I början på nästa år kommer AMD att lansera sina första mobila grafikkretsar med rykande färsk 28-nanometerteknik. Grafikkortstillverkaren har fått göra det bästa av TSMC:s 40nm-teknik under de senaste två åren och när det äntligen blir dags för uppgradering är det återigen den taiwanesiska halvledartillverkaren som står vid spakarna.

Genom att krympa kretsarnas transistorer från 40nm till 28nm kan AMD både skapa mer avancerade kretsar samt sänka strömförbrukningen på nuvarande arkitekturer, något som kommer väl till pass på den mobila marknaden.

När Taiwan Semiconductor Manufacturing Company slopade sina planer på 32nm tillverkning fick AMD och NVIDIA snällt passa sig in i ledet och istället sätta sig och vänta på den kommande 28nm-tekniken. Både AMD och NVIDIA har därför tvingats lansera ytterligare en grafikkortsfamilj på 40nm-teknik, Radeon HD 6000 resp. GeForce GTX 500.

Inte förrän under fjärde kvartalet 2011 kommer den nya 28nm-tekniken vara klar för masstillverkning och nu indikerar nya läckta dokument att vi i innan årsskiftet får se tre nya mobila grafikkretsar från AMD tillverkade med TSMC:s färska 28nm teknik.

28nmmdgpumobile

Den nya grafikkortsfamiljen väntas lanseras som Radeon HD 7000M och Wimbeldon blir den kraftfullaste kretsen, som dock inte väntas ut på marknaden förrän under andra kvartalet 2012. Detta med ett 256-bit minnesgränssnitt och ska kunna utrustas med hela 4GB GDDR5-minne, även om 2GB väntas bli standard och strömförbrukningen spikas till drygt 65W. Kretsen väntas vara 25% snabbare än dagens Blackcomb.

Heatrow blir den kraftfullaste av de tre första nykomlingarna och tar sikte på entusiaster och spelare med en strömförbrukning på 35-45W. Minnesbandbredden ligger på 128 eller 192-bit och minnesmängden spikas till 1,5GB eller 3GB GDDR5.

Chelsea får liknande specikationer men får nöja sig med 128-bit minnesgränssnitt 1GB eller 2GB GDDR3/GDDR5-minne samt en strömförbrukning på mellan 20-30W. Här väntas prestandan ligga 30% högre än i dagens Wistler-kretsar.

Themsen tar sikte på mellanklassprestanda och ska med en strömförbrukning på mellan 15-25W stödja en 128-bitars minnesbuss och även här satsas det på 1GB eller 2GB minne av GDDR3 eller GDDR5 teknik. Med dubbelt så bred minnesbuss som i dagens Seymour-krets väntas prestandan också vara 30% högre.

AMD väntas lansera sina tre nya mobila grafikkretsar så tidigt som i november 2011, vad detta betyder för AMD:s första diskreta 28nm grafikkretsar återstår att se.

Leave a Reply

Please Login to comment
  Subscribe  
Notifiera vid