Det var idag 40 år sedan världens första mikroprocessor för kommersiellt bruk tillkännagavs, och markerade början på någonting nytt i Silicon Valley. Vi har kommit långt sedan Intel 4004, den 15:e november 1971 och mikroprocessorn är än idag något man fortsätter innovera med.

För exakt 40 år sedan tillkännagavs Intel 4004 i tidningen Electronic News, men ska enligt än idag obekräftade källor ha skeppats redan så tidigt som mars 1971. Det var den första kompletta processorn byggd på en enda krets vars syfte var att användas i en miniräknare från Busicom. Intel 4004 och det som skulle bli världens första processor byggdes av Marcian Edward Hoof Jr., även kort kallade för Ted Hoff och var den 12:e personen som anställdes på Intel. Men Intel såg större potential i Intel 4004 och blev någonting man vidareutvecklade fram till idag.

8_ted_hoff

Intel 4004 var en 4-bit processor och byggde på en 10 μm-tillverkningsprocess (10 000 nm) med 60 mm-wafers. Den kom med det då stora antalet 2 300 pMOS-transistorer, och markerade början på en helt ny era inom industrin. Något annat som är intressant är att processorn kom med 16 kontaktpinner – Sandy Bridge-E som lanserades igår kommer med hela 2011 kontaktpinnar och 2,27 miljarder transistorer byggda på den 32nm-tillverkningsprocess.

Intel har sedan den tiden följt Moores lag slaviskt, en lag som skrevs av en av grundarna på Intel vid namn Gordon Moore. Moores lag går ut på att vartannat år dubbleras antalet transistorer i kretsdesigner, något man gör möjligt tack vare företagets Tick-Tock-strategi som grundar sig på att släppa en ny tillverkningsprocess som dubblerar transistordensiteten vartannat år.

”Framstegen inom chiptekniken banar väg för en tid då datorsystemen kommer vara medvetna om vad som händer omkring dem och förutse människors behov. Funktionen kan i grunden förändra hur människor interagerar och relaterar till olika enheter och tjänsterna som dessa tillhandahåller. Framtidens enheter, från datorer och smartphones till bilar och tv-apparater, kommer att kunna ge råd och vägleda sina användare genom vardagen på ett sätt som mer påminner om en personlig assistent än en traditionell dator,” Intel

Sedan lanseringen av Intel 4004 har det minst sagt hänt en hel del, speciellt om man vill titta på det ovan. Dagens Core i-processorer från Intel har 350 000 gånger högre prestanda, varav varje transistor använder ungefär 5 000 gånger mindre energi. Under samma period ska även priset på en transistor ha minskat med en faktor om 50 000.

Intel_4004

Mikroprocessorn är än idag ett ämne som vi ser fortsatt innovation inom. På sikt är det en komponent i en enda krets som huserar allt från en GPU, till styrkretsar och även minne. Vad framtiden har att komma med kan endast fantasin sätta gränser för, och frågan är hur mikroprocessorn kommer att se ut 10 år fram i tiden? Med detta vill vi gratulera Intel, men inte minst konsumenterna för 40 år av gränslös innovation!

3
Leave a Reply

Please Login to comment
3 Comment threads
0 Thread replies
1 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Henrik Berntsson Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Henrik Berntsson
Admin

Grattis till Intel 🙂 Tycker det är fantastiskt att se utvecklingen sedan 4004. Även om man inte var med själv på den tiden kan inte låta bli att bli lite nostalgisk 😛

Medlem
WIRN

Coolt att dagens processorer har 1 miljon gånger fler trasistorer än för 40 år sedan.

Henrik Berntsson
Admin

ja det är smått fantastiskt 🙂 hastigheten har ökat från mindre än en MHz till nästan 4 GHz också 🙂