Microsoft har stora planer för Windows 8 och i ett event för utvecklare släppte dem de första uppgifterna för vad som kommer bli deras ”app store”. Det nya Windows Store kommer finnas att testa i samband med beta-släppet i februari. Men IDC förutspår att Windows 8 inte kommer bli den succé Microsoft hoppas på.

Den stora nyheten i Windows 8 är just det nya Metro-gränssnittet som är anpassat för främst surfplattor men även andra enheter med touch-skärm. Hela tanken bakom Metro-gränssnittet är att det ska vara enkelt att använda, och att installera program på det gamla hederliga viset kanske inte lockar då.

Microsofts nya Windows Store ska vara den ”enda lösningen” för att ladda hem och installera Metro-appar, precis som i exempelvis Android och iOS. Apparna i Windows Store kommer att byggas på HTML5 och JavaScript för bra flyt samt snabb och enkelt navigering enligt Microsoft. Microsoft tänker göra deras Windows Store tillgänglig i 231 länder och stödja som minst 100 olika språk.

Windows_Store2

Windows Store ska bli platsen där man laddar hem både gratis och betal-appar, där man även kommer kunna söka efter appar. Sökfunktionen kommer baseras på Microsofts egna sökmotor Bing och även finnas tillgänglig i deras Metro-anpassade Internet Explorer 10.

Man har även för avsikt att locka fler utvecklare till Windows Store med en morot. Alla appar ska vara gratis eller kosta 1.49 dollar och uppåt, där utvecklarna får 70 procent av intäkterna medan Microsoft tar resten – vilket är samma kvot Google och Apple använder sig av. Men om en app drar in mer än 25 000 dollar då ökas utvecklarnas andel till 80 procent, medan Microsoft bara får 20 procent istället för 30.

Windows_Store3Att registrera en prenumeration på en online-tidning kommer vara tillåtet

Transaktioner och köp via en tredje part med hjälp av en app, och reklam direkt i apparna kommer även vara tillåtet. Som ensam individ/utvecklare kostar det 49 dollar per år att lägga upp appar i Windows Store, medan för företag ligger avgiften på 99 dollar.

Analytiker inte lika positiva till Windows 8

Windows_Store1

Microsoft själva och även tillverkare har stora förhoppningar för Windows 8, men analytikerfirman IDC ifrågasätter den förutspådda succén. Metro-gränssnittet i operativsystemet kan stängas av och då har inte Windows 8 mycket mer att erbjuda än Windows 7. Många företag har redan, eller har börjat migrera över till Windows 7 och det är inte mycket som talar för att man ska uppgradera till Windows 8 såvida det inte används i surfplattor. För en traditionell dator har Windows 8 alltså inte så många fördelar i jämförelse mot Windows 7.

”Windows 8 will be largely irrelevant to the users of traditional PCs, and we expect effectively no upgrade activity from Windows 7 to Windows 8 in that form factor”

Rapporterna om att WoA-enheter (Windows 8 on ARM) kommer dröja är även det ett orosmoln. Vad det innebär är att vi kanske bara får se surfplattor med Windows 8 tillsammans med teknik från AMD och Intel under 2012. Dessa två anledningar tror IDC kommer bidra till att Windows 8 blir en ”besvikelse” för marknaden, och inte den succé som många först hade trott och hoppats på.

Tillverkare ska som tidigare nämnt vara positiva till Windows 8, men i slutändan är det konsumenterna som har sista ordet. Frågan är om Microsoft inte blir eller redan är sena till festen där Apple iOS och Google Android står i rampljuset?

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Andreas GSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

”Apparna i Windows Store kommer att byggas på HTML5 och JavaScript” Nu kan jag ha fel men använder inte Microsoft Silverlight i bland annat Windows Phone applikationer? Är detta ett tecken på att Microsoft börjar gå över till HTML5? ”Metro-gränssnittet i operativsystemet kan stängas av och då har inte Windows 8 mycket mer att erbjuda än Windows 7” Finns kanske ingen större anledning för de som kör Windows 7 på en dator men detta är en bra lösning för surfplattor och annat som kan dra nytta av Metro UI. Frågan är som det står i nyheten om Microsoft är för… Läs hela »

Andreas G
Medlem

[quote name=”Swedish Berserk”]”Apparna i Windows Store kommer att byggas på HTML5 och JavaScript” Nu kan jag ha fel men använder inte Microsoft Silverlight i bland annat Windows Phone applikationer? Är detta ett tecken på att Microsoft börjar gå över till HTML5?[/quote] Silverlight kan vara på väg att reduceras bort, framförallt för mobila enheter. MS vet att utvecklarna inte vill ha det där, och lyssnar faktiskt. [quote name=”Swedish Berserk”]”Metro-gränssnittet i operativsystemet kan stängas av och då har inte Windows 8 mycket mer att erbjuda än Windows 7″ Finns kanske ingen större anledning för de som kör Windows 7 på en dator… Läs hela »