WiFi-standarden kommer att få en av sin största och viktigaste uppdatering någonsin under nästa år när de första kretsarna med stöd för 60 gigahertz-bandet lanseras. Nu presenterar Marvell och Wilocity ett samarbete som lovar tri-band kretsar med hastigheter på upp till 7 gigabit per sekund.

Marvell och Wilocity är inte de första företagen att presentera en satsning på kretsar med stöd för 60 gigahertz-bandet. Faktiskt har just israeliska Wilocity redan tidigare i vår presenterat ett samarbete med Qualcomm Atheros för utveckling av WiFi-kretsar med stöd för 802.11ad specifikationen. Dessa kretsar siktar in sig på den bärbara dator-marknaden och ska vara färdigutvecklade redan i år med en kapacitet på 5 gigabit per sekund.

Marvell och Wilocity ska satsa på en bredare marknad med sina WiFi-kretsar som stödjer alla tre populära frekvensband idag, 2,4 gigahertz, 5 gigahertz och det färska 60 gigahertz bandet. Tri-band-kretsarna kommer att lanseras under 2013 men väntas inte dyka upp i produkter på bred front förrän 2014. Den stora förtjänsten för Marvell och Wilocitys kretsar är att det kommer dyka upp olika modeller för olika produktområden.

De fullstora WiFi-kretsarna för bärbara datorer, dockningsstationer, mediacenters och annan trådlös nätverksutrustning väntas få en maximal bandbredd på imponerande 7 gigabit per sekund, långt över de 1,3 gigabit per sekund som den färska 802.11ac-standarden teoretiskt erbjuder över 5 gigahertz-bandet. Strömförbrukningen på kretsen väntas inte överstiga 2,5 watt. Noterbart är också att medan 60 gigahertz bandet är känsligare för långa avstånd behöver man inte använda sig av lika många datakanaler som 802.11ac över 5 gigahertz bandet (mellan 80 till 160 samtida kanaler) för att nå sin maximala datahastighet.

wifi

”Sparrow” gör mobiltelefoner till trådlösa fartmonster

Wiocity och Marvell arbetar även på en ytterligare 802.11ad-krets som med utvecklingsnamnet Sparrow ska lanseras under slutet av 2013. Denna krets kommer att erbjuda datahastigheter på upp till 2,5 gigabit per sekund och med en energiförbrukning på blott 500 milliwatt vara riktad mot smartphones och surfplattor.

Kostnaderna för tillverkning av produkter baserade på 60 gigahertz-bandet ska inte vara mycket högre än produkter med dagens 802.11n specifikation som lovar datahastigheter på mellan 0,3 till 0,45 gigabit per sekund. Något som tillsammans med de extrema överföringshastigheterna är det största som hänt våra trådlösa nätverk på länge menar Wilocitys vd Mark Grodzinsky.

“The .11ac standard took a lot of people’s attention this year—it’s seen as a .11n replacement,”[…]“Now people are looking at what else is interesting and finding the .11ac boost is nice and necessary but this [60 GHz technology] is the real game changer,” säger Mark Grodzinsky till EEtimes.

De första produkterna med Marvell och Wilocitys 802.11ad tri-band-kretsar ska dyka upp på marknaden tidigast i slutet på nästa år men väntas få sitt stora genomslag 2014. Då blir fokus troligtvis störst på trådlös överföring av ljud- och bild samt dockningsstationer och trådlös lagring. Områden där teknikens för nuvarande korta verkningslängd inte blir en lika uppenbar begränsning.

Källa: Marvell, EEtimes


Relaterade artiklar:

Annons

7
Leave a Reply

Please Login to comment
7 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
ReturThe MuttDanne980Christoffer Holmgren Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Danne980
Medlem
Danne980

Detta är ju skit, även wifi företagen satsar på att sälja på imponerande siffror men tappar tyvärr användbarheten. Mindre än 5 meter! Då är det ju snarare en konkurrent med nuvarande bluetooth.

Christoffer Holmgren
Medlem
Christoffer Holmgren

[quote name=”Danne980″]Detta är ju skit, även wifi företagen satsar på att sälja på imponerande siffror men tappar tyvärr användbarheten. Mindre än 5 meter! Då är det ju snarare en konkurrent med nuvarande bluetooth.[/quote]
Ja, Bluetooth är ju precis samma sak.den kan ju överföra i hela 720kbps nästa samma hastighet alltså.

The Mutt
Medlem
The Mutt

Mitt n-nät räcker max20m i lägenheten så då borde det lunna översättas till ca 1.25m med ad. Det verkar användbart. 5ghz funkar inte ens 10m från routern så det är också ganska meningslöst.

Danne980
Medlem
Danne980

Christoffer poängen var att man inte kan använda dessa saker till ”nätverk”, trådlös överföring hade jag kunnat köpa. Jag tror nog de flesta som skaffar trådlösa nätverk gärna slipper ett maximalt teoretiskt avstånd på 5 meter mellan prylarna. I dag ska det vara 70 meter alltså 14 ggr längre radie och problemen de flesta har är inte hastigheten när surfplattan, smartphonen eller datorn ligger på routern. Ge mig en n router som presterar det den lovar så äger den dessa nya alla gånger i veckan.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Ska den nya standarden vara ett alternativ krävs att man har repeater i varje rum eller var femte meter.

N fungerar okej om man har en lite mer påkostad variant. Jag har 30/30 fiber och med Dlink Dir-855 får jag samma hastighet på Wi-Fi både på 2.4 och 5GHz bandet i hela lägenheten.

The Mutt
Medlem
The Mutt

Jag har samma router och 5ghz bandet går bara att använda i de två rum som ligger närmast sen så måste man köra 2.4ghz.

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

[quote name=”The Mutt”]Jag har samma router och 5ghz bandet går bara att använda i de två rum som ligger närmast sen så måste man köra 2.4ghz.[/quote]
Med nya firmvare blev 5GHz bandet bättre. Tyvärr fungerar inte automatiska uppdateringen från routern, man får hämta firmwaren manuellt från deras hemsida.