Vi fick först stifta bekantskap med MSI Vortex på CES 2016, och nu är den kompakta entusiastdatorn på väg ut till butik. Innanför det cylinderformade chassit sitter bland annat dubbla grafikkort i SLI och en uppgraderingsbar processor.

Den cylinderliknande designen på MSI Vortex för tankarna till Apples påkostade Mac Pro, men snarare än att byggas för professionell videoredigering är målgruppen i första hand datorspelare som vill ersätta sitt tornchassi med någonting mindre utan att tappa prestanda eller uppgraderingsmöjligheter.

SLI och uppgraderingsbar processor

msi_vortex_sideKomponenterna i Vortex sitter monterade runt en värmeledande ”kärna”, som kyls genom att hämta luft från nederdelen av chassit och blåsa ut den högst upp. Istället för att använda en processor anpassad för bärbara datorer har Vortex en fullstor LGA 1151-processor som du själv kan uppgradera, och de två grafikkorten i SLI bygger på MXM-grafikkretsar från Nvidia – det vill säga Geforce GTX 980- eller GTX 960-kretsar i ett mindre format men med lika många beräkningsenheter som sina fullstora PCIe X16-motsvarigheter.

Vi fick klämma på en prototyp av Vortex i januari, och nu är det alltså dags för en skarp lansering. Det blir dock allt annat än en billig investering; instegspriset för modellen med dubbla Geforce GTX 960 är 2 200 dollar, eller strax över 20 000 kronor. Vill du ha den kraftfullare modellen med dubbla GTX 980 springer priset iväg till cirka 4 000 dollar, eller omkring 40 000 kronor inklusive moms.

Datorn bör inom kort börja levereras till återförsäljare, men den officiella leveranstiden eller prissättningen i Sverige är fortfarande oklar.

1
Leave a Reply

Please Login to comment
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Simon M Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
S0urcerr0R
Medlem
S0urcerr0R

Ser galet häftig ut och specarna var ju fenomenala! Kostar dock vansinnigt mycket.