Microsft gadgets introducerades med Windows Vista, och ses bland många användare som en av de positiva aspekterna med operativsystemet. Men Microsoft väljer nu att sluta stödja gadgets för att istället sätta sitt fokus på möjligheterna den nya versionen av Windows bjuder på.

Microsoft inleder kort med att Windows Live Gallery har blivit pensionerat. De gadgets många vant sig vid att ha, och som används flitigt även bland många OEM-tillverkare i deras färdigbyggda system är inte längre något Microsoft lägger ned resurser på. Nästa version av Windows, alltså Windows 8 ska bjuda på nya möjligheter för utvecklare än vad man hade tidigare med gadgets.gadgets

Vi tror att många redan gissat varför. Istället för gadgets vill Microsoft få utvecklare att gå över till att göra appar till dersa nya Metro-gränssnitt. För utvecklare som hållt på med gadgets ska de kunna nyttja sin kod även för att göra appar till Metro, och använda sina färdigheter för att bygga Windows-applikationer med HTML5 och CSS3. .NET-utvecklare ska kunna använda programmeringsspråken XAML, C# och Visual Basics för att göra Metro-appar.

Intressant fotnot i Microsofts väldigt kort och koncisa meddelande är att man återigen nämner DirectX 11.1 för spelutvecklare. DirectX 11.1 ska enligt rykten göra det möjligt att använda ett grafikkort eller en processor med integrerad grafik för att accelerera det allra mesta i Windows 8. Det går även att spekulera i hurvida DirectX 11.1 komma spela en huvudroll i spel som utvecklas till deras Metro-gränssnitt.

För er som fortfarande tycker om Microsofts gadgets för Windows Vista och Windows 7 ska dokumentationen för att utveckla sådana finnas kvar. Men det det är ingenting Microsoft kommer att lägga ned energi och resurser på framöver. Man har även tagit bort de allra flesta gadgets, och har bara sparat de mest populära och topprankade på deras sida. Allt har sin gång, men just gadgets tror vi är någonting kommer bli saknat bland många. Med tanke på att Microsoft hellre satsar på Metro, är frågan om Windows 8 ens kommer få stöd att använda alla gamla gadgets från Windows Vista och 7?

Källa: Microsoft

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
BaxtexSwedish BerserkKogster3D-Blaster Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
3D-Blaster
Medlem
3D-Blaster

Hur skall jag veta hur vädret är utanför i framtiden?
Måste jag dra upp persiennerna då? 🙁

Alexander Anderson
Medlem
Alexander Anderson

[quote name=”3D-Blaster”]Hur skall jag veta hur vädret är utanför i framtiden?
Måste jag dra upp persiennerna då? :sad:[/quote]
såja den för processor och minnesanvändning var ju trevlig. Sen tyckte jag om att ha en rund klocka ut i hörnet.

Tycker i övrigt metro bara var til besvär på PC men vi får se de färdiga versionerna.

Svensken
Medlem
Svensken

Ännu ett sånt där ”meh” beslut av Microsoft kring Windows. Först secure boot och nu detta. Får börja migrera allt mot Linux istället. Hade man bara kunnat spela sina PC spel smidigt och enkelt på Linux hade jag inte behövt använda Windows.

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

Inte mig emot, använder Rainmeter istället för Gadgets som jag bara upplever gör datorn slö.