Intel kommer inte att lansera sin efterträdare till entusiastplattformen LGA1366 förrän under fjärde kvartalet 2011 men nu har de första bilderna av ett LGA2011-moderkort börjat cirkulera på Internet. Den taiwanesiska tillverkaren MSI har labrorerat med Intels nya X68-styrkrets och deras första moderkort har nu fångast på bilder, om än retuscherade sådana.

Intel LGA2011-plattformen kommer att baseras kring en ny version av Intels Sandy Bridge-arkitektur. Här pratar vi om maximal CPU-prestanda och allt vad heter inbyggd grafik har lämnats i dörren till Intels laboratorier. Intels LGA2011-processorer kommer att få 6 till 8 stycken processorkärnor och riktar sig mot främst entusiaster och arbetsstationer. För detta ändamål har Intel även försett de nya processorerna med en fyrkanalig DDR3-minneskontroller, vilket kan jämföras med de tre kanaler som hittas i dagens LGA1366-plattform.

2011

Just minnesstödet är av intresse när vi ser MSI:s LGA2011-moderkort på bilder. Även om bilderna är kraftigt retuscherade kan vi skönja två minnesportar på vardera sida om den bastanta CPU-sockeln. Fler än 4 minnesplatser (1 per kanal) finns det inte utrymme för på ett vanligt ATX-moderkort.

Som sig bör med Sandy Bridge har Intel i övrigt flyttat över nordbryggans funktionalitet till processorkretsen vilket betyder att man klarar sig med ett ensamt chip för X68-styrkretsen. Denna sydbrygga kan vi på fotona se nere i vänster hörn bredvid expansionsplatserna.

20112

Moderkortet kommer med tre stycken PCIe x16 platser för grafikkort och även ytterligare ett par PCIe-platser för övriga expansionskort. Andra detaljer är svåra att urskilja men processorsockeln är som väntat fullsmockad med anslutningsben, 2011 st. för att vara exakt. Just denna modell verkar tillhöra MSI:s Big Bang-familj och kommer i övrigt med OC Genie, Military Class II och en mängd annan funktionalitet som sig bör.

I fjärde kvartalet 2011 bör vi se dessa moderkort på marknaden och då med tillhörande processorer.

20113

20114

Källa: zol.com.cn

Annons

4
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
hirschBirksAnton KarmehedSwedish Berserk Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Svensken
Medlem
Svensken

Känns som att denna kommer att hamna i en klass för sig själv? Och då menar jag inte bara prestanda utan även pris.

Birks
Medlem
Birks

Fan, då blir det inga 32GB kit då 🙁

Fredrik
Medlem
Fredrik

[quote name=”Birks”]Fan, då blir det inga 32GB kit då :([/quote]
4x8GB…? 😀