Windows 8 är snart redo för vad som kallas för Consumer Preview, en närmast slutgiltig version av det nya operativet som ska finputsas och poleras innan lanseringen. Microsoft bekräftar också att användare kan vänta sig samma användarupplevelse med ARM som med en x86-processor.

Det har gått många rykten kring att Windows 8 on ARM, eller som det kort kallas WoA inte ska ha stöd för det traditionella skrivbordet i Windows. Vad som framgår nu är att vanlig skrivbordsmiljö kommer finnas tillgänglig för ARM-baserade enheter, och operativsystemet i sin helhet ska helt efterlikna det vi kommer se i x86/x64-versionerna.

ARM-versionen beskrivs som en ”ny medlem i Windows-familjen”, då den kommer dela mycket av den kod som återfinns i x86/x64. Microsoft kommer att porta sina egna applikationer så att de blir kompatibla med ARM, däribland hittar vi Word, Excel, PowerPoint och OneNote – en lista vi förväntar oss kommer sträcka sig utöver hela Microsofts utbud av mjukvara framöver.

”Partners will provide WoA PCs as integrated, end-to-end products that include hardware, firmware, and Windows on ARM software. Windows on ARM software will not be sold or distributed independent of a new WoA PC, just as you would expect from a consumer electronics device that relies on unique and integrated pairings of hardware and software. Over the useful lifetime of the PC, the provided software will be serviced and improved.”

Man talar även om att ARM-varianten inte kommer att distribueras separat, utan att det kommer skeppas i redan färdiga slutprodukter. Detta ger Microsoft kontroller över både mjukvara och hårdvara samt effektiviserar uppdateringen av drivrutiner och liknande. Till dags datum har Microsoft certifierat systemprocessorer från Nvidia, Texas Instruments och Qualcomm för användning med Windows 8 on ARM. Men som bekant finns det betydligt fler hårdvarukrav Microsoft satt upp att uppfylla för de som tillverkar en surfplatta för Windows 8, detta kan också komma att ändras några år fram i tiden om ARM blir en seriös aktör på PC-marknaden.

Consumer Preview som släpps den 29:e februari kommer endast i form av x86/x64. Trots detta säger Microsoft att de arbetar med sina partners för att leverera WoA-produkter samtidigt som de första datorerna med Windows 8 börjar skeppas.


Relaterade nyheter:

Annons

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid