Small preview image

Apple har som bekant lanserat sin nya superslimmade MacBook Air i två modeller, en basmodell med 1.6GHz processor och en 80GB mekanisk hårddisk på 4300 rpm. Hårddisken borde kunna bli en ordentlig flaskhals i datorn och därför har man även släppt en toppmodell med något snabbare processor, 1.8GHz, och en 64GB Solid State Drive. Det som skiljer de två Air-modellerna åt är alltså lagringsenheten och 200MHz på processorn, samt det faktum att SSD modellen kostar 11 565 kronor mer. Det är med andra ord en enorm prisskillnad och frågan är ganska enkel, är det värt den extra kostnaden.



På Ars Technica som nyligan publicerade en recension av basmodellen har man nu publicerat en ny jämförelse mellan 1.6GHz och 1.8GHz modellen där man just fokuserar på hårddiskprestandan.


Deras tester visar, precis som väntat, att det beror väldigt mycket på hur och vad man använder datorn till. SSD tekniken har vissa klara fördelar och det visade sig mest i att systemet var betydligt mer flytande, inget kaftigt håddisk-lagg som annars gärna dyker upp vid bandbreddskrävande uppgifter. Samtidigt verkar inte SSD enheten erbjuda någon större prestandavinst överlag så att slänga upp över 11 000 kronor för toppmodellen verkar något magstarkt. Hela testet går att läsa på Ars Technica.com.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid