MSI N480GTX Lightning ser ut att bli ett av de extremaste grafikkorten på marknaden i år och lanseringen som skedde tidigare under dagen på överklockningseventet MSI MOA 2010 avslöjar kortets inriktning. De svenska vinnarna Jon och Henry visade kortets potential genom att nå över 1 400 MHz på grafikkretsen.

NVIDIA GeForce GTX 480 är ett strömslukande grafikkort från fabriken och skeppas med en GPU-klockfrekvens på 700 MHz. MSI ökar detta til 750 MHz med sitt N480GTX Lightning, men potentialen med rätt kylning är enorma. Under världsfinalen i MSI Master Overclocking Arena nådde Jon ”elmor” Sandström och Henry ”ME4ME” de Kruijf en GPU-klockfrekvens på över 1 400 MHz med MSI N480GTX Lightning, stabilt nog för att klara sig igenom 3DMark Vantage.

msi4801

MSI har inte sparat på krutet när man utvecklat sin senaste Lightning-modell, grafikkortets 16-fasers strömförsörjning (12+3+1) kan hantera strömstyrkor på ofattbara 480 ampere, vilket kan jämföras med standardkortets redan stabila 154 ampere.

Kortet kommer utrustat med tre stycken strömkontakter, två 8-pins och en 6-pins, den sistnämnda dedikerad för minnesmodulerna. MSI har utrustat N480GTX Lightning med mätpunkter för spänningar och det går även att ändra spänningarna för GPU, Minne och PLL direkt i mjukvaran Afterburner.

msi4803

Andra noterbara komponenter är koppar-MOSFETs för bättre kapacitet och lägre temperaturer, proadlizerkondensatorer, dubbla BIOS-kretsar och reglage för att förbättra kortets prestation under extrem kyla (LN2).

MSI har verkligen släppt alla bromsar under utvecklingen av N480GTX Lightning och det ska bli mycket spännande att se vilka klockfrekvenser och prestandaresultat kortet kommer att kunna bjuda på inom den närmsta framtiden. Prislappen väntas landa på drygt 5 500 kronor inklusive moms.

msi480

msi4802

Källa: Hwbot, Techsweden

9
Leave a Reply

Please Login to comment
9 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
gbglassenAnton KarmehedThe MuttJacob HugossonMcKinley Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
McKinley
Medlem
McKinley

Jäklar, här snackar vi nog om fartresurser som skrämmer vett ur ATis kommande 6000-serie och kanske nVidias 500-sere?
Kände mig rätt nöjd när jag fick upp GPUn på mitt grafikkort till 775MHz men 1400MHz på GPUn är klockfrekvens inte ens gudarna pratar om.

Jacob Hugosson
Medlem

Imponerande, 1400mhz är väl mycket högre än tidigare rekordet på GF100?

The Mutt
Medlem
The Mutt

Jodå, det är fler som kommit upp i 1400mhz och några dagar tidigare 😉 . Men det är grymt imponerande ändå. http://hwbot.org/community/submission/1047299_

The Mutt
Medlem
The Mutt

De använder inger Lightning kort bara ett vanligt referenskort med diverse moddar. Så det är nog riktigt. 😉

Mattias Awes
Medlem

Jag måste bara älska MSI för att de designar monstruös strömförsörjning, vill ha!! Proadlizer-kondingarna verkar vara en halvmiss dock, Jon har kommenterat på hwbot och berättat att tricket till höga klocks var att värma upp kortet med hårfön. Undrar om en capmod kanske kan fixa detta…;)