Apple slår till med ännu ett event innan årets slut och visar upp de senaste Mac-datorerna. MacBook Air, MacBook Pro och Mac mini uppdateras med den nya M1-processorn.

Apple är inte riktigt färdiga med år 2020 ännu. Idag hölls tillverkarens ”One More Thing”-event där nästa generations Mac-datorer avtäcktes. Dessa blir även de första datorerna från Apple som nyttjar företagets egenutvecklade Apple M1-processor. Den nya processorn sägs erbjuda upp till dubbelt så hög prestanda som Intels motsvarande processorer vid samma strömförbrukning och maximalt en tredjedels strömförbrukning vid samma belastning som Intels snabbaste krets. Först ut med Apples nya processor är MacBook Air med M1.

3,5 gånger högre CPU-prestanda

Den nya modellen har nya kretsar på insidan men erbjuder annars samma yttre design. Skärmen har förbättrats lite och erbjuder nu stöd för DCI-P3-färg. På insidan finns dock de största nyheterna. Fläkten från föregångaren är borta. Den nya M1-kretsen är helt passivt kyld. Trots det utlovar Apple betydligt högre prestanda än tidigare modeller, 3,5 gånger högre för prestanda från CPUn och fem gånger högre prestanda för GPUn i jämförelse med tidigare Intel-baserade modeller. De nya kretsarna introducerar också stöd för ny teknik för Mac-serien, såsom Wi-Fi 6 och PCIe 4.

Trots den höga prestandan utlovar Apple också betydligt längre batteritid. För videouppspelning utlovas 50 procent längre batteritid. Apple utlovar 15 timmar batteritid med webbsurfande.

MacBook Air börjar på 12 495 kronor, vilket är drygt 500 kronor billigare än den motsvarande tidigare Intel-modellen.

MacBook Pro 13 får 20 timmar batteritid

MacBook Pro 13 tum lanseras sida vid sida med MacBook Air. Den har samma M1-processor och uppdateras med stöd för USB 4. Processorn är dock aktivt kyld för bättre prestanda. Med ett större batteri ska MacBook Pro-modellen också erbjuder längre batteritid än MacBook Air, upp till 20 timmar i jämförelse med 18 timmar.

MacBook Pro kostar 15 995 kronor, vilket är drygt 1 000 kronor billigare än den motsvarande tidigare modellen.

Nya portar för Mac mini

Apple introducerar också en ny Mac mini-modell med samma M1-processor som finns i MacBook Air. Den kyls dock med en fläkt. Den fortsätter att ge stöd för Thunderbolt 3 genom stöd för USB 4. Av dessa finns dock bara två portar, medan den tidigare modellen hade fyra Thunderbolt 3-portar. Modellen ska dessutom lanseras med ett lägre pris än tidigare. Den nya basmodellen kostar 8 495 kronor och tidigare kostade en motsvarande modell 10 588 kronor.

Alla modeller finns tillgängliga för förbeställning i dag och lanseras nästa vecka.

Apple fortsätter att sälja vissa Intel-baserade MacBook-datorer. MacBook Pro 16 har inte uppdaterats och är fortsatt helt baserad på Intel. MacBook Pro 13 fortsätter att säljas med Intel-konfigurationer. Dessa modeller har fyra Thunderbolt 3-portar medan de nya M1-baserade modellerna har dubbla USB 4-portar. MacBook Air säljs bara med M1-processor och finns inte längre i någon Intel-variant.

2
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
1 Thread replies
2 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
DesplowAnton Karmehed Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Anton Karmehed
Admin

Wow. Wow. Wow.. :O
Var ”rädd” för att Apple skulle göra det oerhört svårt för Windows-laptops med sina egna kretsar men detta var värre/bättre än jag hade ens kunnat föreställa mig. 😛
Ser verkligen fram emot tester av laptopsen men det lutar starkt åt en Macbook Pro 13 för mig som single device för jobb hemma och på kontoret. Nästan lite chockad! 😀

Desplow
Medlem
Desplow

Visst men ingen snackar om att det inte längre kommer gå att installera Windows på den. I alla fall inte i närtid. En dealbreaker för mig.