet ”RTX”, men så är inte fallet för alla Turing-baserade grafikkort. RTX är ett samlingsnamn som används för teknikerna som tillkommer med de tidigare nämnda Tensor- och RT-kärnorna.

Till exempel får det grafikkort som hamnar på platsen under RTX 2070 i totempålen namnet GTX 2060. Detta för att denna grafikkortsmodell endast kommer att fokusera på rastrerad grafikprestanda och saknar därför de Tensor- och RT-kärnor som sina storasyskon besitter.

Även lanseringen av Geforce RTX-serien i sig utförs på ett vis som är helt nytt för Nvidia. Tidigare har Nvidias referenskort varit de enda som funnits tillgängliga under en tid efter lanseringen. Denna gång är det dock andra bullar som gäller, partnertillverkare lanserar grafikkortsmodeller med sina skräddarsydda kylarlösningar på lanseringsdagen. Vilket på det stora hela måste ses som ett stort framsteg för konsumenter.

Andra och mindre positiva nyheter med Nvidias lansering av Geforce RTX-serien är att Nvidia öppnade upp förhandsbokningarna av de kommande grafikkorten utan att visa några konkreta prestandasiffror under avtäckandet. Detta på grafikkort med rekordhöga prislappar på en marknad utan direkt konkurrens. Nvidia spenderade större del av sin officiella presentation av Turing med att prata om hur grafikkorten presterar i ray tracing-belastning. Dock var det helt tomt på siffror som talade om några antal bildrutor per sekund (fps) i rastrerad belastning jämfört med föregående generation. Således bad Nvidia den som inte fokuserar på just ray tracing att köpa katten i säcken. Tanken med Nvidias lansering var att låta förhandsbokningar leda upp till dagens säljstart och då kompletteras av mer fullskaliga tester och recensioner från medier världen över.

Detta är även den första lanseringen då Ti-modellen, Nvidias klassiska flaggskeppsmodell, släpps samtidigt som resterande modeller. Historiskt sett har denna modell tagit ungefär ett år på sig att sina sin väg ut till butikshyllor. Nu får dock de redigt sugna entusiasterna chansen att införskaffa ett nytt grafikkort samtidigt som alla andra.

Prestandatester på ingående

Tyvärr har tillgängligheten på både testkort och kort i kanalen varit rejält begränsad samtidigt som Nvidia skjutit upp den officiella lanseringen av just flaggskeppet Geforce RTX 2080 Ti till den 27 september. NordicHardware har under dagen fått in de första partnertillverkade grafikkorten baserade på Geforce RTX 2080 men har såldes heller inte hunnit prestandatesta dessa som planerat. Medan andra medier med testexemplar skeppade direkt från Nvidia kommer att kunna publicera prestandaresultat under dagen kommer NordicHardware att komplettera med egna resultat inom kort. Dessa tester kommer även att skilja sig en hel del från tidigare prestandatester från testlabbet med ett fokus på att leverera de mest konsumentnyttiga prestandaresultaten som är möjligt. Ett nytt och spännande testkoncept som vi er fram emot att berätta mer om framöver.

Tidigare var planen alltså att RTX 2080 och RTX 2080 Ti skulle lanseras på samma dag. Däremot har det med kort varsel bekräftats av Nvidia att så blir det inte riktigt. Nvidia vill enligt egna utsagor se till att efterfrågan inte överskrider tillgången och har skjutit upp lanseringen av flaggskeppsmodellen en vecka. Således ser det inledande lanseringsschemat för Turing ut som följande:

  • RTX 2080 – 20 september
  • RTX 2080 Ti – 27 september
  • RTX 2070 – oktober, exakt lanseringsdatum oklart.

Då partnertillverkade grafikkort lanseras samtidigt som Nvidias referenskort dök det snabbt efter avtäckandet upp många olika partnertillverkade grafikkortsmodeller på prisjämförelsesidor som Prisjakt. Något som förhoppningsvis hjälper den som möjligtvis har velat mellan olika modeller och låter priset vara den avgörande faktorn.

GrafikkortsmodellGPUPris
Asus GeForce RTX 2080 Ti Dual OCTU102-300A
EVGA Geforce RTX 2080 Ti XC UltraTU102-300A
Gainward Geforce RTX 2080 Ti Phoenix GSTU102-300A
Gigabyte Geforce 2080 Ti Gaming OCTU102-300A
MSI Geforce RTX 2080 Ti Duke OCTU102-300A
MSI Geforce RTX 2080 Ti Gaming X TrioTU102-300A
Palit Geforce RTX 2080 Ti GamingPro OCTU102-300A
Zotac Geforce RTX 2080 Ti AMP! EditionTU102-300A
Asus Geforce RTX 2080 Dual OCTU104-400A
EVGA Geforce RTX 2080 XC UltraTU104-400A
Gainward Geforce RTX 2080 Phoenix GSTU104-400A
Gigabyte Geforce 2080 Gaming OCTU104-400A
MSI Geforce RTX 2080 Duke OCTU104-400A
MSI Geforce RTX 2080 Gaming X TrioTU104-400A
Palit Geforce RTX 2080 GamingPro OCTU104-400A
Zotac Geforce RTX 2080 AMP! EditionTU104-400A

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
2 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
MorkulAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Morkul
Medlem
Morkul

He he Reviwes har börjat dyka upp och än så länge är RTX ingenting som jag tänker köpa i alla fall. Får kolla in fler 4K bench innan jag gör slutgiltiga beslutet men det jag sätt hittills ser inte ut att vara värt det.

Anton Karmehed
Admin

Vi har precis börjat bencha Morkul och det är utan tvekan kraftfulla kort (Vi har ännu bara 2080 inne) men ja det kostar onekligen…
Det blir att återkomma till detta snart och då med ett fokus på inte bara siffror utan faktiska upplevelser när man använder korten. 🙂

Morkul
Medlem
Morkul

Vad jag har sett på de benchs som släppts idag så är ju 2080 ungefär som 1080ti och 2080 ti betydligt bättre men inte bra nog för att motivera det höga priset. Värt att tänkta på att jag endast tittat på 4K prestandan resten intresserar inte mig. Många skriver också om hur stressad denna release måste varit ifrån nVidias sida. Som det är nu finns det inga spel som stöder Ray Tracing i dagsläget och kommer dröja bra länge innan det finns så att det går att göra ordentlig analys. Sedan ska tilläggas att åtminstone en av de största testarna… Läs hela »