Sonys Playstation 2 har funnits på marknaden sedan början av år 2000 och har på den här tiden blivit tidernas mest sålda spelkonsol. Nu får Sony dock se sig slagna av Nintendo DS som gått om Playstation 2 med en hårfin marginal.

Nintendo DS och inte minst Playstation 2 får ses som gamla spelkonsoler med cirka åtta respektive tolv år på nacken. Men de säljs trots detta på många platser i världen. Sonys gamla krigare har setts som världens mest framgångsrika spelkonsol tack vare dess försäljningssiffror som med råge överstiger över 100 miljoner till antalet.

Sold_consoles_2012-12-20

Enligt VGChartz som håller koll på försäljningen av hårdvara och mjukvara för spel har Nintendo DS lyckats gå om Playstation 2. Räknat globalt så har Nintendo DS sålts i 153,39 miljoner exemplar, ett försvinnande litet övertag mot de 153,38 miljoner Playstation 2 som sålts sedan dess lansering. Med tanke på att Nintendo DS funnits en kortare tid på marknaden är det inte osannolikt att spelkonsolen kommer dra ifrån Sony med större marginal framöver. Det är inte heller osannolikt att vi kommer få se de båda byta första placeringen med varandra.

Oavsett vilken enhet som ligger först så är norr om 100 miljoner en imponerande siffra som blir svår att uppnå av framtida spelkonsoler. De stationära spelkonsolerna har idag smartphones, surfplattor och strömning av spel genom molnet att konkurrera med. En mycket annorlunda situation mot hur det såg ut när Playstation 2 och Nintendo DS lanserades (4 Mars, 2000 respektive 21 november, 2004).

10
Leave a Reply

Please Login to comment
10 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
5 Comment authors
Swedish BerserkMorkulJacob HugossonOldvikingschoolTempel Recent comment authors
  Subscribe  
senaste äldsta flest röster
Notifiera vid
Tempel
Medlem
Tempel

Det intressanta i den sammanställningen är Wii och PSP siffror som jag ser det. Wii har ju inte funnits spelciellt länge och hör man på forum så är ju den skit och kryssbox eller plejstation är det man skall ha. Ändå utklassar den båda två och har sålt bättre på alla marknader. Att psp har sållt så pass mycket är imho förvånande, det är en pryl som man sällan ser nån använda.

Robin Larsson
Medlem
Robin Larsson

Alla spel till DS är otroligt bra anpassade för portabelt bruk. Korta/snabba spelrundor med mycket sparningar emellan.

Nintendo visar igen att kraftfullast konsol inte är bäst, det är spelen som räknas.

Morkul
Medlem
Morkul

De använder alltså Hardware Software Tie-Ratio för att påvisa vilken konsoll som sålt mest? Helt absurt sätt att redovisa försäljningssiffror.

Morkul
Medlem
Morkul

[quote name=”Jacob Hugosson”]
Om du går in på VGChartz ser du att det du syftar på är tre olika sektioner: http://www.vgchartz.com/analysis/platform_totals/%5B/quote%5D

Det såg lite skumt ut! Blev betydligt bättre när det var tre länkar istället 😀

Har de verkligen räknat samman samtliga PS sales? Jag menar ifrån alla olika versioner av konsolen. Det var inte speciellt länge sedan Sony själva sade att original PS är den konsol som de har sålt mest av och säljer fortfarande ganska mycket av.

Morkul
Medlem
Morkul

Problemet är att flera källor anger högre siffror för SP och SP2. När det gäller bland annat PS2 så anger många 155 miljoner sålda exemplar och när jag på ett koreansk forum frågade efter källa fick jag detta som svar: http://www.sony.net/SonyInfo/IR/financial/fr/11q4_sony.pdf

Har sökt lite i dokumentet men inte hittat något uppenbart men jag ska leta lite till innan jag ger upp.

Edit: Siffrorna på playstations i artikeln är ifrån November 21, 2011.

Siffror från november i år visar på att det är över 155 miljoner sålda exemplar.

Morkul
Medlem
Morkul

När jag söker så hittar jag lite olika nyheter på Sonys sajt om hur försäljningssiffrorna ser ut.

Dock så hittade jag detta: http://www.scei.co.jp/corporate/release/pdf/111122_e.pdf

Det är ifrån 21st November, 2011 och visar exakt samma siffror som redovisas i artikeln. Eftersom PS2 fortfarande tillverkas/säljs så måste siffrorna vara högre och ca 2 miljoner ex på ett år låter som om det skulle stämma. Jag letar fortfarande fler källor angående 155 miljoner.

Svensken
Medlem
Svensken

Att jämföra en bärbar spelkonsol mot en stationär känns inte helt rättvist. Playstation 2 har kostat mer än Nintendo DS en lång tid och ändå leder Nintendo DS med endast runt 1000 enheter. Bland stationära konsoler är Playstation 2 fortfarande störst precis som Nintendo DS är störst bland bärbara konsoler. Det är vad jag anser.