Vi har nu en mängd mindre surfplattor med Android och Apples senaste Ipad Mini på marknaden, två alternativ som väntas bli mer populära än surfplattorna på 10-tum. Lenovo säger att de mindre surfplattorna främst kommer konkurrera mot smartphones och inte persondatorer.

Det har tidigare varit diskussioner kring att surfplattorna till viss del kommer konkurrera mot persondatorer men då var det enheter på 10-tum som stod i fokus. Nu väntas mindre surfplattor som exempelvis Nexus 7 och Ipad Mini bli det mer populära alternativet bland konsumenter och till viss del konkurrera mot större smartphones. I alla fall om vi ska tro på Lenovos vd, Yang Yuanqing.

”Marknadsacceptansen för 7-tums [surfplattor] är bättre än 10-tums. Det är en väldigt stark signal att surfplattor inte kommer ersätta persondatorn. Antagligen kommer surfplattan konkurrera mot smartphones med större skärmar än persondatorn.”

Vi har sett hur skärmarna på smartphones växer i storlek och trots en skärm på hela 4,8-tum har Samsung Galaxy S III visat sig bli en riktig storsäljare. Trenden väntas fortsätta gå uppåt till skärmar med minst 5-tum som standard och en upplösning på 1 920 x 1 080 pixlar. Lenovo tror alltså att det är mot dessa smartphones som de mindre surfplattorna kommer få slåss emot.

Föga förvånande så tror Lenovo att konverterbara datorer med pekskärm kommer bli större än traditionella datorer med pekstöd.

Yuanqing passade även på att diskutera de kommande Windows 8-datorerna och inledningsvis pratade han om leveranskedjan som inte har tillräckligt många pekskärmspaneler. Han kunde därför inte garantera att det finns tillräckligt för att täcka Lenovos behov men det här väntas vara mer ett kortsiktigt problem. Han tror att pekfunktionalitet kommer bli en populär funktion även på traditionella persondatorer men att de konverterbara på sikt kommer ha en större del av marknaden.

Källa: TomsHardware


Relaterade artiklar:

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid