Microsoft avslöjade under CES i januari att man kommer att utveckla sitt nästa Windows-operativsystem för fler plattformar än bara x86. Den starkt växande mobila plattformen ARM är en av dessa och under ett event i Las Vegas under gårdagen visade mjukvarujätten upp en tidig version av Windows 8 och Internet Explorer 10, drivna av en 1 GHz ARM-processor.

Windows 8 kommer inte att rulla ut i skarp version förrän under 2012 men utvecklingen av operativsystemet pågår i full takt. Under MIX Developer Conference visade Intel upp sin senaste version av webbläsaren Internet Explorer och passade då även på att avslöja vilken plattform förhandsvisningen kördes på. Med en 1 GHz ARM-processor under huven var testplattformen laddad med Microsofts nästa generations operativsystem och visade att en strömsnål ARM-plattform ska vara tillräckligt för att driva det framtida operativsystemet.

ARM har de senaste två åren gjort imponerande framsteg på den mobila marknaden och från relativt lågpresterande kretsar i mobiltelefoner har nu smartphones och surfplattor fått rejält med kraft där vi under 2011 får se en uppsjö av nya dubbelkärniga ARM-processorer dyka upp på marknaden. Grafikkortstillverkaren NVIDIA har till och med planer på att lansera den första kommersiella fyrkärniga ARM-processorn under tredje kvartalet. Systemprocessorn som utvecklas under kodnamnet Kal-El väntas lanseras som Tegra 3 och arbeta med klockfrekvenser på upp till 1,5 GHz.

Annons

w8arm

Med ARM-arkitekturens tunga dominans på den kraftigt växande ultramobila marknaden har Microsoft bestämt sig för att bredda sitt Windows-operativsystem istället för att skapa en tabletversion av sitt mobila operativsystem Windows Phone 7. Bland annat ska Windows 8 komma med ett mer pekvänligt gränssnitt samt vara mindre resurskrävande.

Microsofts fokus under MIX Deveoper Conference låg annars på webbläsaren Internet Explorer 10 som nu släppts i en tidig testversion för publik nerladdning. Webbläsaren kommer bland annat med ett utökat stöd för CSS3 och effektiviserad GPU-accelerering av HTML5. Mer information och nerladdningslänk för testversionen av Internet Explorer 10 finns att hitta på Microsofts hemsida.

Källa: Engadget

Annons

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
6 Comment authors
Jacob HugossonAnton KarmehedfackamatoSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Mats
Medlem
Mats

Och jag som inte hunnit få win 7 att fungera som det ska än..

Medlem
WIRN

Ska inte Intel/AMD slå sig in på ARM-tåget snart…?

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”WIRN”]Ska inte Intel/AMD slå sig in på ARM-tåget snart…?[/quote]

Dom lär nog fortsätta med X86 ett bra tag till tror jag. Om jag kommer ihåg rätt har VIA Technologies ARM licens. Så vi får kanske se VIA hoppa på Windows 8 tåget med ARM baserade lösningar?

fackamato
Medlem

Heh. Det lär ju bara AS-segt.

Jacob Hugosson
Medlem

[quote name=”Anton Karmehed”]Just prestandan blir ju intressant att undersöka, det rimligaste är väl att man skräddarsyr ett ”tabletläge” där man helt enkelt kopplar loss delar av operativsystemet för att göra det mer lättdrivet. Men det låter samtidigt inte som den lättaste av uppgifter att få till på ett bra sätt så det blir spännande att följa. :)[/quote]
När du nämner prestanda så finns ”äntligen” ett bra operativsystem för att köra riktiga prestandatester ARM mot x86 vilket borde vara väldigt relevant när båda fungerar med Windows? 🙂