Forskare som arbetar för Macronix har lyckats lösa problemet med att minnescellerna i NAND-flashminne slutar fungera efter att visst antal skrivningar. Lösningen är att värma upp minneskretsarna till 800 grader celcius och teamet tror att tekniken kan implementeras i smartphones.

Dagens NAND-minnen ska enligt Macronix klara av runt 10 000 skrivcykler innan de går sönder. Men jakten på billigare minnen gör att vi fortsätter krympa transistorerna ytterligare, vilket gör det till en större utmaning att hålla en specifik elektrisk laddning och samtidigt bibehålla acceptabel hållbarhet innan minnescellerna slits ut. Macronix idé går inte ut på att man ska motverka problemet utan att ge minnena självläkande egenskaper.

Ingenjörer har tidigare lyckats läka NAND-kretsar genom att under flera timmar värma upp minnena till 250 grader. Det här är dock inget som fungerar i konsumentprodukter om ens för företag. För att kringgå det omdesignade Macronix minneskretsen för att inkludera uppvärmare som kan härda mindre grupper av minnesceller i ett NAND-minne. Resultatet blev att minnescellerna får en snabb stöt av värme på 800 grader under en period av fåtalet millisekunder.

Annons

Med tanke på antalet skrivningar NAND-minnen har idag behöver processen inte köras allt för ofta och skulle därför inte påverka batteritiden i smartphones, enligt Macronix. Tekniken som tagits fram ska inte heller vara särskilt sofistikerad och kunde ha implementerats för 10 år sedan om någon annan kommit på idén. Med den nya härdningstekniken ska NAND-minnet klara av över 100 miljoner skrivcyklar innan det blir obrukbart.

Resultatet av forskningen ska demonstreras på IEEE International Electron Devices Meeting i San Francisco mellan den 10 – 12 december. Om tekniken blir accepterad som industristandard skulle den markant kunna förlänga livslängden på våra SSD-enheter i framtiden. Vilket kommer behövas om vi ska fortsätta skala ner NAND-minne under 10 nanometer där NAND-minne av typen MLC och TLC endast kan få en livslängd på några hundra skrivningar.

Källa: phys.org


Relaterade artiklar:

Annons

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Martin L-Tjalve-Jacob HugossonTempelthis Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
this
Medlem
this

Det här kommer bli väldigt bra och batteritid är ju inte direkt något problem i 2.5 tums enheterna. Ser vi fram emot.

Tempel
Medlem
Tempel

En sån här notis måste bara ha det här som reply:

Men snart blir det varmt.
Det blir åttahundra grader.
Du kan lita på mej, du kan lita på mej.

😉

Sen är ju frågan om datan kan vara kvar när man gör en sån här grej?

-Tjalve-
Gäst
-Tjalve-

Det skulle kunna köras som en del av wear-leveling rutinen. Så vida man kan göra det på ett block itaget.

Martin L
Medlem

Intressant, jag trodde inte att anledningen till att flashar slets ut var att det fastnade extraelektroner. Jag trodde faktiskt att styret helt enkelt slets ut. Verkar ju vara en högst vettig approach, får se hur lång tid det tar innan det kommer kommersiella chippar som klarar det!

Misstänker starkt att datan inte kan vara kvar, själva poängen torde vara att öka energin hos elektronerna så mycket att de tunnlar ut ordentligt.