SSD-enheter ökar i popularitet och med denna trend förväntar sig marknaden ledande leverantör av motorer till mekaniska hårddiskar att leveranserna av denna slags lagringsmedia kommer att sjunka med nästan 50% under 2019 jämfört med föregående år.

I takt med att SSD-enheter i olika utföranden och för olika användningsområden blir alltmer populära får mekaniska lagringsenheter mer och mer konkurrens. Detta bevisas med att Nidec, den ledande leverantören av motorer för mekaniska hårddiskar, förväntar sig att leveranserna av mekaniska hårddiskar kommer att sjunka med nästan 50 procent under 2019.

Nidec tillverkar cirka 85 procent av alla motorer för mekaniska hårddiskar idag. Företaget förbereder sig för att leveranserna av dessa motorer och i sin tur även färdigbyggda enheter kommer att sjunka markant under detta år. Detta för mekaniska hårddiskar menade för konsumenter, leveranser till datacenter förväntas däremot att öka en aning.

Annons

 

Enligt Nidec ska försäljningen av mekaniska hårddiskar ha sjunkit från omkring 650 miljoner enheter år 2010 till 375 miljoner enheter år 2018. Detta är alltså en minskning på omkring 43 procent. För år 2019 förväntade sig företaget till en början att omkring 356 miljoner enheter skulle säljas, något som sedan ändrades till 309 miljoner.

Nidecs siffror menar att det som tidigare nämnt är mekaniska hårddiskar för konsumenter som drabbats hårdast av SSD-lagringens ökade popularitet. Mellan år 2013 och 2018 ska leveranserna av denna typ av lagringsenheter ha minskat från 289 miljoner till 124 miljoner enheter. Under 2019 förutspår företaget att dessa siffror kommer fortsätta störtdyka ned till endast 65 miljoner sålda enheter.

Värt att ha i åtanke är att de negativa siffrorna till största del rör mekaniska hårddiskar som säljs till konsumenter. Detta marknadssegment har sett en allt större närvaro av SSD-lagring medans större datacenter fortsätter förlita sig på mekaniska lagringsenheter. Hårddisktillverkare som Western Digital och Toshiba har båda investerat i att utveckla SSD-enheter för att hänga med i tiden. Detta medans företagens mekaniska lagringsenheter med deras fortsatt ökande lagringskapaciteter blir mer riktade mot användningsområden som NAS-lagring och datacenter.

Annons

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid