Reportage  Logitech som är vida kända för sitt breda utbud av kringutrustning för datorer – inte minst möss, tangentbord och högtalare – har nu tagit sikte på nästa stora marknaden. När Logitech bjöd in svensk media till ett pressevent i Stockholm var det de mobila plattformarna som stod i fokus, särskilt Apple var på tapeten men företaget bekräftade även en stundande satsning på Android.

Logitechs egna undersökningar har visat att marknaden för mobil kringutrustning har en enorm potential. Surfplattor ska i jämförelse med bärbara datorer sälja 50% fler tillbehör och jämför man de bärbara datorerna med smartphones är siffrorna uppe i 200%.

logitech

Logitech har som väntat tagit rygg på den mobila vågmästaren Apple och visade upp en armada av tillbehör för både surfplattor och telefoner. Inte helt oväntat – men givetvis lite tråkigt – var det nästan enbart fokus på Apple och dess omåttligt populära surfplatta iPad. Där Logitech utvecklat inte mindre än tre olika trådlösa tangentbord med någon form av dockningslösning. Bland annat Keyboard Case som både skyddar skärmen på din iPad och hyser ett fullstort QWERTY-tangentbord med en dockningslist vilket ger en mer laptop-liknande enhet.

Annons

keyboardcase

Man visade även sitt nya Foldable Case som med en transformersliknande mekanik förvandlas från ett skyddande skal för din iPad till en dockningsstation med tillhörande tangentbord. En intressant och ganska smidig konstruktion som om än gjorde tangentbordet lite i tunnaste laget.

logitech6 logitech5
logitech4 logitech3

På frågan om statusen Keyboard Case för Samsung Galaxy Tab 10.1 som visades upp tidigare i sommar fick vi beskedet att denna produkt inte kommer att finnas på marknaden förrän årsskiftet. Tydligen hör detta till en större plan för Logitech.

Android i årsskiftet och ögonen på Windows Phone 7

Man poängterade att man idag fokuserar på Apple på grund av deras stora marknadsandel men att man just vid årsskiftet ska ladda med en större satsning på Android-plattformen. Samtidigt som flera av tillverkarens produkter redan idag är kompatibla med Android-enheter, nämligen de som kopplas trådlöst med klassisk bluetooth-teknik.

Annons

Logitech har idag inga detaljerade planer för specifika tillbehör för Microsofts Windows Phone 7 plattform, men menade att man kommer stödja alla mobila plattformar som visar sig kommersiellt intressanta.

Ljudprodukter i drivor

Tillverkaren visade även upp flera produkter med fokus på ljud och bild där man erbjuder trådlösa bluetooth-högtalare i olika smaker, bland annat nya Wireless Boombox som med hela 8 olika element ska ge ett kraftfullare ljud än de flesta blåtandshögtalare. Enhetens inbyggda batteri ska ge en speltid på upp till 6 timmar.

Andra produkter på schemat var även tillverkarens många olika hörlurar i Ultimate Ears-serien som passande nog – en av dess funktioner är bullerdämpning – visades upp inne på vindsvåningens toalett. Här hittas headsets i de flesta prisklasser som alla kommer från den välrenomerade tillverkaren Ultimate Ears som Logitech köpte upp under 2008.

Annons

logitech2Ett urval av de headset som Logitech och UE har på marknaden.

Logitech G400, mini-joystick och soldrivet Mac-tangentbord

Logitech visade även upp efterträdaren till världens mest sålda spelmus – Logitech MX518 – den nya trontjänaren heter Logitech G400 och använder sig av samma grundrecept men som nu även till namnet ingår i företagets spelserie. Musen har en lasersensor på 3600 DPI och säljs förrunt 350 kronor i svenska butiker. Den korta handpåläggning vi han med kunde i alla fall konstatera att G400 känns som en värdig efterträdare till MX518 där Logitech verkar arbetat efter devisen; if it aint broke dont fix it.

joystick

Om vi talar mer udda speltillbehör måste vi snabbt även nämna Logitech Joystick for iPad. En sugproppsutrustad joystick att fästa på din surfplatta för bättre känsla i de spel som styrs med en pekbaserad styrspak. Tillbehöret fungerade faktiskt förvånansvärt väl på vår medtagna Galaxy Tab 10.1 – även om prislappen på närmare 200 kronor känns lite magstark.

Tillverkaren var även mäkta stolt över sin Mac-version av det självdrivna tangentbordet K750. Med hjälp av solceller kan detta slimmade tangentbord driva sig själv i närmast all oändlighet, det enda som krävs är lite ljus från fönstret eller för den delen kontorslampan. Batteriet klarar 1 månad i totalt mörker och alla knapparna får bakgrundsbelysning.

Annons

logitech7

Mycket av fokus på presseventet låg som sagt på den mobila marknaden och Logitechs kringutrustning till den samma. Vi var givetvis även frågvisa om den nya fjärrkontrollslösningen Harmony Link som tidigare presenterades i staterna, men tyvärr såg vi inte skymten av nytillskottet i Stockholm. Detta var inte heller någon tillfällighet då man arbetar med en ny version av mjukvaran i enheten som inte väntas nå Sverige förrän tidigast årsskiftet.

Men vi lyckades däremot snappa upp lite annan trevlig information om Logitechs Harmony-planer som vi kommer att följa upp med inom kort.

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid