LG har tidigare i år presenterat sin nya generations TV-apparater som med både LCD och Plasma-teknik väntas dyka upp på marknaden någon gång under våren. Under 2011 satsar LG mycket på 3D och optimerad bildkvalité, men extra intressant i våra ögon är företagets Smart TV-initiativ som bland annat låter användare styra sin TV och surfa på Internet genom sin smartphone.

LG Smart TV kan liknas vid Google TV och är helt enkelt dedikerad hårdvara som bakas in i TV-apparaterna och som används för att driva separata tjänster förutom de TV-kanaler som de hederliga TV-tunerna plockar upp.

Smart TV-konceptet bygger kring mjukvaran Plex, vilket i sin tur är ett mediagränssnitt som utvecklats för Apples Mac-plattform och baseras på det populära XBMC-gränssnittet. Smart TV är med andra ord en mediaportal som i LG:s nya TV-apparater kan användas för att strömma video från det lokala nätverket eller för den delen spela Play-kanaler eller YouTube-klipp direkt på TV:n. Andra funktioner som LG matat in i sitt Smart TV-koncept är Facebook, SF Anytime, Viasat OnDemand och vanlig Internetsurfning.

LG_SmartTV21

Hur effektivt Smart TV-konceptet visar sig vara återstår att se, men potentialen är onekligen stora då nästa generations TV-apparater gör det ännu tyngre för dedikerade mediaspelare att hävda sig. Som grädde på moset har LG även sett till att dra nytta av hemelektronikbranschens kanske mest lysande stjärna, smartphones.

LG kommer att släppa fjärrkontrolls-appar för både iPhone och Android i samband med lanseringen av sina nya TV-apparater, där alla nya modeller under 2011 får stöd för Smart TV. Exakt hur apparna kommer att utformas är oklart, men det bör vara en vidareutveckling av de appliaktioner som redan finns för XBMC och Plex då LG även menar att man kan styra TV-funktionaliteten med sin mobiltelefon.

LG har tagit fram smarta appar för både iPhone och Android, som gör det möjligt att styra TV:n – inklusive Smart TV-portalen – via mobilen. LG Smart TV är också utformat för att fungera med LG:s Magic Motion-fjärrkontroll, vars rörelsekänsliga (gyrobaserade) teknik gör att du kan navigera i Smart TV-utbudet bara genom att vifta på handen.

Vi har inte lyckats få tag i några bilder eller mer information om hur LG utformat sina fjärrkontrolls-appar men vi hoppas kunna återkomma med detta framöver. Under 2011 ser för övrigt TV-apparater ut att bli ännu tyngre komponenter i våra hem där man precis som på telefonmarknaden bakar in allt mer funktionalitet från tidigare bara besläktade marknader.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid