Rykten om lanseringen av AMD:s kommande processorarkitektur, Bulldozer har länge cirkulerat och har lika många gånger visat sig vara falska. Men nu har den amerikanska datorkedjan Microcenter bekräftat att de ska börja sälja de nya AM3+-processorerna och FX-serien den 12:e oktober, bara 11 dagar från idag.

AMD har hållt stenhårt på informationen om deras kommande processorarkitektur Bulldozer. AMD slutade använda sin FX-märkning på processorer när Intel lanserade Conroe-arkitekturen. FX-serien var AMD:s motsvarighet till Intel Extreme Edition, där bara de bästa processorerna fick vara med. Något som inte längre stämde när Intel fick sin revansch efter Pentium 4-eran.

amdfx2

AMD har tänkte återuppväcka FX i samband med lanseringen av Bulldozer, och den amerikanska datorkedjan Microcenter bekräftar till PCPerspective att de börjar sälja FX-serien den 12:e oktober:

”AMD is launching their new AM3+ FX series processors on 10/12/11. We currently have a number of AM3+ compatible motherboards in stock. These motherboards will support the new AM3+ FX processors as well as legacy AM3 processors.”

Vi på NordicHardware fick ett exklusivt scoop om att processorn skulle lanseras i oktober, och då fick vi svaret inom 4-5 veckor vilket stämmer väl överens med 12:e oktober. Det är även ett datum som det ryktats om senaste tiden på hårdvaruforum världen över, och som även andra sidor. Vi kan därför med största säkerhet säga att det är just det datumet som gäller.

Bulldozer ska komma med upp till 8 kärnor för konsumenter men med en CMT-arkitektur (Cluster-based Multi-Threading) som går ut på att två kärnor delar på resurserna. Detta för att spara både kretsyta, och få ned strömförbrukningen, samtidigt som man inte offrar för mycket prestanda. FX-8150 blir toppmodellen som kommer på lanseringsdagen och kommer utrustad med 8 kärnor på 3,6 GHz som kan gå upp till 4,2 GHz i Turbo-läge. Den ska även få 8 MB L2 och 8 MB L3 cache-minne.

Hurvida återinförandet av AMD:s FX-märkning representerar hur den kommer presterar eller ej är ingenting vi vet med säkerhet i dagsläget. Men vi hoppas på det bästa för AMD som behövt leva i mainstream-segmentet de senaste fem åren. Men detta, och mycket till borde vi alltså ha svar på om 11 dagar om uppgifterna stämmer.

Relaterade nyheter:

11
Leave a Reply

Please Login to comment
11 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
7 Comment authors
LaglordenViking1962TempelMASSSWEDEhymer Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

AMD har verkligen lyckats hålla tätt. Så kort tid kvar och ingen info alls mer än rykten som troligtvis är falska. Hur lång tid tar det innan processorerna når Sverige måntro?

Magnus
Medlem
Magnus

Lite jobbigt för folk som köper en 990FX och de andra plankorna planka tillsammans med en Bulldozer om inte affären, tillverkaren inte har flashat om BIOS till AM3+. Alternativet är annars att de har en Phenom II prcoessor och flashar om själva. Skall bli intressant om ASUS klarar av det som de lovade att mitt moderkort skall klara en AM3+ fast det i grunden är ett AM3 endast.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”MASSSWEDE”]Lite jobbigt för folk som köper en 990FX och de andra plankorna planka tillsammans med en Bulldozer om inte affären, tillverkaren inte har flashat om BIOS till AM3+. Alternativet är annars att de har en Phenom II prcoessor och flashar om själva. Skall bli intressant om ASUS klarar av det som de lovade att mitt moderkort skall klara en AM3+ fast det i grunden är ett AM3 endast.[/quote] Den kanske startar med en Bulldozer även om den inte är 100% kompatibel? Jag har haft ett moderkort som inte kunde hitta namnet på processorn i BIOS, men trots det så… Läs hela »

Daniel Lundqvist
Medlem
Daniel Lundqvist

[quote name=”Viking1962″][quote name=”MASSSWEDE”]Lite jobbigt för folk som köper en 990FX och de andra plankorna planka tillsammans med en Bulldozer om inte affären, tillverkaren inte har flashat om BIOS till AM3+. Alternativet är annars att de har en Phenom II prcoessor och flashar om själva. Skall bli intressant om ASUS klarar av det som de lovade att mitt moderkort skall klara en AM3+ fast det i grunden är ett AM3 endast.[/quote] Den kanske startar med en Bulldozer även om den inte är 100% kompatibel? Jag har haft ett moderkort som inte kunde hitta namnet på processorn i BIOS, men trots det… Läs hela »

Medlem
Marre

Då var det bara tio kvar! Weee!

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Konstigt att det inte ens går att förhandsboka nån processor för några svenska prisuppgifter borde det finnas på prisjakt.nu

hymer
Medlem
hymer

Namnam ska köpas på lanseringsdagen 😀

Magnus
Medlem
Magnus

[quote name=”Viking1962″]Konstigt att det inte ens går att förhandsboka nån processor för några svenska prisuppgifter borde det finnas på prisjakt.nu[/quote]

Mm precis, komplett.se är eller har iaf varit hypersnabba på att lägga upp nya grejor som inte har släppts eller är påväg.

Tempel
Medlem
Tempel

Ser fram emot tester på den, så får man avgöra om BD är nått att ha eller om ens PhII får klara sig ett tag till och invänta Piledriver eller om nästa får bygga på Ivory istället. Dagens ilandsproblem helt enkelt.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Passmark har visat lite resultat. 8150 (medel vad den får) ligger mellan 2500k och 2600K. Ligger även strax bakom 2600 (utan K). Troligen oklockat. Man får inte veta frekvensen på AMD processorn heller

http://www.cpubenchmark.net/cpu.php?cpu=AMD+FX-8150+Eight-Core

Laglorden
Medlem
Laglorden

Jag hoppas att nån när de testar denna plattform inte BARA testar cpuperformance utan även kollar om det finns nån bottleneck även för ex. vis SSD-diskar.

Alltså, hur snabb är snabbaste SSD-disken på AMD-moderkort jämfört med Intel-moderkort?