Small preview image

Den välkända TOP500-listan har nu uppdaterats för andra gången detta året med världens femhundra snabbaste superdatorer, baserat på deras Linepack prestanda. Prestandaledare är i vanlig ordning IBM BlueGene/L som med sina 280.6 TFlop/s fortfarande är ohotad prestandaledare i superdatorklassen. En av de största nyheterna sedan listan som lanserades i juni 2006 är att vi nu även har fått ytterligare ett system som klättrat över 100 TFlop/s. Det är Sandia National Laboratories som huserar superdatorn Cray Red Storm som nu kan skryta med en prestanda över 100 TFlop/s. Crays superdator har nämligen en registrerad Linepack-prestanda på 101.4 TFlop/s. Det kan även noteras att systemet använder sig av över 10 000 Opteron-processorer klockade till 2GHz.
Cray Red Storm i sin helhet – Bild från http://www.cats.rwth-aachen.de


Cray Red Storm har därmed klättrat hela 8 placeringar sedan senast då man smet in på en nionde plats på TOP500-listan. Samtidigt har IBMs eServer Blue Gene System som finns installerat hos IBMs Thomas Watson Research Center tappat sin andraplacering och ligger nu på tredje plats med 91.20 TFlop/s.


Vi har även fått en ny prestandaledare bland superdatorer i Europa där Tera-10 i Frankrike nu blivit omkörd av IBM JS21 klustret hos Barcelona Supercomputing Center, detta med en Linepack-prestanda på 62.63 TFlop/s och en femteplats på listan. Mer information om superdatorlistan finns på Top500.org.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid