Valet av musmatta är viktigare än vad man tror men tyvärr något som nedprioriteras hos många datoranvändare. Hur fungerar egentligen en musmatta och varför är det viktig att välja rätt? Vår musexpert reder ut varför underlaget är så viktigt.

I och med att datorspelsindustrin fortsätter och växa så följer även tillbehören med i utvecklingen, och det är inte bara datormössen som är med på resan utan även musmattorna utvecklas med tiden.

Man kanske tror att det inte finns något hos en musmatta som kan utvecklas, men underskatta aldrig en bra musmatta av hög kvalitet. Material, utformning och hållbarhet är nyckelord i musmattans utveckling och vilken som blir just din favoritmatta kan jag inte svara på men val av storlek och material är avgörande.

Musmattans två huvuduppgifter är att ge sensorn en så bra avläsningsyta som möjligt samtidigt som den ger musen ett bra glid. VCSEL-sensorer (laser) tränger ner djupt i sin avläsning av musmattan och musmattor med grov textur kan således få muspekaren att hoppa eller röra sig själv några pixlar, även fast du inte rör musen. IR- och LED-baserade sensorer (i folkmun kända som optiska) är inte lika petiga i sin avläsning då ljuset hos dessa lägger sig platt på musmattan vilket gör valet av musmatta lite enklare.

Mjuka musmattor i tyg ger allt som oftast bäst avläsningsresultat medans hårda mattor i plats eller aluminium ger ett betydligt bättre glid, men man bör också ha i åtanke att hårda underlag sliter mer på musfötterna jämfört med tygmattor. I slutändan kommer det resultera i att man måste köpa nya musfötter eller kanske rent av en helt ny mus för att bibehålla det optimala glidet. I dagsläget använder alla premiummöss fötter av teflon eller kermaiska material som är mycket slitstarka vilket gynnar de användare som föredrar en hård musmatta.

Vilken musmatta är bäst för mig?

Det absolut bästa är att testa sig fram för att hitta just sin favorit men för dig som kanske inte har möjlighet eller tid för detta kan jag ge några generella tips på vägen i sökandet efter din ultimata musmatta.

Samtliga musmattor som vi nämner som exempel nedan är testade med VCSEL-, IR- och LED-sensorer.

FPS-spelaren

Sett till communityn av tävlingsinriktade FPS-spelare i spel så som Counter-Strike så används i majoritet en med IR-LED-sensor och lågt inställd känslighet (pekarhastighet). Med det i åtanke vill jag rekommendera en stor tygmatta i mörk färg för optimal sensorprestanda.

Turtle Beach Drift XL

turtlebeach drift

 

Turtle Beach Drift XL är en blixtsnabb musmatta för den kräsne spelaren som söker lätt glid och lång hållbarhet.

Drift XL är en tätvävd musmatta med halvglansig yta som ger bra glid för alla möss och tack vare det diskreta motivet på mattan så stör det inte avläsningen hos någon av de möss vi testat. Det tar inte många minuter efter vi packat upp musmattan innan den formar sig och förblir helt platt på skrivbordet.

På undersidan av Drift XL så finns en mönstrad gummibeläggning som ger den maximalt grepp och ligger prickstilla, något som är ett måste för en gamingmusmatta. Under vårt test av Drift XL lade vi märke till att den inte tenderar att dra åt sig lika mycket damm som andra musmattor kan göra. Bra jobbat Turtle Beach.

Turtle Beach har valt att sy kanterna runt hela musmattan vilket är något som ger bra betyg i musguiden då det ökar hållbarheten rejält och sömmarna runt Drift XL är jämna, snygga och bekväma att vila armen på. Vi lyckas inte hitta några nämnvärda negativa punkter hos Drift XL och vi måste erkänna att Turle Beach har träffat mitt i prick med denna musmatta då den uppfyller alla krav, även hos den mest kräsne spelaren.

Cirkapris vid publiceringsdatum: 149 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se: Product price)

Kingston Hyper X Fury

kingston hyperx fury
Kingston Hyper X Fury Pro Gaming Mouse Pad är en musmatta för dig söker en tygmatta med låg friktion utan att tumma på avläsningsprestanda.

Hyper X Fury är mycket tätvävd och har en glatt och glansig yta som gör att alla möss glider mycket lätt för att vara en mjuk tygmatta. Musmattan är helt svart och har en Hyper X logotyp printad i nedre högra hörnet.

I våra spel- och prestandatester så leverar Hyper X Fury riktigt bra avläsning oberoende av sensor och det är en mycket trevlig musmatta att både spela på som att utföra det dagliga surfandet. Hyper X har inga problem med dammansamlig vilket kan vara vanligt hos tygmattor och den glatta ytan är mycket lätt att hålla ren.

Vänder vi på Hyper X Fury så kan vi se att den har en gummibotten med diagonal textur som ger mattorna bra grepp och förhindrar att de glider iväg på skrivbordet. Fury kommer i en rad olika storlekar, allt från small till x-large men bortsett från storleken så har alla mattor samma prestanda och kvalitet.

Det som vi saknar hos Hyper X mattorna är sydda kanter som ökar komforten och hållbarheten men de håller ett bra pris sett till storlek och prestanda så dessa mattor är helt klart värda en utmärkelse i Svenska musguiden.

X-Large – Cirkapris vid publicering: 299 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se: Product price)
Large – Cirkapris vid publicering: 129 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se: Product price)
Medium – Cirkapris vid publicering: 99 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se: Product price)
Small –  Cirkapris vid publicering: 98 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se: Product price)

Steelseries QcK Heavy 

steelseries_qck_heavy
Steelseries QcK Heavy är en stor och maffig tygmatta som är optimerad för optiska möss men fungerar även till laservarianter. Ytan är tätvävd och slät och ger ett riktigt bra läsresultat med alla möss vi testat med så om du har gott om utrymme på skrivbordet så kan QcK Heavy vara ett alternativ som allround matta för dig som söker en blandning mellan bra glid och avläsning.

I och med mattans tyngd och den gummerade undersidan så ligger QcK Heavy där du lägger den och den flyttar inte på sig vid spelande.

Om du söker en större musmatta till din optiska mus som ger bra respons och läsreslutat till en billig peng så är Steelseries QcK Heavy ett bra köp.

Cirkapris vid publiceringsdatum: 189 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se: Product price )

 

RTS-, MOBA- och MMO-spelaren

Då pekarhastigheten generellt sett är högre hos RTS-, MOBA- och MMO-spelare så kan jag rekommendera en mindre musmatta i aluminium eller plast för optimalt glid. Det är givetvis en smaksak men om man inte spelar några tävlingsinriktade FPS-titlar så kan man med fördel gå ner i musmattestorlek och det bästa glidet hittar man hos just hårda musmattor.

Steelseries 9HD

steelseries_9hd
Steelseries 9HD är en hård och tunn plastmatta med lägre friktion vilket ger musen ett bra glid och den sträva ytan bidrar till bra respons. Vi upplever att den här musmattan lämpar sig bäst för lasermöss då läsresultaten skiljer sig mellan de olika optiska sensorer som vi testat.

Steelseries har valt att använda ett mjukt och mönstrat gummimaterial på undersidan vilket gör att musmattan ligger riktigt bra på hårda ytor och rör sig inte en millimeter när vi spelar med den. Dock så tycker vi det är synd att Steelseries valt att trycka sin logotyp om och om igen över hela musmattan. Det är dock väldigt personligt vad man själv föredrar men det känns lite för mycket.

Sträva och hårda musmattor likt Steelseries 9HD har som alltid en tendens att föra lite oväsen när man spelar men det är också den enda svaga sidan hos 9HD som lämpar sig bäst för er med lasermöss som söker en plastmatta i medium storlek med bra respons.

Cirkapris vid publiceringsdatum: 269 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se: Product price )

Razer Manticor

razer_manticor
Razer Manticor måste vara den mest exklusivt förpackade musmattan som vi testat och vi vet inte riktigt ifall förpackningen döljer en laptop eller en musmatta. Manticor levereras nämligen med ett transportfodral som ger ett proffsigt intryck men tyvärr måste vi säga att fodralet är onödigt svårt att öppna och vi får pilla en bra stund innan vi lyckas öppna den. Det medföljer även en liten folder där Razer låter sig meddela dig välkommen till deras kult och givetvis klistermärken.

Razer Manticor är utan tvekan den bästa aluminiummattan som vi testat. Den har en högkvalitativ mattsvart yta som är förvånansvärd tyst för att vara en aluminummatta och får lasersensorer att läsa riktigt bra med bra glid. Aluminiummattor brukar vara känsliga för repor men vi har än så länge inte lyckats repa vårt exemplar av Manticor.

På undersidan har Razer valt att använda en knottrig gummiyta som gör att musmattan ligger stadigt där vi placerar den och glider inte iväg vid spelande men om man vill äga en aluminummatta av denna rang får man vara beredd på att öppna upp plånboken.

Razer Manticor är en musmatta för dig som söker premiumunderlag i meduimstorlek till din lasermus.

Cirkapris vid publiceringsdatum: 399 kronor (Lägstapris på Prisjakt.se: Product price )

 

Missa inte Svenska musguiden

mus guidenFölj oss på Nordichardware under januari månad för mer information om datormöss och musteknik då vi under vår musbonanza serverar både faktaartiklar och tester. Glöm inte heller att spana in Svenska Musguiden där vi håller er uppdaterade med marknadens heta möss och musmattor. Där jämför vi form, funktion och pris mellan dagens alla intressanta modeller i flera olika prisklasser.

5
Leave a Reply

Please Login to comment
4 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
4 Comment authors
HenriksvartlockChristian Alajmy Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Jesper Rasmusson
Medlem
Jesper Rasmusson

Jag har haft min func 1030 ”archetype” sen release (cirka) och den har alltid levererat.
Så länge den inte blir stulen eller brinner upp kommer jag aldrig överge den!
Om siffrorna stämmer så har jag fan haft den mattan i 15 år (!!!), fan helt otroligt! 😀

Christian A
Gäst
Christian A

[quote name=”svartlock”]Jag har haft min func 1030 ”archetype” sen release (cirka) och den har alltid levererat.
Så länge den inte blir stulen eller brinner upp kommer jag aldrig överge den!
Om siffrorna stämmer så har jag fan haft den mattan i 15 år (!!!), fan helt otroligt! :D[/quote]
Du är faktiskt inte ensammen, har kvar min func 1030 surface fortfarande jag med 😛 gör sitt jobb lika bra idag som när den införskaffades för 13-14 år sedan 🙂

Jesper Rasmusson
Medlem
Jesper Rasmusson

[quote name=”Christian A”][quote name=”svartlock”]Jag har haft min func 1030 ”archetype” sen release (cirka) och den har alltid levererat. Så länge den inte blir stulen eller brinner upp kommer jag aldrig överge den!Om siffrorna stämmer så har jag fan haft den mattan i 15 år (!!!), fan helt otroligt! :D[/quote]Du är faktiskt inte ensammen, har kvar min func 1030 surface fortfarande jag med 😛 gör sitt jobb lika bra idag som när den införskaffades för 13-14 år sedan :)[/quote] Visst fan är det en galet bra matta!Tror inte func räknat med att folk skulle behålla sin musmatta i 15 år när… Läs hela »

Henrik
Medlem
Henrik

Använder en Func 1030 Surface sedan ca 10 år tillbaka. Den är utsliten på den ”slätare” sidan men funkar utmärkt med andra sidan upp.