Nu ligger det mesta framme på bordet för alla att se med Windows 8, men vissa intressanta detaljer finns det ännu kvar. Däribland vilken upplösning vi kan vänta oss av olika typer av Windows 8-enheter. Vad sägs om 2 560 x 1 440 på en 10,1-tumsskärm?

Windows 8 kommer att blir den största förändringen vi sett från Microsoft, sedan de implementerade användargränssnittet i Windows 95 som på det stora hela är välidgt likt det i dagens Windows 7. Metro tror Microsoft blir nästa generations användargränssnitt, och vi är fortfarande tveksamma då gamla vanor gärna sätter sig kvar.

Microsoft har i vilket fall som helst lagt ned mycket tid på att optimera Windows 8 och Metro, men även på att ge tillverkarna tydliga direktiv på hårdvaran som ska användas. Däribland är upplösningen en viktig del i det hela. Man drar en direkt jämförelse med den nya iPaden i Microsofts blogg, och förklarar logiken bakom varför Apple skalade upplösningen uppåt med en faktor av 200 procent. För bästa möjliga användarupplevelse så har företaget sett till att anpassa Metro efter främst tre upplösningar, av samma anledning.

Windows_8_Common_resolutions

1 366 x 768, 1 920 x 1 080 och 2 560 x 1 440 blir det som vi främst kommer få se, med en utstickare i form av 1 280 x 800. Till vår glädje ser det ut som att 1 920 x 1 080 eller 1080p faktiskt kommer bli standard i bärbara datorer framöver. Vi förväntar oss att ASUS och Acers kommande Ultrabooks får denna upplösning, och att flera tillverkare kommer följa med på samma linje därefter.

Windows_8_types

Tanken är att Metro ska se bra ut, och fungera bra oavsett vilken typ av dator man sitter vid. Microsoft pratar också om hur det här kommer hjälpa utvecklare att optimera och bygga sina applikationer efter Metro-gränssnittet, samt fler detaljer om vilken pixeldensitet som är optimal för pekskärmar.

Källa: Building Windows 8


Relaterade nyheter:

6
Leave a Reply

Please Login to comment
6 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Jacob HugossonS0urcerr0RViking1962TempelEliXyR Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

Det betyder att Metro kommer att finnas i slutversionen av Windows 8 utan att man kan byte till Windows 7 utseende med startknapp? lycka till då Microsoft, men några pengar av mig lär ni inte få i alla fall. Jag gillar ju knappt inte Windows 7 till 100%

EliXyR
Medlem
EliXyR

[quote name=”Viking1962″]Det betyder att Metro kommer att finnas i slutversionen av Windows 8 utan att man kan byte till Windows 7 utseende med startknapp? lycka till då Microsoft, men några pengar av mig lär ni inte få i alla fall. Jag gillar ju knappt inte Windows 7 till 100%[/quote]
+1

Tempel
Medlem
Tempel

Varför skall det vara så svårt att ha ett classic läge med Windows 2k utseende. Snabbt, lättjobbat och effektivt.

Tord Nilsson
Medlem
Tord Nilsson

[quote name=”Tempel”]Varför skall det vara så svårt att ha ett classic läge med Windows 2k utseende. Snabbt, lättjobbat och effektivt.[/quote]

Det kan man undra. Windows har ju alltid haft ett klassiskt läge i alla andra Windows system sedan XP, så varför inte i denna versionen?

S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Det stör mej fruktansvärt att 16:10 aspect ration spolats ner helt i toaletten (bortsett från 1280×800).

16:10 har en väldans massa fördelar om man kan tänka sej att leva med black borders i 16:9 film.
exempelvis så är 16:10 mer tolerant mot 4:3 video än vad 16:9 är.
En annan stor fördel är att man kan ta fram reglage för spola/volym/etc utan att täcka över 16:9 video – vid behov.

16:10 är oxå ordentligt överlägset i web-browsing vs. 16:9 …om man inte har pivot-funktion förstås.

Mycket irriterande denna utveckling att anpassa alla operativsystem 100% efter hjärndöda hemanvändare.