Recensionerna av MacBook Air M2 är ute och ingen är överraskad av att den nya M2-kretsen blir väldigt varm och att den throttlar ordentligt. MacBook Pro 13 med M2 presterar bättre men frågan är hur stor betydelse det har för vanliga användare?

Apples nya MacBook Air med M2-kretsen lanseras för konsumenter i morgon. I dag släpps dock de första testerna av den nya och tunna datorn. De flesta testare verkar vara överens om att det är en riktigt bra ultratunn dator, som dock kan tyckas vara dyr och som har ett stort problem: den blir varm och throttlar.

Throttlar vid lång belastning

Det är ingen överraskning. Både MacBook Air med M1 och den nya MacBook Air M2 har passiv kylning. Samtidigt har den nya M2-kretsen både en betydligt mer kraftfull CPU och en GPU med fler kärnor. Tillverkningsprocessen har dessutom inte förändrats. Den nya M2-kretsen drar helt enkelt mer och kräver mer kylning. Tidigare tester av MacBook Pro 13 med M2 har redan visat att kretsen blir så varm att den lilla Pro-datorns fläkt inte mäktar med vid extrem belastning. Det vore en bragd om MacBook Air med M2 lyckades hålla sin krets kall utan fläkt. Med det sagt hade McBook Air med M1 i princip inga problem med throttling. Det är ett nytt besvär för Apple Silicon.

Den förbättrade prestandan i M2-kretsen är fortfarande användbar, trots throttling. Det gör sannolikt datorn snabbare i många vardagsapplikationer och den nya datorn presterar fortfarande bättre än MacBook Air med M1. Testerna visar dock att en dator utan fläkt helt enkelt inte är gjord för långvariga belastningar med till exempel bild- och videoredigering. Det märks för övrigt också skillnader i gaming, där Dave2D rapporterar att MacBook Pro 13 med M2 presterar runt 10 procent bättre än MacBook Air M2. Samtidigt ska det nämnas att MacBook Air M2 fortfarande presterar runt 20 procent bättre än MacBook Pro med M1.

Bara en NAND i basmodellen

I en video från The Verge bekräftar publikationen att basmodellen av nya MacBook Air M2 bara kommer med EN NAND-krets för sin SSD-lagring, istället för två. Det betyder att den troligen kommer att stöta på samma problem som MacBook Pro 13 med M2 har, nämligen att SSDn är långsammare än tidigare M1-modeller. Det har stor betydelse när RAM-minnet fylls upp och när operativsystemet börjar använda lagringsutrymmet för minnes-byte. Det betyder kort sagt att den billigaste modellen av MacBook Air M2 troligen inte är det bästa prestanda-alternativet, även för användare som har ganska grundläggande behov. En uppgradering av lagringsutrymmet kan dock vara bättre än en uppgradering av RAM-minnet, på grund av antalet lagrings-minneskretsar i basmodellen.

I övrigt får skärmen god kritik, med förståelse för att det fortfarande är en 60 Hz-panel. Den nya designen verkar uppskattas med beröm för en dedikerad MagSafe-laddningsport, en ovanligt tunn design och bra batteritid för formatet. Med det sagt uppmuntrar vi dig att läsa och titta på testerna själv. Här är en lista som vi har sammanställt!

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid