Microsoft förbereder en omarbetad, Chromium-baserad version av sin webbläsare Edge och trots att en lansering inte sker riktigt ännu finns webbläsaren nu att testa i befintligt skick.

Under slutet av 2018 började rykten om att Microsoft skulle ersätta webbläsaren Edge att cirkulera. Ersättaren hade då inget bekräftat namn men mycket pekade mot att Microsoft skulle basera webbläsaren på Chromium, samma open source-plattform Google baserar sin webbläsare Chrome runt.

Senare bekräftades det att en ny webbläsare mycket riktigt var på väg. Det bekräftades vara Chromium-plattformen som används och namnet kommer inte att ändras och webbläsaren fortsätter gå under namnet ”Edge”.

Microsoft är inte redo att lansera sin nya webbläsare officiellt. Däremot finns det nu två olika testversioner för nyfikna att prova på. De två versionerna är delar av två olika utvecklingsgrenar, ena kallad ”Canary” och den andra ”Developer”. Canary är den mest grundläggande och ofärdiga versionen och sägs få dagliga uppdateringar medans Developer får omkring en uppdatering per vecka.

Snart kommer en ny utvecklingsgren att presenteras, denna vid namn ”Beta” och som namnet antyder kommer detta att vara en mer stabil gren än de tidigare nämnda Canary och Developer.

De tillgängliga versionerna kommer med fullt stöd för tillägg skapade för Chrome. Microsoft ska även arbeta på en funktion som låter användare föra över sparade favoriter, tillägg och webbläsarhistorik från Chrome till Edge.

Den Chromium-baserade versionen av Edge stöds i dagsläget endast på Windows 10 64-bit och finns endast på engelska. Microsofts Edge Insider-hemsida listar dock stöd för Windows 8.1, Windows 8, Windows 7 samt macOS under ”kommer snart”. Detta är även den hemsida där testversionerna av webbläsaren kan hittas.

Lägsta pris på Prisjakt.se (Affiliate)

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid