Microsoft har under ett pressevent idag officiellt tillkännagivigt den första stora uppdateringen av det mobila operativsystemet Windows Phone 7. Microsoft arbetar på uppdateringen under utvecklingsnamnet Mango och avslöjade i sitt pressevent flera nyckelfunktioner där fokus ligger på kommunikation, Internet och applikationer.

Microsoft startade med att prata om deras satsning på kommunikation och sociala nätverk där man nu bland annat bakat in stöd för Twitter, Facebook och LinkedIn direkt i operativsystemet. Det krävs alltså inga separata appar för dessa sociala nätverk och använda kan samla och gruppera sina olika kontakter direkt i operativsystemets grundgränssnitt. Något som betyder att exempelvis kalenderapplikationen även visar events från facebook och liknande integrering.

mango

Microsoft har bakat in stöd för röststyrning där man inte bara kan få SMS upplästa av en datorröst utan även svara genom att tala in sitt meddelande i telefonen som sedan omvandlas till text. Hur effektivt det fungerar är dock svårare att säga.

Med Mango fortsätter Microsoft sin satsning på Appar och hur man går emot Android och iOS satsning på en myriad av ikoner och programgenvägar. Detta genom att lägga sina appar i så kallade hubbar som utgör basen i operativsystemet och som ska vara smartare länkade när man vill byta applikation. Microsoft lovar smartare applikationer och multitasking.

mango3

Office-paketet fortsätter att vidareutvecklas samtidigt som spelplattformen Xbox får mer fokus med social integrering, likt på den stationära spelkonsolen Xbox 360. Inte helt oväntat kommer det även en integrering av Skype i Mango, vilket ska göra det möjligt för användare att ringa varandra över Skype på ett smidigt sätt.

mango4

Internet Explorer 9 är en av de största nyheterna i Mango och webbläsaren ska vara både betydligt snabbare och funktionsrik än dagens mobila webbläsare. I det HTML5-baserade webbläsartestet The Torch sprang WP7 telefonen åttor kring konkurrenterna. Mango och IE9 gav 30 fps mot 10 fps på Android och 5 fps på blackberry.

Webbläsaren är sammanlänkad med applikationer (App Connect) där man kan komma från en sökning i Bing direkt till en passande applikation, i detta fallet en filmsökning och en knapptryckning tog oss till en officiell IMDB-app i telefonen. 

En ny funktion i sökmotorn Bing är att man förutom text och röst kan söka genom bilder. Ta ett foto på en bok och hitta tillhörande information på Bing. Där man sedan kan få förslag på appar som har mer information eller köpinformation om boken. Vilket faktiskt känns som en intressant koppling mellan webbläsare och applikationer.

Den skarpa versionen av Mango ska stå redo till hösten och uppgraderingen kommer att ske genom koppling till en PC. Microsoft avslöjade dock att man redan idag släpper utvecklingsverktyg för Mango-applikationer och att man med sitt nya operativsystem väntas nå en 4 gånger större marknad än idag. Bland annat med fler partners och billigare telefoner.

mango2
Fler tillverkare hoppar på WP7-tåget med Mango.

HTC, Samsung och LG lanserar nya telefoner för Mango. Men även Nokia kommer att skeppa sina första Windows Phone 7-modeller när Mango rullas ut och en drös andra tillverkare har hoppat på tåget. 

Exakt när den stora uppdateringen av Windows Phone 7 står klar får vi vänta och se, men Microsoft verkar vara på rätt väg med Mango. Totalt över 500 nyheter och förbättringar sägs vi bjudas på och bland annat App Connect ser vi fram emot att se mer av. Vi hoppas nu bara på ett bättre stöd för plattformen även i Sverige för att på allvar kunna utvärdera den som en konkurrent till Android och iOS.

 

5
Leave a Reply

Please Login to comment
5 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Anton KarmehedSwedish BerserkAndreas GshaglordJacob Hugosson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jacob Hugosson
Medlem

Windows Phone 7 ser för mig ännu mer intressant ut nu än tidigare, ska bli kul att se vad domen mot Mango blir!

Micke
Medlem
Micke

Ja dem kan göra reklamfilmer. Köper dock inget utan ett direkt jämförelsetest. Inga opinioner. Klar fakta. M$ har fortfarande att överraska när det gäller snabbhet, strömsnålhet osv. /s

Andreas G
Medlem

Inte alls intresserad i alla ärlighet Detta och lite till saknades vid lanseringen (copy/paste från blogg): – No Twitter integration– No copy and paste– No third-party multitasking– No Flash, Silverlight, or HTML5 support in the browser– No dedicated YouTube application– No robust document editing capabilities in Office– No way to stop Facebook contacts from mixing with global contacts– No global email inbox– No threaded email– No organization of the full program list (it’s alphabetical)– No way of knowing if a long press is available– No universal search Nu har det blivit lite bättre, men lite skrämmande att de inte lyckats… Läs hela »

Svensken
Medlem
Svensken

Tycker det är ganska tråkigt att det tagit sådan tid att få ut operativet på Svenska. Det är ett krav för mig. Man tycker att en mjukvaru gigant som Microsoft borde kunna få ut sånt i ett snabbare tempo. Annars tycker jag detta ser lovande ut. Jag kommer dock vänta in Google och deras Android Ice Cream Sandwich innan jag bestämmer mig.