Microsoft ser ut att hålla i trådarna bakom WoA (Windows 8 on ARM) för att se till att deras nya satsning blir lyckad. Microsoft ska ha valt ut tre av de största tillverkarna av systemprocessorer och beordrat dem att välja ut två WoA-partners att samarbeta med.

WoA är ett relativt nytt begrepp men det står precis som vi skriver ovan för Windows 8 on ARM – ett stort steg då vi i över ett decennium varit inlåsta med x86-processorer tillsammans med Windows. Men trots detta kommer ARM-baserade systemprocessorer behöva gå en lång uppförsbacke för att nå marknaden. Enligt uppgifter kan de första WoA-enheterna dröja till mitten av 2013 men förberedelserna är redan i full gång.

Även om uppgifterna stämmer måste förberedelser göras och det har Microsoft sett till. Microsoft ligger efter på marknaden och behöver deras WoA-innitiativ för att komma tillbaka innan det är för sent. Microsoft har plockat ut tre tillverkare av systemprocessorer – NVIDIA, Qualcomm och Texas Instruments och sagt åt dem att välja ut två WoA-partners vardera. De ska ha en primär, eller en huvudpartner och en sekundär partner. Den sekundära ska investera mindre tekniska resurser än den primära, utan mer fokusera på produktutveckling.

NVIDIA har strategiskt valt Lenovo som primär WoA-partner på grund av sitt starka varumärke i Kina, medan Acer blev deras sekundära partner. Qualcomm och Texas Instruments ska enligt uppgifterna båda ha ett stort intresse för Samsung som huvudpartner, på grund av deras tekniska resurser och ledande position på smartphone och surfplattsmarknaden. Men som det ser ut i dagsläget är det Qualcomm som får Samsung, medan de valde Sony som sekundär. Texas Instruments ska för tillfället ha vänt sig till Toshiba, men behåller Samsung som sekundär partner.

Vad det här innebär i praktiken är att NVIDIA, Qualcomm och Texas Instruments kommer ha ett nära samarbete med Lenovo, Samsung och Toshiba för att ta fram produkter och nya tekniker som kan främja WoA-plattformen. Det är ett av många förberedande steg för att bana väg för den nya plattformen. Lenovo, Samsung och Toshiba kommer i sin tur ha god tid på sig att utveckla produkter tillsammans med ODM:s som Quanta Computer, Compal Electronics, Wistron och Pegatron Technology.

WoA kommer först och främst fokusera på surfplattor, men väntas även bli ett alternativa på marknaden för bärbara datorer. Fler tillverkare än de vi skrivit om i nyheten kommer att ta sig an WoA, men dessa är de som samlingen tillverkare av systemprocessorer har valt ut – på direktiv av Microsoft, att ha ett direkt samarbete med.

Relaterade nyheter:

2
Leave a Reply

Please Login to comment
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
ReturSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Mycket intressant detta. Lite konstigt kanske att ingen valde HP? Jag undrar även hur HP tänker angående webOS alternativt Windows 8?

Robert Esping
Medlem
Robert Esping

Att ingen av processortillverkarna valde ASUS, märkligt.
Dom har både erfarenhet och resurser på det området.