Microsoft kommer den 26 oktober lansera Windows 8 och dess ARM-motsvarighet Windows RT. Nu framkommer det att den första vågen av surfplattor med Windows RT blir ganska begränsad och det efter hårda tyglar från Microsoft. Med på VIP-listan finns Asus, Lenovo, Samsung och Toshiba.

Microsoft har efter sin lansering av Windows Phone-plattformen valt en betydligt hårdare hållning mot sina tillverkarpartners. Så kallade chassispecifikationer med minimumkrav på komponenter, till och med ett specifikt urval av komponenter, samt funktioner har gjort plattformen något förutsägbar men också gett en gedigen användarupplevelse även över olika prisklasser.

Med Windows RT och företagets första riktiga satsning på surfplattor verkar man återigen lägga ribban högt. Microsoft har valt att ge sitt initiala stöd för tre processortillverkare, Nvidia, Texas Instruments och Qualcomm. De tre processortillverkarna har i sin tur fått välja maximalt två tillverkarpartners för att lansera Windows RT-surfplattor med företagens kretsar. Nvidia valde Asus och Lenovo, TI satsade sina kort på Toshiba medan Qualcomm plockade in Samsung och HP. Den sistnämna valde dock att hoppa av programmet för att istället satsa på surfplattor med Windows 8 och x86-processorer – en plats som ser ut att komma fyllas av Dell.

Annons

asus_tablet600Asus Tablet 600 är en av de första Windows RT-koncepten vi skådat.

Exakt hur de olika partnertillverkarna kommer att ta sig an Microsofts Windows RT-operativsystem blir intressant att följa. Även om hårdvarukraven är relativt hårda har Microsoft åtminstone öppnat upp för tre olika processorplattformar till skillnad mot en ensam (Qualcomm Snapdragon) i Windows Phone. De första surfplattorna från Microsofts närmaste partners väntas dyka upp vid lanseringen av Windows 8 den 26 oktober. Övriga tillverkare kan få vänta så länge som till januari 2013 innan man får släppa lös sina alster på marknaden.

Källa: Unwiredview 

Relaterade artiklar:

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
Swedish BerserkAnton KarmehedBaxtexTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Taiwan, Kina, Korea och Japan 😀

Anton Gustavsson
Medlem
Anton Gustavsson

Visst det är bra, alla kommer ju få en bra upplevelse, men samtidigt känns det som att man närmar sig Apple mer och mer med en helt låst plattform.

Svensken
Medlem
Svensken

[quote name=”Baxtex”]Visst det är bra, alla kommer ju få en bra upplevelse, men samtidigt känns det som att man närmar sig Apple mer och mer med en helt låst plattform.[/quote]

Som du säger Baxtex är det bra att man ställer krav men samtidigt så blir det mer och mer låst. Hade varit bra om de försökt hålla plattformen som den är nu. Med nuvarande menar jag som Windows är nu. Det verkar inte som att Metro blir lika förändringsbart och dynamiskt som Windows klassiska är idag.