Small preview image

Microsoft har som lovat släppt en hel del information om sitt kommande operativsystem Windows 7 under PDC (Professional Developers Conference) och det finns en hel del godsaker att kika närmare på. Flera kan säkert tänka att det gått ganska kort tid sedan Microsoft lanserade sitt senaste operativsystem, Windows Vista, och så är ju faktiskt fallet. Men anledningen till att vi nog kan komma att se Windows 7 på marknaden redan inom ett år är för att Microsoft inte gjort några större ändringar i grundarkitekturen sedan Vista.Windows 7 arbetar utifrån samma stomme, men det verkar vara en hel del som har förändrats trots allt. Microsoft verkar ha fokuserat på att göra operativsystemet mer användarvänligt och lagt stor vikt vid det nya användargränssnittet. På Ars Technica har man publicerat en förhandstitt som kikar närmare på Windows 7 och dess nya användargränssnitt. Speciellt det nya aktivitesfältet som fått sig en ordentlig genomgång.Något Microsoft också lagt stor vikt vid är att få Windows 7 att fungera väl även på mindre kraftfulla system. Windows Vista har en tendens att kräva lite väl mycket i datorkraft för att må bra, något vi bland annat märkte i vår recension av Zepto Notus A12. Microsoft har länge hävdat att Windows 7 ska gå utmärkt att köra på netbooks, vilket man även visade upp på PDC. Där en netbook med 1GHz processor och 1GB RAM gav fullgod prestanda i Windows 7.


En annan del av operativsystemet som piffats upp en hel del är Media Center gränssnittet som har en hel del gemensamt med Vistas modell men erbjuder flera intressanta nyheter. Bland annat en nydesignad startmeny som kompletteras av bättre informationsflikar för allt material man spelar upp. Windows 7 Media Center ska även hantera stora musikbibliotek betydligt bättre samt Music Wall som ger en betydligt bättre översikt av alla dina album. Charlie Owen som ansvarar för utvecklingen av Media Center har publicerat en hel del skärmdumpar och information om nyheterna i Windows 7 på sin blogg, man har även en förhandstitt av W7 Media Center på WeGotServed.


Windows 7 ser riktigt lovande ut och Microsoft sägs släppa en första skarp betaversion av operativsystemet i början av nästa år. RTM-versionen väntas dyka upp under sommaren och följas upp av själva lanseringen under hösten. Läs mer om Windows 7 på Microsofts PDC-sajt.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid