Windows 10 kommer att lanseras i skarp version senare under året men redan ikväll är det dags för Microsoft att berätta mer om sitt efterlängtade operativsystem. Följ företagets presskonferens i vår livebevakning där vi väntas få veta mer om gaming i Windows 10 och satsningen på flera plattformar.

Sedan i september står det nu klart att Microsoft döper sitt nästa generations Windows-operativsystem till Windows 10. Vi har även fått mer klartecken kring hur Microsoft satsar på att föra samman alla sina stora hårdvaruplattformar under ett och samma tak. Vare sig du använder dig av en smartphone, PC, surfplatta eller bärbar dator ska Windows 10 ligga till grund för din användarupplevelse.

Microsoft har redan tidigare avslöjat att man planerar göra detta till ett smidigt ekosystem med kompabilitet mellan appar på de olika plattformarna.

Det är samtidigt fortfarande många frågor som vi väntar oss att få svar på och under onsdagskvällen kl 18.00 svensk tid väntas Microsoft leverera en hel del sådana. Inte minst väntas Microsoft berätta mer om den första officiella testversionen av Windows 10 som enligt rykten sägs göras tillgängliga för vanliga användare under nästa månad.

Fokus på Gaming i Windows 10

Microsoft har även gett tydliga hintar om att man kommer fokusera mycket på Windows 10 och gaming under kvällens event. Exakt vad detta betyder vet vi ännu inte men förhoppningsvis ska Xbox-chefen Phil Spencer berätta mer om hur spelare kan komma att samverka över de olika plattformar Microsoft tillhandahåller idag. Vågar vi drömma om att spela Xbox-spel på PC eller för den delen lira med telefonen i samma spel som polarens Xbox One? Vi förväntar oss åtminstone mer information om Directx 12 som drastiskt ska öka effektiviteten för spelgrafik i Windows-miljö.

Det väntas även talas mer om Microsofts satsningar på en gemensam appbutik för alla plattformar, eventuellt ny hårdvara som ett VR-headset, men även namn och funktionalitet för smartphone-versionen av Windows 10.

Rykten kring Microsofts Windows 10-event

  • Microsofts gamingfokus på Windows 10 kan omfatta multiplayer över olika plattformar
  • Det har ryktats om att Microsoft kan visa upp ett eget VR-headset för Xbox och Windows 10
  • Digitala assistenten Cortana väntas presenteras som en del i Windows 10 för PC
  • Ett vidareutvecklat grafiskt gränssnitt med ljusa och mörka tema
  • Nytt notifieringssystem som liknar det i Windows Phone 8.1
  • Mer information om den gemensamma plattformen för PC, surfplattor och telefoner som underlättar utveckling av appar – alla fungerar överallt.

Vi kommer att uppdatera denna artikel löpande under kvällen och starta lite innan presseventet drar igång kl 18.00. Här kommer vi att bidra med egna funderingar och tankar kring eventet och kvällens lanseringar. Samt givetvis presentera de största nyheterna i uppdateringsflödet!

Håll F5-tangenten varm och följ med när vi livebevakar Microsofts pressevent under kvällen!
Obs! Nyheterna presenteras kontinuerligt längst ner i artikeln.

Live-bevakning inför och under Microsofts pressevent den 21 januari

windows10alla

För er som vill hänga med på Microsofts livesändning går den att här nedan. Vi kommer att sammanfatta händelserna under kvällens gång med egna kommentarer och summeringar nedanför så att ingen missar något i toapausen eller när chipsskålan ska fyllas på!

– Länk till Microsofts livesändning

Uppdatera sajten med F5 för de senaste kommentarerna! Gör gärna er röst hörd i artikelkommentarerna

20:20: Då var presskonferensen efter två innehållsrika timmar slut och vi har fått mycket nytt att fundera över och se fram emot för 2015. Windows 10 blir alltså en gratis uppgradering för användare med Windows 7 och framåt, det kommer fungera mer sömlöst mellan alla Microsofts enheter och kommer få mer fokus på gaming än tidigare – punkter vi såklart inte har några invändningar emot. Vi ser fram emot att se vart Microsoft styr den här skutan under det kommande året och vi ser fram emot att få sätta tänderna i nästa Preview-version av operativsystemet. Och att få se mer av HoloLens (!) såklart.

20:10 ”Vi vill att användare älskar Windows varje dag” säger Nadella och förklarar hur Windows som en tjänst är en stor förändring och att man med Windows på alla enheter med gemensamma appar och en gemensam appbutik kommer bli nyckeln i detta.

20:08 Drygt 2h in i presskonferensen är det nog dags för avrundning. Satya Nadella är nu uppe på scen och erkänner att vi idag behöver Windows, men kanske inte nödvändigtvis älskar det.  Men kontrar med att det är vad man vill ändra på med Windows 10. WIndows 10 är byggt för en värld med fler ”devices” än användare.

20:05 NASA ser möjligheter för astronauter och forskare att ”besöka” mars utan att fysiskt behöva ta sig till planeten. Ingen av oss gillar att pendla!

20:03 Microsoft avslöjar att man arbetat med ingen annan än NASA för att göra HoloLens möjligt. Vi är fortfarande lite chockade över den här satsningen och detta gjorde inte saken sämre/bättre!

20:00 ”Hologram är som en utskriftsförhandvisning för en 3D-utskrivning” Kanske den bästa förklaringen hittills för hur Hologram fungerar.

19:58 Nu visar man upp ett gränssnitt kallat HoloStudio som gör det möjligt att själv skapa hologram. Allt genom gester i luften och med ett Windows 10-liknande gränssnitt. Du kan även använda din röst för kommando som kopiera och skapa spegelbilder.

19:54 Microsoft visar exempel på hur HoloLens kan användas. Bland annat hur du kan förvandla hela din omgivning till en spelvärld som du kan interagera med.

19:51 Microsoft HoloLens är vad vi kan se det första riktiga portabla AR-headsetet, en kombination av Google Glass och Oculus Rift kan vi nästan säga. Du har transparenta skärmar/glas framför ögonen som målar upp hologram i din vanliga omgivning.

19:50 Vi är fortfarnade lite tagna på sängen här! Microsoft avslöjar att HoloLens kommer med en kraftfull CPU, kraftfull GPU men även en dedikerad holograf-processor. Detta är alltså en dator i sig, du behöver ingen PC, ingen telefon. Allt du behöver är HoloLens.

19:48 Microsoft HoloLens! Detta är alltså ett ”HG-headset” (!?) som ska lanseras samtidigt med Windows 10. Microsoft kallar det den mest kraftfulla mobila holografiska datorn.

19:47 Detta känns minst sagt ambitiöst och Microsoft påpekar att det kan verka närmast omöjligt men levererar också en skön one-liner ”I mjukvara är inget omöjligt. I bästa fall är det osannolikt.”

19:46 Microsoft kallar detta ”Världen med hologram”.

19:44 Detta ser helt galet ut. På ett häftigt sätt. 🙂 Microsoft visar en video där man går runt med sitt headset och där någon form av avancerad augmented reality visar digitala objekt som du kan interagera med – direkt i din vanliga omgivning. Svårt att förklara i text men väldigt häftigt på video!

19:43 Microsoft har alltså skapat ett headset, inte olikt Oculus Rift, som målar upp hologram i din omgivning. Alltså inte i en virtuell verklighet utan hologram som ser ut att ligga på ditt skrivbord framför dig eller på ditt kylskåp.

19:42 ”Welcome to a new era of Windows. Welcome to Windows Holographic.”

19:41 Microsoft pratar om att sammanföra teknik med människan och vår verklighet. Låter som virtuell verklighet men nej, det handlar om hologram!? :O

19:40 Nu är det dags för nästa nyhet inom hårdvara – Kinect! Betydligt mer intressant för de flesta som läser detta skulle jag gissa.

19:38 Mycket prat nu om skypemöte och det moderna kontoret. Känns som att Surface Hub är just fokuserad på företag och kontor i dagsläget. Det lär väl även prislappen indikera kanske..

19:36 Detta är alltså en Windows 10 ”device” precis som din kommande smartphone och surfplatta. Lite surrealistiskt att man kör i grund och botten samma operativsystem på en liten telefon och en gigantiskt TV. I alla fall Windows. 😉

19:35 Nu snackar vi rejäl white board! 84 tum med 4K-upplösning. Dubbla kameror lär också få en ganska intressant roll kan vi misstänka.

19:33 Microsoft Surface Hub! Det är en gigantisk TV på 84-tum med 4K-upplösning, multitouch, pekpennor, sensorer, beräkningskraft med mera.

19:33 Nu pratas det hårdvara, sånt gillar vi!

19:30 Microsoft bekräftar att det kommer en ny testversion av Windows 10 för PC redan nästa vecka för sina Insider-användare. För smartphones blir det att vänta tills februari.

19:29 Xbox kommer inte bara till Windows. Windows kommer även till Xbox. Appar för Windows 10 kommer att fungera även på Xbox One.

Bildgalleri för Microsofts Windows 10 event (Uppdateras kontinuerligt)

19:27 Du kan exempelvis spela Xbox One-spel på en Windows 10 surfplatta med en trådlös fjärrkontroll till surfplattan. Än så länge verkar det bara vara lokal streaming och inte över Internet men återstår att se hur det utvecklar sig.

19:26 Jäklar! Xbox One-spel kommer gå att strömma till Windows 10 PC och det ser ut att gå riktigt snabbt när man laddar ett Xbox-spel på en PC.

19:23 Nu visar Microsoft hur man kan spela multiplayer mellan olika plattformar. Fable Legends kommer för både Xbox One och Windows PC. Nu spelar Phil och Lauren Carter Fable, Phil på en Windows 10 PC och Lauren på spelkonsolen Xbox One!

19:22 Spelmotorn Unity kommer använda sig av DX12.

19:21 DirectX 12 ger bättre prestanda men även effektivare energiförbrukning. Man kan sänka energiförbrukningen till hälften med samma prestanda som med DX11 vilket ger bättre batteritid i mobila produkter.

19:20 Prestanda! Phil pratar nu om DX12 och berättar att vi kommer få se upp till 50% bättre prestanda i vissa fall. Lär vara väldigt specifika fall men ändå, imponerande!

19:17 Microsoft har bakat in inspelning av spelklipp i alla Windows-enheter så att du kan spela in spelsessioner på dina olika enheter och dela över Xbox-appen med alla Windows-enheter inklusive smartphones och Xbox. Windows + G är kortkommandot för att omedelbart spela in en spelsession och det med 30 sekunder innan du tryckt så du inte missar det där häftiga head shootet du precis lyckades med 😉

19:16 Du kan chatta över Xbox-appen mellan smartphones, Xbox och PC. Obegränsad röstchat på alla plattformar alltså.

19:15 Allt knyts samman med Xbox-appen i Windows 10. Den är synkroniserad över alla enheter och visar alla spel du spelar på alla olika enheter. Meddelande, vänlistor och aktivitetsfält som alla är synkade.

19:14 Microsoft har hittat flera sätt att göra PC Gaming mer intressant än någonsin. Connection och community är nyckeln. Gaming kommer att bli mer socialt.

19:13 ”Gaming is personal” säger Phil. Vi vill dela med oss av våra framsteg och njuta av segerns sötma!

19:13 Phil Spencer och dags för Gaming!!

19:10 Lite coolt hur Cortana kan hoppa upp på skärmen och ge tips om hur du tar dig till en restaurang du sökt efter i webbläsaren. Hon ger oss även information om betyg, vart vi hittar menyn, var vi bokar bord, adresser, kontaktuppgifter med mera. Smidigt!

19:07 Dagens största överraskning… not. Cortana är även djupt integrerad i Spartan och kan exempelvis visa väderleken direkt i adressfältet när du börjar skriva ”weat…her”, vet inte om det fungerar med ”väder” men vi kan ju hoppas. En funktion jag skrämmande nog faktiskt ser fram emot att ta del av. #väderjunky

19:07 Nu kan du även ”frysa” en sida och spara den för läsning även när du inte har internetanslutning.

19:06 Nytt är också ett ”Läsläge” där Spartan renderar hemsidan som en bok och det ser faktiskt riktigt stilrent och trevligt ut.

19:04 Joe tar nu upp en artikel från TheVerge om läckor kring just Project Spartan och ritar direkt på sidan i webbläsaren. En ny funktion för anteckningar direkt på sidor där man även kan skriva in kommentarer som du kan dela tillsammans med en webbadress till vänner och bekanta. ”www.nhw.se – En sajt du bara inte får missa!” t.ex. 😉

19:03 Project Spartan har en helt ny renderingsmotor och även om Microsoft inte bekräftat att man tar död på namnet Internet Explorer men det känns egentligen som det enda rätta. Eller vad säger ni?

19:01 Internet Explorer är död? Microsofts nya webbläsare kallas ”Project Spartan”!

18:59 Microsoft bekräftar även att Cortana är integrerat i maps och kommer kunna hjälpa dig att hitta din bil när du ska hitta tillbaka till din parkering. Det hade vi behövt på CES i Las Vegas..

18:58 Ny musik app för både mobila enheter och PC. Microsoft kommer även ge stöd för att lagra sin musiksamling på OneDrive framöver. Vem lagrar musik lokalt idag? :O

18:55 Även fotoappen i Windows 10 är universal och fungerar över alla enheter. Bilder lagrade på OneDrive kommer att synkroniseras och automatiskt ta bort fotomissar som röda ögon och ger bättre ljussättning på mörka bilder. Vi förmodar att detta är en funktion man kan stänga av och på efter eget behag.

18:53 Microsoft satsar mycket på att visa appar på en telefon och en PC samtidigt, sida vid sida. Nu är det dags för kalendern och både design och funktionalitet ser närmast identisk ut.

18:51 En version av Outlook för Alla Windows-enheter och det med fullt stöd för Microsofts Word-motor för textredigering. Microsoft har även utvecklat hur man hanterar meddelande i inkorgen där man kan svepa bort eller flagga epost med enkla fingerrörelse. Något vi sett i evigheter på tredjeparts-applikationer men det viktiga här är att samma app på din dator synkar alla dina epost-ändringar.

18:50 Belfiore visar nu hur man strömmar en avancerad Powerpoint-presentation till en stor skärm, helt driven av din telefon. Bekräftar även stöd för trådlösa utskrifter från dina mobila enheter med Windows 10.

18:48 Vi har svårt att se oss produktiva på en 5-tums skärm men dessa pekanpassade Office-appar har nu fått betydligt bättre design och verktyg än tidigare. Det ser åtminstone så ut på Microsofts demo.

18:46 Office först ut. Nu får vi en demonstration av hur Excel, Word och Powerpoint fungerar på en smartphone. De ska ge en konsekvent användarupplevelse på smartphones och surfplattor och kommer förinstallerade på dessa enheter.

18:45 Universala appar! För er som missat det kommer Windows 10 använda en plattform för att skriva appar som går att användas på alla enheter med Windows, exempelvis samma app på din telefon som på din dator och spelkonsol.

18:43 Värt att veta – dikteringsfunktionen förstår ”hashtag”. Guld för alla Twitter-knarkare där ute! 😛

18:42 Ofasen, vi kan flytta skärmtangentbordet vart vi vill på skärmen! Det har vi inte sett tidigare i smartphones, smart särskilt på större telefoner.

18:42 Detta är alltså ersättaren till Windows Phone. Synkronisering av notifieringar mellan telefon och PC så när du avsäger dig en notifering på din telefon försvinner den även på din PC. Skönt och närmast ett måste.

18:40 Dags för smartphones och surfplattor! Först fokus på enheter på under 8 tum, man särskiljer tydligen genom skärmstorlek – över och under 8 tum.

18:37 Det är svårt att veta hur mycket som är specialkodat för denna demo men vi reagerar över att Cortanas röst känns väldigt mänsklig och att svaren på frågor och förfrågningar också känns som från en person mer än en dator. Spännande!

18:34 Joe jämför nu Cortana i din PC med att ha en familjemedlem vid din sida som hela tiden hjälper dig i din datoranvändning. Sökningar på Internet, frågor om vädret, starta musiklåtar med mera, allt med hjälp av din egen röst. Garanterat inte på svenska då men i alla fall!

18:32 Carl påpekade att det verkar som att Microsoft har en Alienware Area-51 gamingdator på scen.. Sa vi att det blir snack om gaming ikväll? Sa vi att vi har en videorecension av Area-51 på väg i veckan?

18:31 Cortana kommer att bli smartare och lära sig mer om dig allt eftersom du använder din dator. Cortana kommer alltid finnas tillgänglig för frågor där du med din röst kan ställa frågor om egentligen allt möjligt.

18:30 Glöm Big Brother ser dig, med Windows 10 är det – Cortana ser dig! Hon ska hålla koll på dig och dina vanor för att på bästa sätt hjälpa dig i din vardag. Nu berättar hon om Joe ska behöva en regnjacka i morgon.

18:29 Nu är det Cortana-dags! Microsofts digitala assistent kommer till Windows 10 och din PC!

18:27 Nu pratar Joe om Continuum, Microsoft nya gränssnitt som smidigt ska växla mellan integrering med tangentbord och mus och pekskärmar. En brygga mellan desktop och mobila enheter, passande för hybriddatorer som både är laptops och surfplattor.

18:24 Som väntat mer information om det nya notifieringssystemet i Windows 10. Påminner en del om i Mac med en högerställd list där vi får information och meddelande från sociala nätverk, epost, skype, alarm och kalendrar.


18:23 Joe Belfiore är ute på scen och visar en demo där vi bland annat får se bilder av en ny aktivitetslist men även startmenyn i fullskärm. Windows Desktop meets Modern UI/Metro =)

18:20 Detta är stort! Microsoft menar verkligen allvar med att få ut Windows 10 till allt och alla! Vi har som väntat problem med livesändningen men kommer fortsätta rapportera här med hjälp av andra kanaler!

18:16 Woot!? Windows 10 blir helt gratis för alla som idag sitter inte bara på Windows 8.1 utan även Windows 8 och Windows 7! Detta är rent ut sagt lysande nyheter!

18:12 Detta är intressant, Myerson pratar mycket om att få samma upplevelse på alla former av ”devices”. Vi borde lagt in en räknare på hur ofta man nämner ”devices” här ikväll, den är redan långt över tvåsiffrigt 😛

18:12 Mer konkret vill Microsoft att vi ska kunna använda Windows över olika produkter på ett liknande sätt och interagera med våra produkter och Windows på olika sätt. Fingrarna, en pekpenna eller för den delen klassikern, mus och tangentbord.

18:10 ”Personal Computing” ”Trust” och ”Natural Interaction” är de tre ledord Microsoft jobbat efter i utvecklingen av Windows 10.

18:06 Nu är det videodags där flera av Microsofts medarbetare pratar om Windows 10 och Microsofts vision. Vi börjar redan få problem med livesändningen så får se hur det ter sig.

18:04 Ahh Windows 10 kommer att medföra att vi får Windows-appar även i spelkonsolen Xbox One. Intressant!

18:02 Vi ska få se allt från nya enheter, mer information om Cortana, nöje och produktivitet men även mycket fokus på företagare verkar vara melodin för Microsoft ikväll

18:00 Terry Myerson startar eventet och passar på att tacka alla testpiloter och oss andra som är intresserade av Windows 10.

17:55 Då kör vi snart igång! Många stora frågetecken, den första blir väl om Microsofts livesändning på nätet verkligen kommer fungera. Vi är högst tveksamma. 🙂

17.10 Vi startar kvällen med en summering av ryktena kring kvällens presskonferens. Ni hittar mer om detta i början av artikeln.

 

OBS! Uppdateringar av nyheten sker kontinuerligt under dagen och kvällen – uppdatera sajten med F5 för de senaste ryktena och nyheterna! Gör gärna er röst hörd i artikelkommentarerna och tveka inte att be om specifika uppgifter eller analyser så kommer vi i redaktionen att försöka godgöra er så gott vi bara kan!


12
Leave a Reply

Please Login to comment
12 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
10 Comment authors
LoppanHflopperctrlAnders W Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Medlem
Rockyfelle

Inget jag längtar till mer än appar som är designade för en jävla massa apparater utan någon speciell optimisation till pc, verkar vara microsofts variant till konsoll-limiterade pc spel.

Medlem
Json_81

Gratis låter fint!

Medlem
Arne Berg

Väntar bara på nyheten att dom inser att en x-box bara är en begränsad pc & att dom lägger ner fokuset på detta & satsar på pc spelande istället & låter x-box vara en begränsad pc till vettigt pris bara.

Andreas Jansson
Gäst

Gratis? Det är ju toppen! 😆

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Häftigt![b]1.[/b] Ska Windows bli mer eller mindre tungdrivet än Win8? Skalar Win10 bra från low end hw till high end hw? (Tänker främst på effekten av olika mängder RAM-minne). Och kommer man som användare uppleva att ens hyffsat nya hårdvara pensioneras av Win10?[b]2.[/b] Ska Installationsstorleken höjas eller sänkas? Om höjas – Vad betyder det för surfplattor med 32 GB eMMC/SSD?[b]3.[/b] Kommer nya DirectX 12 innebära en sänkning av strömförbrukningen och avlastning av CPU’n? Isf, kommer detta enbart gälla i spel eller kommer även skrivbordet renderas i WDDM2.0/DX12?[b]4.[/b] Vilka skillnader kommer man få åtnjuta i Win10 med ett grafikkort som ger… Läs hela »

Daniél Pulido
Medlem

Glöm CPU och APU. Nu är det HPU som gäller.

Anders W
Gäst
Anders W

”Windows 10 blir alltså en gratis uppgradering för användare med Windows 10 och framåt,”

Bör kanske vara Windows 7 😉

Medlem
Arne Berg

FAn e det enda man kan säga dom hann förstöra win 10 också preview versionen var bra sen ska dom förstöra det med massa x-box fjoll dom verkar inte fatta ett dugg dom på microsoft, att data användare snarare vill ha ett mer avskalat win för spelande, inte massa konsoll fjant som ägare till konsoller för småbarn vill ha. vore skönt om det vore möjligt att köpa win10 utan fjolleriet som kommer efter preview versionen. (en pro variant för företag utan detta fjoll). sen varför streama från x-box till pc är inget annat än ett skämt från pc till x-box… Läs hela »

flopper
Medlem
flopper

Hololens.
win 10 ny framtid som tar datorn till nästa nivå
ja inte undra på att de skippa win 9 då.

Spela med vänner, bra.
win 12 bättre (Tack AMD Mantle för det)
Gratis uppgradering? Tackar.

kan knappt vänta på den skarpa versionen.
😆

ctrl
Gäst
ctrl

Just frasen ”Windows 10 – Free upgrade for the first Year” skrämmer mig lite. Låter som de kommer köra månadsbetalning eller något för Windows. Finns alltid något i den finstilta som inte stämmer.

flopper
Medlem
flopper

[quote name=”ctrl”]Just frasen ”Windows 10 – Free upgrade for the first Year” skrämmer mig lite. Låter som de kommer köra månadsbetalning eller något för Windows. Finns alltid något i den finstilta som inte stämmer.[/quote]

Googla.
This is more than a one-time upgrade: once a Windows device is upgraded to Windows 10, we will continue to keep it current for the supported lifetime of the device – at no additional charge.

http://winsupersite.com/windows-10/windows-10-free-year-windows-7-windows-8x-and-windows-phone-81-upgrades

LoppanH
Medlem
LoppanH

[quote name=”ctrl”]Just frasen ”Windows 10 – Free upgrade for the first Year” skrämmer mig lite. Låter som de kommer köra månadsbetalning eller något för Windows. Finns alltid något i den finstilta som inte stämmer.[/quote]
Nu skrämmer du mig men teorin förvånar mig inte för den är nog inte på nåt sätt helt omöjlig