Microsoft har pratat mycket om gratis uppgraderingar från Windows 7 och 8 till det kommande operativsystemet Windows 10. Nu bekräftar företaget hur denna uppgradering kommer att gå till och vilka versioner av de äldre operativsystemen som kommer att få vilken version av Windows 10.

Microsoft har en intressant strategi när det gäller operativsystem och versioner av operativsystem. Windows 10 kommer exempelvis lanseras i sju olika huvudversioner och operativsystemet kommer erbjudas som en gratis uppgraderingar från Windows 7 och Windows 8. De tre operativsystemens komplicerad versionssystem har dock gjort att vissa konsumenter blivit förvirrade över vilken version av Windows 10 deras version av Windows 7 eller Windows 8 kommer att ge. Nu förtydligar Microsoft situationen. På företagets australiensiska Partner Network Blog skriver Alex Snelson (översatt):

  • Microsoft kommer att erbjuda gratis uppgraderingar till Windows 10 för kvalificerade Windows 7-, Windows 8- och Windows Phone 8-enheter under Windows 10:s första år på marknaden. Ett år senare måste användare betala för en kopia.
  • Windows 8/8.1-, Windows 7 Home Basic- och Home Premium-enheter uppgraderas till Windows 10 Home.
  • Windows 8/8.1 Pro-, Windows 7 Professional- och Ultimate-enheter uppgraderas till Windows 10 Pro.
  • Om en enhet uppgraderas senast 12 månader efter lansering, kommer enheten ta emot kostnadsfria uppdateringar för Windows 10 under resten av enhetens livslängd. Detta gäller inte för Windows Enterprise- och Windows RT-enheter.
  • Den kostnadsfria uppgraderingen till Windows 10 levereras genom Windows Update. Domän-anslutna enheter kan hämta uppgraderingen manuellt från Windows Update. Uppgraderingen kan inte aktiveras genom Windows Server Update Services.

Trots Microsofts förtydligande återstår ett flertal viktiga svar på frågor kring Windows 10. Microsoft har exempelvis inte bekräftat om användare får tillgång till en licenskod för Windows 10 eller hur ominstallation ska genomföras när en uppgraderad dators hårddisk går sönder. Med bara ett par månader kvar till lanseringen av Windows 10 kan vi hoppas på att svaren på dessa frågor kommer snart.

Källa: Microsoft Partner Network Blog

Läs mer:

Annons

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
S0urcerr0RLoppanHTintin Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tintin
Gäst
Tintin

Vad betyder ”Domän-anslutna”? Och kan man alltså inte göra en ren nyinstallation av windows 10 utan måste det gå genom windows update? Kanske inte finns svar på sista fråga eller så kanske jag inte förstår texten 😛 jag är inte känd för att vara klipsk och smart.

LoppanH
Medlem
LoppanH

Undrar om det gäller OEM versioner också, personligen så gillar rena installationer så det blir nog att jag köper en W10 skiva istället.

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Windows 7 starter är inte med. Det betyder att jag slänger in Windows 10 betan i både min gamla Core 2 duo laptop (vista) och min Netbook (win7 starter).Finns ju ett rykte som florerar om att Beta testare kommer få gratis uppgradering till Win10 så siktar på den approachen för ovanstående datorer.Detta kanske dock kräver att man är med och har konto i ”Windows Insider Program”, och eventuellt får man bara uppgradera en gratis ..eller i värsta fall ingen alls. [b]LoppanH:[/b] Det kommer garanterat finnas tricks för att göra ”rena” installationer även om man måste göra uppgraderingsapproachen. Det kommer innefatta… Läs hela »